Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

jafava

6. 3. 2012 11:02
Jak lidovce nemusím, tenhle názor - 1 den na volby - se mi

líbí. Souhlasím i diskutérem, který navrhuje stanovit zákonem volebním dnem 28.říjen, ať padne na kterýkoliv den v týdnu. Lidi by si to pamatovali a mohli by s tím počítat.

Současně bych snížila počty poslanců a senátorů, max. 100 a 41, dále Praha ze zákona 1 volební okrsek - když už se tváří jako "kraj", pochopitelně by následovalo omezení počtu členů vlády - méně ministerstev a také méně zbytečných institucí, úřadů a s tím spojené administrativy. Šetřit by se dalo, ale chce to vlastně vůbec někdo?

Ze zákona by také mohlo být na internetu veřejně přístupné finanční hospodaření všech existujících politických stran, a to především přesné vyčíslení příjmů a výdajů v souvislosti s volebními kampaněmi. Také veškeré veřejné zakázky by měly být publikovány na internetu, aby si občané mohli ověřit, jak se hospodaří s jejich penězi.

Jo, jo, bylo by toho potřeba hodně. A věřím, že nám to všechno bude zase na předvolebních plakátech mnoho politiků slibovat, i rukávy si na to vyhrnou!

1 0
možnosti
JK

Josef Kobylka

5. 3. 2012 19:49
Autore mám dotaz

> BYL JSTE NĚKDY ČLENEM VOLEBNÍ KOMISE? < Asi ne. Jinak byste takový nesmysl nenapsal. Sedět od rána do pozdního večera ve volební komisi a po zavření volební místnosti počítat v noci výsledky voleb nebude žádná slast a bude docházet k mnohem většímu počtu chyb. V současné době, kdy volby končí druhý den ve 14 hod. a komise může v klidu a neunavena hlasy spočítat a přesto dochází k řadě chyb. Pokud se týče finančních nákladů, myslím si, že by se nic neušetřilo. :-/

1 0
možnosti
JV

jafava

6. 3. 2012 11:06
Re: Autore mám dotaz

Členkou volební komise jsem byla několikrát, jednou dokonce i předsedkyní. Tak třeskuté to není, ale kdo na to nemá, ať jde raději na procházku nebo na pivo! Jsem pro jeden volební den! R^

1 0
možnosti
VH

Totedyne

5. 3. 2012 12:05
souhlasím

S tím bych souhlasil. Snad jen u voleb do PS, kde jde o nejvíc, bych ponechal 2 dny.

2 0
možnosti
VH

Stará kára

5. 3. 2012 11:36
Aha

Jaký bude 'zákonný' volební den do parlamentu?  Když délka volebního období je tak nejistá?

0 0
možnosti
VH

Totedyne

5. 3. 2012 12:09
Re: Aha

Nejde o délku volebního období, ale o čas, který stát platí členům volebních komisí. Čas na základě zákona vyhlašuje prezident, čas není předem určen.

0 0
možnosti
JL

jirka1965

5. 3. 2012 10:49
Titulek je poměrně úderný.

Domnívám se, že finanční úspora zavedením jednodenních voleb by určitě byla celkem velká, ale tak velká, aby to mělo vliv na případné zvyšování důchodů asi nikoliv (podle mého názoru by se ušetřily řádově desítky možná stovky miliónů korun). Ale samotná myšlenka jednodenních voleb se mi líbí - a to tak, že velmi.

3 0
možnosti
JVK

krejci

24. 4. 2012 12:43
Úspora by moc velká nebyla. Spíše žádná.

Členové komise mají stejnou finanční odměnu jestli se volí v jednom nebo ve dvou dnech, dokonce i při dvoukolových volbách do senátu se odměna nezvyšuje; pouze musí být déle ve volební místnosti.!!

0 0
možnosti
AA

Saša

5. 3. 2012 10:12
28. říjen jako pevný volební den.

Ať se volí do kteréhokoli zastupitelského sboru (nebo v budoucnu president), volby by měly proběhnout vždy 28. října. Každý by s tím mohl dopředu počítat a zařídit se podle toho.

Začátek kampaně tedy konec registrací na svátek sv. Václava 28. září a volby měsíc na to ve státní svátek 28. října.

Logické, srozumitelné - a také levnější.

3 0
možnosti
PH

Rodnok

5. 3. 2012 20:20
Re: 28. říjen jako pevný volební den.

Spousta praktických nevýhod - vláda jmenovaná nejdříve v listopadu-prosinci už nemá čas připravit státní rozpočet na další rok, v říjnu je na kampaň už celkem zima...

Úspory? Jako u autora článku jen velmi nekonkrétní. Nevýhody 1 dne už tu komentovali další. Členové komisí asi nebudou chtít za 1 celodenní šichtu + noc na sčítání méně než za dva necelé dny.

0 0
možnosti
  • Počet článků 222
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1405x
Originální osobnost. Jako každý jiný. Ještě že máme DNA. Jinak také manžel, táta, veterinář, textař, bývalý předseda KDU-ČSL, zastupitel a poslanec.

Zadavatel a zpracovatel: KDU-ČSL