Ženská obřízka z pohledu islámu

Nařizuje islám obřízku žen?  Existuji důkazy v Koránu ?

Podle odhadů OSN podstoupilo obřízku v roce 2006 asi 130 milionů žen

* 98% vdaných žen v Egyptě je obřezaných( pro srovnání - muslimů je v Egyptě 92%)

* obřízka způsobuje zmrzačení ženy, tělesné a psychické problémy, často i smrt ženy či dívky při samotném výkonu, či následně po něm

 

   O negativech obřízky žen můžeme pokračovat.

Zatímco mužská obřízka obecně nevyvolává příliš negativní reakce a je prováděna po celém světě, s tou ženskou to tak není.

 

   Existuje několi typů obřízky žen, od odstranění předkožky klitorisu až po tzv. faraonskou obřízku, kdy se ženě odstraní klitoris, pysky a zúží se poševní otvor( nejčastěji v Súdánu)

 

   Obřízka je prováděna především v Africe a zemích ovlivněných africkou kulturou. Prováděla se dávno před příchodem islámu, již ve starověkém Egyptě.

V Saudské Arabii, která je považována za kolébku islámu, je obřízka jev téměř neznámý.

 

   A jak se tedy islám dívá na obřízku žen?

V samotném Koránu neexistuje jediná zmínka o obřízce, její nutnosti...NIC

Existuje pouze několik hadithů ( konkrétně 3), které se touto otázkou zabývají. Ani jeden z nich však obřízku žen nenařizuje a jsou spory, zda jsou tyto hadithy vůbec věrohodné.

   První z nich hovoří o ženě, která prováděla obřízku a Muhammad, mír s ním, jí říká,aby neřízla příliš hluboko( žádné nařizování pro provádění, jen omezení dřívějšího zvyku)

   I u dalšího hadíthu můžeme polemizovat. Aisha vyprávěla, že slyšela Proroka říkat, že pokud dojde ke styku dvou obřezaných částí, je nutno provést velkou očistu ( stále žádné nařízení pro provádění obřízky, jen zmínka o těch, kdo měli obřízku z dob dřívějších. Že obřízka v době Proroka existovala, ale NIC vic. Nic o nutnosti či potvrzení, že se jedná o část islámu)

   Posledni hadíth, který mluví o lidské přirozenosti, která vychází z 5 úkonů: holit ochlupení na genitáliích, v podpaží, stříhat nehty, zastřihovat knír a provádět obřízku( ale je zde myšlena ženská obřízka? musí si žena zastřihovat knír? Nebo se hadíth věnuje mužům ?)

 

....a na závěr důkaz z Koránu, který říká, že Boží stvoření se nemá měnit 4/118-119

 

A.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Samira Ben Yacoub | čtvrtek 24.4.2008 21:20 | karma článku: 19,89 | přečteno: 4356x
  • Další články autora

Samira Ben Yacoub

Kde zit?

21.6.2008 v 16:22 | Karma: 13,23