Podvodní prodejci domén opět útočí

 Začne to zazvoněním telefonu a přátelským upozorněním, že konkurence chce koupit Vaši doménu s jinou koncovkou. Např.vlastníte-li bazzen.cz , konkurence chce zakoupit bazzen.eu, bazzen.com .  Zeptáte-li se: „ Jaká konkurence?“  je Vám řečeno, že to Vám milý operátor firmy Registrace internetových domén s. r. o. sdělit nemůže. Pro Vás je v tu chvíli ale důležité, že nejprve volá Vám. Pokud nejste člověk pohybující se v internetovém prostředí, neznáte ceny domén a v ten okamžik nejste online, jste pro tyto hyeny zásahem do černého.

 Nechají si od Vás nadiktovat fakturační údaje, telefonát si nahrají a sdělí Vám, že cena jedné domény je 3990 Kč plus DPH. Než se stihnete vzpamatovat z té záplavy radosti, že jste si uchránili svou doménu, odsouhlasíte jim Váš zájem a loučíte se. 

 Jakmile se dostanete do kanceláře, sedáte k internetu a snažíte se najít více informací. A v tu chvíli se Vám stane to, co jednomu z mých zákazníků. Zjistíte, že cena jedné domény je 200 - 300 Kč na rok a ne oněch již zmiňovaných 3990 Kč plus DPH. Další odkazy, které nacházíte jsou rok,  dva staré články. Ano, tušíte správně. Články se týkají podvodného jednání různých, ale názvem si podobných firem. 

 Říkáte si, že je to v pořádku a snažíte se smlouvu vypovědět na základě Občanského zákoníku (40/1964 Sb.) § 49. Firma Vám ale nezaslala žádnou smlouvu, tu jste uzavřeli po telefonu. Obchodní podmínky jsou k dispozici na jejich www. Tam se po podrobném prozkoumání dozvíte následující:

2.2 Zrušení objednávek je možné pouze v tom případě, že zákazník účinně
uplatní své zákonné právo na odstoupení od smlouvy. Dvoutýdenní zákonné
právo na odstoupení od smlouvy pro spotřebitele ale odpadá, pokud
Registrace internetových domén s.r.o. s výslovným souhlasem nebo na podnět
zákazníka již před uplynutím lhůty pro odstoupení od smlouvy začalo plnit
smluvní služby.

Ptáte se proto sami sebe. Co je víc? Český zákon, nebo obchodní podmínky českých doménových spekulantů? Dle článkům z let 2010 a 2011, které se mi podařilo vyhledat to vypadá, že spekulanti zatím vedou. V minulosti nebyli dohledatelní a firma ke které byly postoupeny pohledávky, údajně neprohrála jediný spor.

Dávejte si tedy pozor co a od koho kupujete. 

Autor: Gabriela Bernatová | čtvrtek 22.11.2012 19:00 | karma článku: 17,71 | přečteno: 1256x
  • Další články autora

Gabriela Bernatová

Muži s nadhledem

7.4.2012 v 19:32 | Karma: 27,92

Gabriela Bernatová

Wasabi love

8.4.2011 v 23:18 | Karma: 13,69

Gabriela Bernatová

Z"a"tracená podprsenka

11.2.2011 v 11:57 | Karma: 25,80