Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Zasloužená karma R^:-)

1 0
možnosti
Foto

Mám úplně stejné vzpomínky. Při hodině se přihlásil Jirka Perhart a řekl : "Děda říkal, že nás osvobodili Američané" a bylo to. Jeho děda byl ředitelem naší základky. 8-o

2 0
možnosti
MV

Základní a střední školu jsem absolvoval v 80-tých letech ještě za socialismu a co si pamatuji, tak v dějepisu byla mapka s demarkační linií - na ní bylo vidět, jakou část našeho území osvobodili Američané a jakou část SSSR. Při oficiálních oslavách osvobození se o západních spojencích téměř nehovořilo.

Dnes mi ale vadí, že se relativizují oběti Rudé armády při osvobozování Československa. Například před pár lety jsem byl na dovolené v Rajci na Slovensku zrovna v době, kdy tam probíhala oslava výročí SNP - ke slavnostního projevu tehdy vojáci přišli s vlajkami Slovenska, USA, Francie a Británie - Ruská vlajka chyběla.

3 0
možnosti
Foto

Ono to "osvobození" bývá ve skutečnosti znovu obsazení jen sofistikovaněji provedené a především zahrnutí té země do vlastní sféry vlivu. Ve válkách koukají dosud nezúčastněné země především na vlastní prospěch a se zapojením do ní váhají až do chvíle, kdy jsou zřejmé výhody z vítězství.

0 2
možnosti
RE

R^Shrnuto, co napsal včera David Vlk, když oceňoval zásluhy řadových vojáků. Jak je ale patrno z diskuse pod jeho článkem, většina diskutérů ty články ani pořádně nečte a to je pak celý blog...no víte na co:)

4 0
možnosti
LK

Bohužel pro většinu dnešní populace je hodně složité chápat psaný text. A používat mozek, to se dnes nenosí. Prostě se z většiny lidí stávají snadno manipulovatelní "užiteční idioti".:-/ A říci někomu pravdu do očí ... tak to se už vůbec nenosí ....

3 0
možnosti
PB

Učitelka mě požádala, abychom neučili syna nic, co není ve školních osnovách.

Zdroj: https://bennett.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=712417

;-D;-D;-D

3 0
možnosti
PK

Zaujal mě požadavek učitelky neříkat dětem nic co není ve školních osnovách. Proč?

2 0
možnosti
LV

Vy jste nechodil do školy před rokem 1989?

8 0
možnosti
Foto

Podíl Američanů oproti podílu Rudé armády na osvobození Československa byl mnohonásobně nižší. Je smutné, že se dnes na statisícové oběti zapomíná a oslavuje se jen stovka těch amerických. Že píšete jen o nějakém malém kraji v západních Čechách, odkud zřejmě pocházíte, není bohužel z nadpisu článku poznat.

4 8
možnosti
LV

Paní Černá, smutné je, že ty statisícové oběti byly z velké části zbytečné. Sovětští vojáci, kteří padli po 5. květnu na území Prahy, středních a severních Čech, k nám přišli ne osvobozovat území od fašistů, ale zabírat ho pro Stalina. Tanky, které přijely 9. května ráno do Prahy, totiž přijely z Berlína a poslal je tam Stalin po dohodě, kterou si vydupal na spojencích. V podstatě vyměnil Prahu za Vídeň.

Američané mohli být v Praze o 4 dny dříve.

12 3
možnosti
MB

V Rokycanech na náměstí stávala socha rudoarmějce. Říkali jsme mu Divīk... on i my jsme se divili, proč se tam ocítil, když město osvobodili Američané.

8 0
možnosti
  • Počet článků 395
  • Celková karma 10,15
  • Průměrná čtenost 942x
Listen to the wind,

IT TALKS.

Listen to the silence,

IT SPEAKS.

Listen to your heart,

IT KNOWS.

(Native American Proverb)

 

Seznam rubrik