Diskuse

Pochopeni

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RS

Zylbrsztajn

19. 4. 2008 13:19
Pochopení dle Zylbrsztajna

Fajn, Samiro, když jste se tedy narodila (předpokládám, že i vyrostla) v Evropě a pak jste se rozhodla přijmout islám, věděla jste jistě, že hodnoty a priority evropské společnosti se v mnohém liší od hodnot a priorit, které islám uznává. Věděla jste, do čeho jdete. Co získáte a co ztratíte. S čím asi budou problémy.

Víte, Smairo, ten největší problém života muslimů v Evropě je to, že islám je v zásadním rozporu s evropskou kulturou a civilizací. Nejen proto, že Evropa historicky vychází z jiných kořenů, ale zejména proto, že moderní Evropa je již sekularizovaná, její nejvyšší hodnotou není náboženství. V podstatě Všechna náboženství staví na stejnou úrověň. Nemůžete tedy očekávat, že vyznavači islámu budou mít v Evropě nějaké zvláštní výhody. Jedinou nevýhodou je ta, která prostě vyplývá z výše zmíněného kulturního a civilizačního rozporu.

0 0
možnosti
RS

Zylbrsztajn

19. 4. 2008 13:20
Pochopení dle Zylbrsztajna ... pokračování

Uvědomujete si, Samiro, že právě tato sekularizace a náboženská tolerance z ní vyplývající vám umožňuje být muslimkou a zároveň žít v Evropě? Žádnými zákony nejste nucena se své víry vzdát, žádné zákony vám nezakazují vaše náboženství praktikovat. Nemáte důvod mít strach. Setkáváte-li se s averzí, je to averze jednotlivců, nikoli systému. Žádný zákon vás nevyhání z vašich domovů, natož aby vás někdo chtěl zabíjet. Evropa je dnes již tak civilizovaná a kulturní, že odsuzuje jakékoli zabíjení včetně trestu smrti. Vaše obavy jsou zbytečné.

0 0
možnosti
AB

Andrea B.

15. 4. 2008 12:05
Islam

Nebudete to mit lehke ani zde na blogu. Ja si ale velmi rada poslechnu hlas druhe strany. Zajimal by me Vas pribeh a treba i duvod, proc jste se rozhodla konvertovat k islamu...

0 0
možnosti
B

benyacoub

16. 4. 2008 11:28
Re: Islam

Ja sem se nerozhodla konvertovat, jen jsem se rozhodla prijmout viru a kuluru meho otce ne me maminky, ktera je ceska a da se rici, ze ateista.Vyrustala jsem v v obouch kulturach a nikdo me nikdy nenutil se pridat k jedne strane, volba byla na me.Uz kolem 13 let jsem pocitovala, ze svet lidmy nekonci, ze neco je nad nami.Cetla jsem Koran, Bibly, Toru, ale Koran me proste presvedcil, je to pro me navod jak zit spokojeny zivot bez depresi, stressu, pohl. nemoci a jinych veci, ktera nam prinesl moderni vyvoj a styl zivota.Tim nechci rict vyvoj techniky aj. ale vyvoj lidi dusevne.Snad chapete co tim myslim.

Mejte se

0 0
možnosti
S

saturninka

15. 4. 2008 11:52
svoboda 2

no ono je to prosté, už jen to, že zde na tomto blogu můžeš svobodně říkat svoje názory ( a my též ) o něčem hovoří, to by asi v islámských zemích neprošlo - nemám pravdu?

0 0
možnosti
M

machraveiva

16. 4. 2008 10:51
Re: svoboda 2

Len by tam skusila otvorit usta....

0 0
možnosti
A

Arne21

15. 4. 2008 11:05
Reakce

Samiro k vaši  zpovědi,

píšete že život pro muslimku v Čechách není nijak lehký.

V čem že jako není lehký. Vyhrožuje vám, nebo vaší rodině někdo smrtí. Jste snad nějak perzekuována nebo jakkoli omezována ve svých občanských právech. Dovoluji si o tom pochybovat.  Že se na vás někdo na ulici dívá jako na exota rozhodně není žádná perzekuce, že?  To že ale nemuslimové ve většině islámských zemí mají statut DRUHOŘADÝCH občanů  je holý fakt který snad nepopřete ani vy !!!

Pokud tedy nebudete konkrétní považuji vaše tvrzení za lživé a naprosto účelové.

0 0
možnosti
A

Arne21

15. 4. 2008 11:06
Reakce-pokračování

Dále píšete: " V podstate to nezni nijak demokraticky, prestoze se tu demokraciji ohanite proti Islamu".   Mám pro vás novinu, demokracie mimo jiné znamená pluralitu názorů na COKOLI. Dala jste se na blogování a stěžujete si na reakce čtenářů.  Připadá mi to stejné jako v Cimrmanovi: Můj dědeček si otevřel hospodu ale nebyl rád že mu tam chodili lidi.

Absurdní že?   Každopádní k fungující a smysluplné demokracii patří být NETOLERANTNÍ k netolerantnímu, jinak toto netolerantní onu demokracii zničí. A islám je totálně netolerantní. Chápu vaše rozhořčení nad kritikou islámu, protože v islámu samotném je něco takového nepřípustné že, ale jelikož jste se rozhodla žít v evropě, která zatím demokratická je, budete se muset smířit i kritickými reakcemi blogerů. 

0 0
možnosti
ZK

Nomen O

15. 4. 2008 10:46
Názor.

Dobrý den.

Se zvědavostí jsem klikla na Váš článek a ....bylo mi trochu smutno. Smutno z toho, co se musí v civilizovaném světě řešit. Smutno z toho jaké jsou stálé rozpory v toleranci lidstva, - člověka jedenadvacátého století, třetího tisíciletí. Přeji si a doufám, že snad jednou se stane a budou k sobě lidé ohleduplní , žít v porozumění se všemi i když odlišnými národy.

Přeji Vám hodně štěstí a lásky.

0 0
možnosti
BB

miyu

15. 4. 2008 9:41
Dodatek

A opravdu nechapu proc se tady mluvi o nejakem pochopeni, kdyz Vase nabozenstvi pro neverici lidi (kterych je v Cesku vetsina) zadne pochopeni nenabizi...

0 0
možnosti
BB

miyu

15. 4. 2008 9:39
Muj nazor

Samozrejme ze neni jednoduche byt muslimkou v zemi jako je Ceska republika. Ale na tom prece neni nic prekvapujiciho. Cesi se, diky bohu, na islam divaji daleko pragmaticteji nez treba francouzi. Vidi islam jako nebezpeci, jako neco, co jim muze zasahnout do jejich prav. Zjednodusuji. Coz je take dobre. Kdyz vy si jako zena chodite po Cesku zamotana v satku, proc cizinky v saudske arabii nemuzou ven v kratasech? Kvuli nesnasenlivemu islamskemu nabozenstvi. Vy, muslimove, tady v Evrope se dovolavate prav, tolerance a ruznych benefitu. Ale nemate nic, absolutne nic co nabizite jako protihodnotu. Pokud teda nepocitam agresivni nabozenstvi, jez je zalozeno na podrizovani se.

0 0
možnosti
FS

sfera

15. 4. 2008 9:15
Perdita má pravdu.

Tady je většina diskuzí vedena agresivně. Ať se podíváte na kterolkoliv pod jakýkoliv článek, vždy si tam lidi nadávají a autora strhají. Asi s tím nic nenaděláme.

A k těm muslimům. Česko není multikulturní země, takže ty problémy s muslimama se nás konkrétně netýkají. Nemůžeme to posoudit z vlastní zkušenosti. Vše je zprostředkované. Z médií. Podávají nám zkreslené informace?? Neexistuje muslimský terorismus? V jiných zemích nemají s muslimama problémy? Tak jak je to??

0 0
možnosti
PB

Perdita

15. 4. 2008 8:41
myslim, ze..

...mnoho lidi by si pralo diskuzi bez urazek, ale to tu ocividne neni mozne a to se rozhodne etyka pouze Vas, ale i vsech ostatnich blogu... kazdopadne jste znala situaci jaka tady v Cechach je a vedela jste, co Vas asi bude cekat, kdyz jste se rozhodla konvertovat.

nemam nic proti muslimu, je mi uplne jedno, jakeho Boha se kdo rozhodne vyznavat a nemyslim, ze by vetsina Cechu k nim citila nejakou nevrazivost (i kdyz bohuzel ty nejblbejsi jsou vetsinou nejhlasitejsi); nicmene jista xenofobie tu nejspis bude, ale tomu se nelze prilis divit, kdyz se podivate na to jak jsou prezentovani v mediich a na problemy ktere resi Nemecko ci Francie (nerikam ze nezavinene)...

0 0
možnosti
R

rik_killer

15. 4. 2008 8:34
:(

Historicky je islam agresivni nabozenstvi, ktere nezna uctu k zivotu. Nemuslim je neverici pes, ktery musi byt vymicen. Tak pravi koran. Vse ostatni si na vlastni kuzi omezovanim nasi svobody diky islamskym teroristum prozivame. Poznal jsem musilmy v jejich prostredi, poznal jsem i hinduisty a budhisty. A musim rict, ze muslimove jsou pro tyto ostatni nabozenstvi nebezpecim a pretvareji je tak. Mirumilovni hinduiste na severu indie se diky nasili muslimu uchylili ke stejnym praktikam. Nemuzu brat vazne nabozenstvi, pro ktere nejsem vic nez pes.

0 0
možnosti
LK

LucieKamesova

16. 4. 2008 13:28
Re: :(

Zajímalo by mě, odkud máte termín nevěřící pes. Prosím citujte.

0 0
možnosti