Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Koalici s TOP09 vylučuji

V sobotu jsem byl pozván na 2. sněm TOP09. Můj projev, který si můžete přečíst zde, byl pak komentován novináři i politology. Obávám se, že musím některé jejich závěry uvést na pravou míru.

 

Pokud jsem pozván na sněm nebo sjezd jakékoli demokratické politické strany a je to jenom trochu možné z časového hlediska, snažím se přijet. U parlamentních stran dvojnásob. To, že mě ODS na sněm nepozvala, stejně jako ČSSD a VV, je důvodem, proč jsem tam chyběl. Naopak jsem byl krátce po zvolení pozván od SNK-ED a slovenského KDH, obě pozvání jsem rád přijal. Považuji za slušnost pozvání přijet, je-li to v mých silách.

Projevy na sjezdech bývají různé. Od z patra pronesených zdravic, přes napsané projevy až po poněkud zvláštní vystoupení. V hlavě mi zbyly z našeho sjezdu v Žďáře na S., kde jsem byl před rokem zvolen, např. projevy M. Němcové z ODS, L. Zaorálka z ČSSD a P. Gazdíka za TOP09/STAN. Paní předsedkyně PS PČR nám předčítala z knihy o historii ČSL za 1. republiky, pan mpř. Zaorálek nám podal zprávu o encyklikách některých papežů a pan předseda poslaneckého klubu Gazdík nám řekl, že budoucí spolupráce  je jenom na nás, jak budeme s nimi hlasovat o reformách.Tato vytoupení vzbudila trochu rozpaky.

Osobně jsem nechtěl vyznít se svým vystoupením stejně. Jako host se přeci musím chovat slušně. I když si na návštěvě o hostitelovi myslím leccos, tak mu přece nevyčtu, že má na dvorku nepořádek a smrdí mu WC. Stejně tak na sjezdu politické strany neřeknu, že jsou to asociální loupežníci, nebo komunisti v jiném dresu. To se prostě nedělá.

Připomněl jsem proto, aby TOP09 nezapomínala na to, že když je už v Evropské lidové straně, že by měla naplňovat koncept sociálně-tržního hospodářství, jak se k tomu její předseda Schwarzenberg v Bruselu hlásil. Kdo sleduje naší politickou scénu a kroky vlády ODS, TOP09/STAN a VV, pak ví, že se spíše jedná o frontální útok na solidaritu. Tedy o atak jedné ze základních křesťanských hodnot a lidoveckých principů. Zodpovědná solidarita křesťanských demokratů je odpovědí na socialismus i neoliberalismus. Kdo má oči a uši, pak v krocích TOP09/STAN a dalších vládních stran spíše vidí neoliberální přístup. Jde tedy o to, aby TOP09 neříkala něco v Evropě a nedělala něco jiného ČR.

Rozpočtové určení daní je dlouhodobé téma KDU-ČSL, to jsem připomněl a jistě návrh na zmenšení diskriminace financování některých typů obcí je otázka spravedlivějšího rozdělení daní. K tomu jsme se hlásili vždy a není na tom co měnit. Upozornil jsem ale, že je třeba prosazovat takový návrh, který má šanci projít. Pokud totiž dojde k tomu, že se budou chtít sebrat peníze velkým městům, pak mám obavu, že takový návrh nebude schválen. Vždyť kolik procent poslanců je z Prahy, Plzně, Brna a Ostravy? Chápu M. Kalouska, že nesedí TOP09/STAN na těchto radnicích v radách a je pro něho tedy jednoduché proti nim útočit. Je ale nutné najít takové řešení, které obcím pod 10.000 obyvatel pomůže nejlépe hned. Ne použít neodhlasování návrhu TOP09/STAN jako beranidlo v dalších volbách-tedy do krajů. Protože taktika čím hůř, tím líp, není to, o co bychom jako strana i našich více než 300 starostů stáli.

Zmínil jsem taky určitou pachuť po odchodu části funkcionářů KDU-ČSL do TOP09. To je jistě pravda, zároveň je ale třeba se dívat vpřed. Přestože byl tento odchod funkcionářů i části aparátu doprovázen z jejich strany nefér kroky, je třeba nezapomínat, ale odpouštět. Protože tato země potřebuje společnou vůli a chuť udělat maximum pro republiku a její obyvatele.

Jasně jsem řekl, že máme rozdílný pohled na konkrétní politická řešení. Dodávám, že nejde jen o parametrické hodnoty, ale o nesouhlas KDU-ČSL s některými principy vládníchkroků, které považujeme za deformy, nikoli reformy. Nezlepší podle našeho soudu situaci, ale naopak ji zhorší. Proto jednoznačně odmítám naprosto mylné spekulace o tom, že bychom chtěli jít v koalici s TOP09 do voleb v krajích v příštím roce, nebo v dalších  volbách do sněmovny. To kategoricky vylučuji. Nepleťme si slušnost a servilitu. Šrámkovské: "Být při tom", které Lux doplnil o: "..a tvořit to", rozvíjím o: "...ale ne za každou cenu!" Rozbít falešné stereotypy o KDU-ČSL bude asi jedna z hlavních výzev našeho nového vedení strany.

Pokud někteří odborníci rozuměli mému projevu jako zakopání válečné sekery, tak mají pravdu. Jenže ta z naší strany leží v zemi již mnoho měsíců, což se o TOP09 úplně říci nedá. Osobně jsem volal před sjezdem, na sjezdu i po něm po tom, abychom se nezabývali TOP09, ale sami sebou, protože naše prohra v roce 2010 může být výhrou v roce 2012 a 2014 jen tehdy, když přestaneme fňukat a hledat příčiny neúspěchu v jiných a ne v sobě samých. Na tom se nic nemění.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Bělobrádek | středa 26.10.2011 11:35 | karma článku: 21,77 | přečteno: 1716x
  • Další články autora

Pavel Bělobrádek

Dostatek domovů pro seniory

Náš Královéhradecký kraj má největší zastoupení lidí starších šedesáti pěti let. Proto je třeba pokračovat v budování domovů pro seniory a domovů s pečovatelskou službou.

21.9.2020 v 8:41 | Karma: 7,72 | Přečteno: 469x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Bělobrádek

Vzdělání, ale i výchova

V naše kraji se díky spolupráci neziskovek i krajského zastupitelstva podařilo v mnohém unikátní spojení výuky etické a environmentální výchovy.

18.9.2020 v 10:10 | Karma: 6,01 | Přečteno: 200x | Diskuse| Politika

Pavel Bělobrádek

Krása našeho nářečí

Mám moc rád naše nářečí. Pomalu již mizí a je nahrazováno hovorovou češtinou. Je to logické, školka, škola, televize a internet pomalu a jistě unifikují češtinu.

17.9.2020 v 10:03 | Karma: 0 | Přečteno: 87x | Diskuse| Společnost

Pavel Bělobrádek

Zdraví máme jenom jedno

Na této větě se asi všichni shodneme. Mnohé sami můžeme ovlivnit životním stylem i opatrností. Na druhé straně, jak se říká, nemoci nechodí po horách, ale po lidech.

15.9.2020 v 10:01 | Karma: 0 | Přečteno: 105x | Diskuse| Společnost

Pavel Bělobrádek

Přehrady sucho nevyřeší

Letos konečně začalo normálně pršet. Na většině území tak skončilo katastrofální zemědělské sucho. Vyhráno ale opravdu není.

14.9.2020 v 9:59 | Karma: 5,39 | Přečteno: 70x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5 6:32

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5 6:32

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Z šéfa zahraničního výboru ministrem pro vědu? TOP 09 vybírá ministra

7. května 2024  5:43

TOP 09 pokračuje v hledání ministra pro vědu, výzkum a inovace. Předsednictvo strany se má zabývat...

Vláda má jednat o pomoci ovocnářům, jimž způsobily mrazy milionové škody

7. května 2024  5:34

Vláda má v úterý jednat o pomoci ovocnářům, kterým zničily úrodu jarní mrazy. Program na řešení...

Soud rozhodne o kastracích pro změnu pohlaví, Piráti s tím v koalici neuspěli

7. května 2024

Ústavní soud oznámí, zda operace zůstane podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko je jedna z...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 222
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1405x
Originální osobnost. Jako každý jiný. Ještě že máme DNA. Jinak také manžel, táta, veterinář, textař, bývalý předseda KDU-ČSL, zastupitel a poslanec.

Zadavatel a zpracovatel: KDU-ČSL