- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Svatá pravda !!! Typická česká kuchyně(a také pivo) je to, co mi v cizině nejvíc chybělo.
Přesně - když chcete milánské špagety, musíte k nám, na Žižkov!:)
Pokrok nelze zastavit ani v gastronomii. Či spíše globalizační, fastfoodové trendy.
Protože i ta gastronomie se musela přizpůsobit terndům v prarcovním a osobním životě. Kdo vám dá dneska v práci hodinku či dvě na oběd?
Za těch zoufalých 30 minut se sotva stačíte prodrat pokladně, objednat si hamburger nebo křídla a házíte to do sebe... Ti šťastnější si dopřejí polední menu "hotovek", které mají pro ně v některých restauracích navařené.
Když jsem v poledne chtěl v jedné Potrefené huse španělského práčka, kterého mají na stálém lístku, ale ne jako polední menu, dívali se na mne jako na vyvrhela. S velkou nechutí jej vytáhli z lednice, rozkrojili, "dotáhli" v mikrovlne (či nějakém konvektoru) a předhodili mi to jak psovi.
Na priklad ve Vancouveru jeste v sedmdesatych letech bylo hodne nemeckych, madarskych, i par ceskych restauraci. Dnes tam neni skoro zadna. Same cinske, japonske a arabske. Bezny Kandan by ta ovropska jidla nejedl a vesele se cpe vselijakymi cinskymi "vytvory"
Segedínský guláš se v Maďarsku samozřejmě dostane, akorát se toho nesmíte dožadovat pod tímto názvem. V Maďarsku je to székely gulyás (přibližná výslovnost sékej gujáš).
Podobně to koleno v Německu. To bych se divil, že by se v Berlíně nedostal Eisbein mít Sauerkraut und Erbsenpüree. V jiných částech Německa je to Schweinshaxe, Surhaxe, i jinak, jen ne doslovný překlad českého slova koleno.
Vepřo-knedlo-zelo se naprosto samozřejmě dostane v Bavorsku (ovšem to zelí dělají nějak jinak a to naše mi chutná víc).