Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pane hrabě, vy trochu tu Horákovou a její skupinu podceňujete. Je sice pravdou, že OBD (Reicin, vojenská kontrarozvědka) měla celou skupinu pod kontrolou relativně od samého počátku, takže z 90% ta trestná činnost vyzvědačství a velezrady byla vyprovokovaná (vysílačka Kleinerové, nasazený kapitán Dovera v Plzni, činnost strážmistra Bouchala byla pod Kontrolou), nicméně ti její členové jednali v součinnosti a aktivně se připravovali na svržení vlády. Bouchál už měl přece připravenou rozhlasovou výzvu k národu atd. A také díky Bouchalovým antisionistickým výpadům se OBD o tu skupinu vůbec začalo zajímat.

0 1
možnosti
Foto

Jirko,

máte samozřejmě pravdu, ale vše bylo ve stádiu příprav, proto nemůžeme hovořit o naplnění skutkové podstaty trestního zákona. V daném případě nedošlo ani k pokusu o převrat...

Je to asi tak jako byste se chystal na dovolenou a nakonec nikam nejel.

 Nemohu Vás tedy odsoudit za to, že jste byl na dovolené, když jste na ní nebyl.

O pokus by se jednalo, kdybyste přiklusal s kufrem na letiště a před nosem Vám uletělo letadlo. To by znamenalo, že jste se pokusil o dovolenou, ale nevyšlo to.

Horáková a spol. žádný převrat nepodnikli a ani se o to nepokusili![>-]EU

0 0
možnosti
JS

Promiňte, ale je mi nevolno jak z té prokurátorky tak i z Vás. Jste pro mě naprosto stejná nepřijatelná individua, pouze shodou okolností každý na jiné straně.

1 2
možnosti
TC

Byl to zločin režimu-dostala zadání zhora? Nebo se tak rozhodla sama? V tom je v celku rozdíl.

1 1
možnosti
Foto

Ano, asi bylo její vlastní rozhodnutí v tom procesu působit. 

Ale, na druhou stranu, neměla, podle mě, žádnou možnost průběh procesu a následný rozsudek ovlivnit.

Ale s tím průběhem a rozsudkem se ztotožnila. V tom je její vina.

0 1
možnosti
Foto

Přiznám se, že jsem tu Vaši trilogii nečetl vůbec. Ale titulek mě upoutal.

Ona "krvavá Lída", která nedávno odešla, nebyla, podle mě, ničím jiným než elévem, asi vhodně zneužitým pro propagaci procesu.

Tím, kdo rozhodoval o konečném osudu Milady Horákové byl samozřejmě prezident Klement Gottwald, který popravu potvrdil.

A mezitím mašinérie KSČ, komunistické prokuratury a soudů atd. a "Krvavá Lída" se v tom plácala jako nudle v bandasce. 

To byla asi vše. A jediný důvod, proč byla potrestána byl, že se soudu dožila.

1 1
možnosti
SB

Pane Hermánku, člověk je odpovědný za to, pod co se podspíše, pokud tak učinil dobrovolně a bez přinucení. Brožová prostě dobrovolně přijala funkci, ve které se pod rozsudky smrti podepisovala. O nějakém přinucení nelze hovořit, protože o tom lze hovořit u vojáka - odvedence, avšak nikoli u člověka, který měl k dispozici desítky jiných profesí, ve kterých mohl pracovat.

Přísně vzato, i v Norimberku byli souzeni lidé, kteří zas až tak moc neovlivnili. Kdyby ty zločiny nespáchali oni, určitě by to udělal někdo jiný, protože se spíše jednalo o zločiny režimu než o jejich osobní delikty. Ve svých funkcích neměli jinou možnosti než dělat to, co dělali. Ale nikdo je nenutil do těch funkcí lézt. Šli do nich dobrovolně, tak zcela správně nesli důsledky.

A to platí mi pro krvavou Lídu.

5 0
možnosti
  • Počet článků 349
  • Celková karma 18,66
  • Průměrná čtenost 2454x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.