Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Cizinci již dávno za studium v ČR platí (alespoň na VŠ), a ne málo. Je to naprosto logické, neumí česky, je potřeba je vyučovat zvlášť, což stojí dost peněz, a navíc si své zde nabyté vědomosti potom zase odveou domů. Ti, kteří umí perfektně česky, mohou studovat v českých paralelkách zdarma, mají-li tu trvalý pobyt.

A když už jsme teda u toho, za studium na VŠ by měli platit všichni, cizinci komerční ceny neb pro ně škola musí chystat extrabuřty, domácí alespoň symbolicky, aby si toho aspoň trochu vážili.

0 0
možnosti

J35a28r65a 93R78a61n64k

21. 10. 2014 19:43

A proc by nemeli cizinci za sva studia platit??8-o

Je tomu tak vsude ve svete, zkuste nekam vycestovat;-) Ve meste kde ziju, je mezinarodni skola se stovkami studentu z Japonska, Jizni Korei a nedavno jsme potkala i dva Cechy. Jako majitel domu mam kazdy rok v danich za dum a pozemek (ca. 3.000.--$), zapocitano 500.-- na skolstvi, mam narok vedet na co je tatot castka pouzita a definitivne nechci podporaovat cizi studenty:-)

0 0
možnosti

Asi jste nikdy vysokou školu nestudoval a v zahraničí nebyl. I to se stává. Navíc absolvování jakékoliv školy není investice do příjmů v budoucnosti. I inženýr může být nadávka. A to já ten inženýr jsem. - ten váš uváděný ekonomický.

Školné je sociální a sociologický nesmysl u veřejného školství. U soukromých škol - cokoliv. I když já osobně jsem přesvědčen,že základní systém vzdělávání nesmí být soukromý.Více mi vadí, že ty naše "soukromé" dostávají od státu ( i od Vás)dost slušné dotace a je to hezký byznys. A kdopak myslíte, že tam studuje a tzv. učí ? Tady tečou peníze do černé díry mnohem více než si myslíte. I náš poslední pan premiér se tak chopil příležitosti. A bývalý ministr Langr je spolumajitel takové instituce........ proč asi ?

Jde také o možnost výměny studentů z různých zemí. Víte kolik našich lidí studuje třeba v Rusku, Číně a v dalších zemích. I v USA se to někdy někomu podaří - i když přijíždí většinou zklamaný.

Víte kolik stojí stravování a bydlení na vysoké škole ? Víte, že se platí různé poplatky již nyní ? Víte, že zaměstnání při denním studiu není nic jednoduchého ?

Vše je nutno posuzovat z pohledu celé společnosti - my jsem jen malinké zrníčko z obyvatelstva světa a jsme docela přiblblí. Prozatím !V

0 0
možnosti

Pokud vzdělání není investicí do vyšších příjmů v budoucnu, pak to logicky znamená, že jde o obor, po němž není poptávka.

Není tedy tuplem důvod na to mrhat nám sebrané peníze.

O argument víc pro zavedení školného.

1 0
možnosti

Nevím, proč bych měl platit investici cizince do zvýšení jeho příjmů v budoucnu.

Totéž ale i u tuzemských studentů ve "zbytných" oborech, kde se často studuje pro studium a s tím spojené výhody.

Snížené školné pak jen u oborů pro ekonomiku a další vývoj tohoto státu potřebných.

Absolventů "kecacích" oborů máme přebytek.

3 0
možnosti

Vážený pane - víte něco o těch Vašich " kecacích" oborech. jmenuji třeba sociologii,antropologii,psychiatrii, filosofii nebo politologii . To jsou zbytné obory ? A co jsou nezbytné obory ?. Takové rozdělování je přeci obrovská pitomost............ chápete to ?

0 0
možnosti
  • Počet článků 1023
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 885x
Vždy jsem pracoval mezi lidmi. Byl jsem pomocným dělníkem i ředitelem velkého podniku.Dnes již nepřipravuji projekty se sociální, komunální a ekologickou tematikou, protože bojovat s mafiánským aparátem nemá dnes bohužel žádnou cenu a rozhlížím se lehce kolem sebe ..........