Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Přechylování je prkotina oproti tradiční tvorbě tvarů příjmení ve Skandinávii:

https://www.skandinavie.info/severska-prijmeni/

No a třeba v Itálii si žena po svatbě běžně ponechává své dívčí příjmení. Jmenuje se tedy úplně jinak než celý zbytek rodiny, v níž aktuálně žije.

1 0
možnosti
VV

Ale mate tam zamotana jmena a prijmeni. V Rusku take dedi dcera druhe jmeno po otci a ne po matce, kdyz uz chcete mermomoci bit cernochy.

0 0
možnosti
JM

J77a53n 18M16a10r49e90k

5. 6. 2021 15:18

Čím dál přemýšlím nad tím přechylováním, tím jsem víc pro...ted si představte, že je na našem krásném světě těch 56 pohlaví. To by tedy znamenalo 56 různých přechylování!! Jaký to maglajs!! A ted další problém" Policie hledá loupežníka. Tak vyhlásí do televize, rozhlasu atd popis. On ten loupežník sice vypadá jako ženská, ale může to být vlastně 'majitel' kteréhokoliv pohlaví z těch padesáti šesti.. A co když ten odborník na pohlaví se mýlí a těch pohlaví je 59?Jak to policajt popíše, a jak tomu běžný občan, který je stále muž či žena pochopí? Opravdu bych chtěl, aby mi to nějaký pokrokový rozumbrada či rozumbradkyně či 56 něčeho jiného vysvětlil/la

1 0
možnosti
IL

Pro pana Pražáka: "Jak jsem se stala americkým občanem."

https://bennett.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=625664

1 0
možnosti
LH

Jen aby další fází nebyl zákaz přechylování všech jmen. Nebo dokonce nucené přejmenování stávajících žen jménem "globální integrace". Také by se mohla zakázat diakritika. Každá žena by se jistě ráda jmenovala "Novotny".

1 0
možnosti
LB

Víc než rostoucí obliba nepřechýlených ženských příjmení mě překvapuje móda dvou příjmení. To by Anežka Hodinová Spurná žasla :-) Ovšem kdyby Anežka chtěla být hodně trendy, zvolila by si jméno Anežka Hodina Spurná.

1 0
možnosti
IL

já bych pochopila Anežka Marie Spurná, ale mít dvě příjmení mi přijde směšné. Dvě jména se dávají. Jedno, co se líbí rodičům a jedno je po jednom z rodičů. Dítě si potom může vybrat jaké jméno bude pro život používat. Mám kamaráda, který je James Keith a příjmení. Ale každý ho zná pod druhém jméně.

1 0
možnosti
BV

Totálně zblblí z přechylování jsou sportovní komentátoři z ČT.

Na obrazovce vidíme sportovkyně s výranými ženskými rysy a tvary a redaktoři některé jména przní přidáním -ová, podle nich proto, aby si divák nespletl , že jde o ženy. Ovšem u některých to nedělají:

1) čínská ženská jména obyčejně nepřechylují, ale někdy ano. Jednou mluví o Li jindy je to Liová

2) K polským jménům -ová nepřidávají Grezynsky - Grezynska . Ovšem k ruským

či k bulharským již přechýleným jménům -ová nacpou: Ivanov - Ivanova, v podání prznitelú Ivanovová

3) pravá pikantnost byla, když komentátor při přenosu několik minut vykládal o tom jak získal správnou výslovnost jedné sportovkyně, jak to bylo obtížné a jak to vyslovují jiní. Pak tomu však nasadil korunu, když tu pracně získnou výslovnost prznil přidáváním -ová.

3 0
možnosti
BV

Obyčejná slušnost velí neměnit jméno jiné osoby. Někdy je obtížné cizí jméno vyslovit, ale je vhodné snžit se aspoň napodobit výslovnost jména tak jak ji daná osoba používá, Mimo jiné tím vyjadřujeme vážnost a úctu k dané osobě.

Za svého pobytu v USA jsem v tamní televizi viděl pořad o Antonínu Dvořákovi. kterého si tam velmi váži. Bylo opravdu dojemné jak se americký hudební publicista snažil vyslovit "ř" v Dvořákově jméně, které angličtina nezná. Vycházelo to spíše jako Dvoržak, ale ta snaha tam byla zjevná.

Prostě jméno jiné osoby se má respektovat a vždycky se s ním dá zacházet jako s typicky českými ženskými jmeény jako je Janů či Kočí.

Howgh!!

2 0
možnosti
Foto

Přechylování je známé už od středověku, od té doby, co známe češtinu, co můžeme z nějakých pramenů soudit podobu češtiny. Dokonce bylo přechylování více, protože se rozlišovalo mezi ženami vdanými a nevdanými. Takže kdyby byl třeba někdo Novák, tak jeho manželka byla už tehdy Nováková, ale jeho dcera byla Novákova. Čili u dcery jako by fungovalo přivlastňování, zatímco zcela evidentně u toho Nováková se o žádné přivlastňování nejedná.

1 0
možnosti
LU

Ova -ova je tradícia nášho regionu, niekto sa rozhodne pokračovať v tradíciách iný si môže zmeniť priezvisko bez prechyľovania.

Na Slovensku začali vznikať priezviská v 13 storočí, v obciach bolo množstvo Jozefov, tak im pripisovali ďalšie meno najčastejšie podľa profesie (Kováč, Tesár...), alebo podľa nejakého deja.

Neskôr sa už v matrikách dcéra Kováčova, pozdejšie už iba Kováčova (s krátkym a). Až v Rakúsko - Uhorsku v 19 storočí sa ruší privlastňovacia koncovka ovo a je nahradená prechyľovacou koncovkou ová, pretože žena nie je vec nepatrí mužovi.

Ulica sa píše Hurbanova, priezvisko Hurbanová

1 0
možnosti
VV

Trochu mimo, ale redaktori BR se velmi rychle naucili vyslovovat jmeno Martina Navratilova. Asi to bylo tim, ze neco dokazali a ti redaktori nechteli byt za cisare pana.

3 0
možnosti
  • Počet článků 395
  • Celková karma 18,01
  • Průměrná čtenost 955x
Listen to the wind,

IT TALKS.

Listen to the silence,

IT SPEAKS.

Listen to your heart,

IT KNOWS.

(Native American Proverb)

 

Seznam rubrik