Co takhle snížit počet poslanců na polovinu a volit jen jeden den?

Co takhle uspořit státnímu rozpočtu stamiliony korun ročně? Snižme počet poslanců v České Republice na polovinu, tedy z dvou set na stovku. Počet zákonodárců v České republice je výrazně nadhodnocený, když máme 200 poslanců a 81 senátorů, jinde se obejdou s nižším počtem na obyvatele.

 

Každá politická strana si musí být vědoma, že v dnešní době je nutnost šetřit. Zároveň ale záleží na tom, jakým způsobem se bude šetřit. Zvyšovat daně a snižovat důchody je tím nejjednodušším řešením, na druhou stranu ale podtrhává nohy těm, kteří to mají už tak těžké.
Náklady, které je třeba ušetřit, by se měly rozprostřít mezi stát, podnikatele i občany. Tedy i omezením výdajů na neefektivní státní správu a samotné politické činitele. Platy poslanců a jejich náhrady tvoří velkou část vynaložených finančních prostředků, které by mohly jinde přinést mnohá zlepšení. Za neomluvené absence by se měl navíc snížit poslancům a senátorům plat.
V řadě zemí Evropské unie se již ke snižování počtu poslanců odhodlali. Příkladem nám může jít Rakousko, Maďarsko, Itálie a Slovensko, kde tyto změny buď již implementovali, nebo je minimálně připravují.
Je třeba šetřit tam, kde jsou největší úniky finančních prostředků, tedy mezi samotnými politiky. Snížit počet poslanců na polovinu by v mnohém nebyla ztráta (viz VV nebo "rating"). Kdyby poslanci byli osobnosti, prosím, ale u některých se o tom dá s úspěchem pochybovat. Efektivita rozhodování totiž není dána velkým počtem poslanců, ale jejich kvalitou. Zároveň je třeba přidělit poslancům odpovědnost za jejich rozhodnutí stejně, jako je tomu v privátním sektoru. Musíme si vzít příklad z ostatních zemí a aktivně reagovat.
Zavedení pouze jednoho dne pro volby je věc, která by si nežádala úpravu ústavy, přitom je funkční a může nejen ušetřit spoustu peněz, ale i zabránit možné manipulaci s volebními urnami přes noc. Když to jde v našem okolí, naposledy např. při volbě prezidenta Francie, proč by to nešlo unás?

Autor: Pavel Bělobrádek | středa 9.5.2012 11:34 | karma článku: 30,07 | přečteno: 1728x
  • Další články autora

Pavel Bělobrádek

Dostatek domovů pro seniory

21.9.2020 v 8:41 | Karma: 7,72

Pavel Bělobrádek

Vzdělání, ale i výchova

18.9.2020 v 10:10 | Karma: 6,01

Pavel Bělobrádek

Krása našeho nářečí

17.9.2020 v 10:03 | Karma: 0

Pavel Bělobrádek

Zdraví máme jenom jedno

15.9.2020 v 10:01 | Karma: 0

Pavel Bělobrádek

Přehrady sucho nevyřeší

14.9.2020 v 9:59 | Karma: 5,39