Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Šibenicemi proti svobodě a demokracii

Fanatismus je zlo. Kdo druhým vyhrožuje oběšením či uřezáním hlavy, ohrožuje liberální hodnoty, na kterých stojí naše civilizace. Islámský stát už vraždy předvádí v praxi. Čeští extremisté zatím zůstávají ve verbální rovině.

Ale nelžeme si do kapsy: každé reálné násilí začíná u slov.   

Musím říci, že to, co s děje v muslimských zemích na Blízkém východě a v Africe, mnou otřáslo. A byla to KDU-ČSL, která už loni pořádala klidnou demonstraci proti praktikám Islámského státu a za pomoc obětem jeho teroru. Nemluvili jsme však na ní o šibenicích, ale o základních svobodách, včetně práva na život, svobody slova, rovnosti pohlaví či náboženské svobody. Všechna tato práva a svobody islámští fanatici pošlapávají.

            Máme se snad vydat stejnou cestou? Rozhodně ne! Pokud fanatismus vítězí v zemích s nízkou mírou vzdělání a informovanosti, ve společnostech tradičně netolerantních a xenofobních, tam, kde nevládne sekularismus a kde kmenově náboženská identita stojí nad loajalitou ke státu, kde liberální svobody a úcta k právu váží méně než příkazy islámu, či spíše místního imáma, není to o nic méně hrozné, ale mám pro to alespoň vysvětlení. Naprosto však nechápu onu zlobu, která ovládla mysl těch, kteří v Praze přišli demonstrovat proti imigraci se šibenicemi v rukách.

            Vláda a KDU-ČSL se od počátku snaží o rozumný přístup. Na jedné straně jsme vybojovali vítěznou bitvu proti povinným kvótám na přijímání uprchlíků, jsme pro posílení ochrany vnějších hranic EU a urychlené vracení migrantů, kteří nemají nárok na azyl, prosazujeme boj proti pašerákům lidí a mafiánům, kteří bohatnou na importu ekonomických migrantů, jsme pro jednání s bohatými zeměmi Perského zálivu, aby se také solidárně podílely na řešení uprchlické krize, a preferujeme pomoc přímo v uprchlických táborech před přesídlováním uprchlíků do Evropy.

Lék na extremismus

Na straně druhé jsme dle mezinárodních smluv povinni přijímat skutečné válečné běžence, pokud u nás požádají o azyl. A KDU-ČSL chce, aby se Česká republika angažovala v přijímání příslušníků ohrožených menšin, kteří nejsou teroristé, ale naopak sami prchají před terorem. Tedy křesťanů, Jezídů, Asyřanů, Kurdů a dalších. Pokud možno nikoli do táborů, ale přímo do místních komunit, které dobrovolně projeví zájem se o ně postarat, naučit je jazyk a pomohou jim plně se integrovat a asimilovat do české společnosti. Takoví dobrovolníci už se nám hlásí.

            Nemůžeme odmítat pomoc potřebným. Můžeme však přijmout jen tolik a takových uprchlíků, kterým skutečně dokážeme pomoci a kteří o pomoc stojí a chtějí žít podle našich pravidel. Jsem přesvědčen, že toto je lék na extremismus. Odmítáme neodpovědnost některých evropských politiků, kteří dopustili neregulovaný příval kulturně nekompatibilních imigrantů. Nemůžeme u nás přijmout stamiliony migrantů z Afriky a Asie. Jim bychom nepomohli a sami sebe zničili. Ráj liberálních svobod, řádu, práva a blahobytu, za jehož vidinou přicházejí, by přestal existovat. Musíme lidem z chudých zemí třetího světa pomáhat, aby si pomohli sami. Třeba tím, že zrušíme cla a budeme s nimi obchodovat, pomůžeme jim se vzděláním a budováním právního státu.

            Tam, kde se válčí, to bude složitější a je to na hodně dlouhou debatu. Ale stručně řečeno Západ musí opustit naivní a nebezpečnou ideu, že se lze ke svobodě a liberální demokracii dopracovat přes noc. Spíše musíme podpořit existenci stabilních režimů, které zajistí elementární zákonnost a bezpečí jak směrem dovnitř, tak vně vlastní území. Říkejme tomu třeba „egyptizace“.

            Žijeme v nebezpečném světě. Jsme (zatím?) ostrůvkem stability, svobody, bezpečí a prosperity uprostřed moře chaosu, zvůle, násilí a bídy. Mnoho milionů lidí se dává na pochod za lepším životem či vůbec za přežitím. Co s tím? Pokusil jsem se alespoň naznačit odpověď. Ale šibenice rozhodně onou odpovědí nejsou. Šibenice nebo kinžál – v obou případech jde o krk. Svobodě, demokracii, nám všem.

vyšlo: 15.7.2015 Lidové noviny str. 11 Názory

Autor: Pavel Bělobrádek | středa 15.7.2015 9:31 | karma článku: 23,80 | přečteno: 2515x
  • Další články autora

Pavel Bělobrádek

Děti jsou radost

Děti nás lidovce baví. Víme, že čím více dětí dokážou čeští rodiče řádně vychovat, tím lepší budoucnost čeká naši zemi. Podpora nové generace je proto jedním z ústředních cílů politiky KDU-ČSL.

31.8.2017 v 14:26 | Karma: 11,08 | Přečteno: 364x | Diskuse| Politika

Pavel Bělobrádek

Čas s rodinou je k nezaplacení

Možná právě v létě si člověk nejvíc uvědomí, jak důležitý je čas, který může strávit se svými blízkými. Aby ho bylo skutečně co nejvíc, zejména pro rodiče s malými dětmi, musíme prosadit, aby u nás bylo možné daleko více využívat

16.8.2017 v 10:20 | Karma: 15,11 | Přečteno: 531x | Diskuse| Společnost

Pavel Bělobrádek

Ať se vám léto vydaří!

Na dovolenou s rodinou se těším každý rok. Je to jediná doba, kdy můžeme být delší dobu spolu v kuse. Stejně jako každý rok strávím letní dny se svými blízkými v naší krásné zemi.

10.8.2017 v 11:57 | Karma: 15,81 | Přečteno: 494x | Diskuse| Cestování

Pavel Bělobrádek

Vzájemná spolupráce se Singapurem je pro Českou republiku velmi důležitá

Považuji za důležité složit poklonu singapurskému hospodářskému zázraku. Fakt, že se Singapur dlouhodobě drží na špičce žebříčku konkurenceschopnosti švýcarského institutu IMD je fenomenální.

5.6.2017 v 8:00 | Karma: 11,12 | Přečteno: 370x | Diskuse| Ostatní

Pavel Bělobrádek

Pro řemesla a živnosti nemá EET smysl

Aby bylo jasno, KDU-ČSL nikdy nechtěla plošnou elektronickou evidenci tržeb. Je to proti našemu programu i proti vládnímu prohlášení a od počátku projednávání elektronické evidence tržeb jsme proti tomu bojovali.

11.1.2017 v 10:12 | Karma: 15,15 | Přečteno: 916x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 222
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1405x
Originální osobnost. Jako každý jiný. Ještě že máme DNA. Jinak také manžel, táta, veterinář, textař, bývalý předseda KDU-ČSL, zastupitel a poslanec.

Zadavatel a zpracovatel: KDU-ČSL