Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Neradostné úvahy odcházející generace v roce 2020.

Jsem přesvědčen,že většina starší generace odsoudila vpád vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968.To,že něco někde někomu říkali, vůbec nic neznamená. Vše bylo jen tragikomické divadlo. Podobné to bylo i v zaměstnání a školství.

Jsem přesvědčen,že následující úvahy nejsou jenom mé vzpomínky,ale jde o úvahy většiny pamětníků. Jen se někomu mírně zamlžila skla brýlí z důvodů nějaké následné kariéry. To je zase ta totalita dnešních dní. Nemohou říkat pravdu ani dnes.Vadí jim to,ale jdou ve stádu dál.

Někdo tenkrát  vymyslel " Poučení z krizového vývoje" a prosadily se docela logické pokyny,jak napravit věci minulé. Ty rozpory byly samozřejmě jen slabým odvarem podobných následků roku 1989, ale poměrně rychle to tehdejší společnost zvládla.

Na Vysokých školách i pracovištích se někde formálně recitovali kapitoly z tohoto " Poučení" a nebo se vše podkládalo propočty a úvahami "vědeckými".  Kupodivu kritika "kapitalistického systému" moc populární nebyla, a tak nastal hromadný útěk do zemí zaslíbených. Vesměs na základě naivních pohnutek,protože jen někteří měli tam na "Západě" připravenou pomoc. Těch politických utečenců bylo po rce 1969 minimum.Já nepříklad neznám ani jednoho.

Po určité stabilizaci za režimu, který přinesl Gustav Husák tady byla již snesitelná atmosféra. Ti problematičtí,kam jsem patřil i já. věděli,že nemá cenu ani žádat o devizový příslib,když nebylo možno použít z různých důvodů nějaké korupční aktivity. Technika byla sice ještě na velmi nízké úrovni,ale zpočátku šlo vycestovat i na falšovaná pozvání a záruky. Záleželo na zájmu někoho shora. To asi byla opravdu ta šílená totalita.

A život šel dál.

Studenti so učili dokonalou mozaiku vzájemně zapadajících možností "socialistického" uspořádání a většina lidí se s tímto pocitem citila relativně skvěle.Šedá ekonomika byla na úrovni kamarádských či sousedských výpomocí a kradlo se jen minimálně. Sto korun bylo docela dost velké jmění a soukromé budovy stály  na tu dobu sice obrovské,ale relativně spravedlivé částky. Zedníci pracovali za 10 Kčs na hodinu a výlety  byly financovány z fondů ROH( revoluční odborové hnutí) a dalších formálních institucí..

Nová generace to samozřejmě vůbec nemůže pochopit.Nám stačilo ke štěstí velmi málo. Až naivně !

Nikdo moc nerušil ani oslavy čehokoliv a kdekoliv, i když se tam říkaly politické vtipy. Vzpomínám na společenskou zábavu,kdy se řekla nějaká pikantní věta a k tomu se v rámci odpovědí používali titulky z "Rudého Práva". Sice tio byla pitomost,ale byla to zabava,kde se řechtali i členové Komunistické strany. Práskače a informátory StB jsme znali.Většinou měli již tenkrát určité trafiky,nebo výhodná místa hostinských,zelinářů,pracovníků masny a dalších,kteří jezdili služebně " na Západ".. I těch bylo docela dost a tak bujel i prodej pašovaných maličkostí. Digitálky se dali sehnat docela lehce.

Na hranicích se porováděla hra na pašeráky a policajty a takový výlet do NDR či do Polska byl docela adrenalinový zážitek. Vybrané hudební kapely si jezdili do zahraničí vydělat na aparaturu a pašovali se i automobily. Mnozí aktéři jsou ještě nyní na hudební scéně a nebo v aktivním pozadí v nějakých trafikách zasloužilců.

Drogy dnešního typu prakticky neexistovali. Občas se kombinoval alkohol a nějakým práškem,ale nebylo to nic strašného.

Většina lidí nebyla ve stresových situacích,jako je to dneska. Exekuce byla prakticky neznámá a civilní soudy většinou soudili nezaujatě. Těch porušovatelů zákona bylo skutečně minimum. V několika amnestiích se pustili ven i ti političtí.Pokud zvenčí neměli pokyny dělat ten odpor znovu,tak měli klid. Pár jedinců typu Václava Havla byla na okraji zájmu veřejnosti. Ani dnes přetřásaná "Charta 77" a umělecká "anticharta" nebyla nijak veřejností sledována. Těch "disidentů" bylo opravdové minimum.

Doba po roce 1989 uběhla hrozně rychle a filosoficky se zatím nic moc nemění. Opadává sice éra zbožňovaného Václava Havla a jsou vidět jeho obrovské chyby,do kterých ho někdo nasměroval.Naše politická scéna se změnila na pragmatickou platformu neoblíbených politiků.Václav Klaus je již jen malá figurka na šachovnici.

Kdo je dnes nějakým vůdcem ?

A co se děje dnes ?

Čekáme, kdo vyhraje ve volbách v USA ? Nebo je nám to jedno ?.

Je zajímavé,že v Česku mnoho lidí věří ve zvolení Trumpa. 

"Věřte Plánu", nabádá nás stále Trump. "Vše dobře dopadne". Nic konkrétního sice nevíme,ale věříme tak nějak metafyzicky.

Určitě je to jeden ze správných směrů a můžeme se připravovat na nový svět.

 

 

Autor: Bedřich Dvořák | pondělí 12.10.2020 15:33 | karma článku: 18,55 | přečteno: 497x
  • Další články autora

Bedřich Dvořák

Putin a Satanismus. Primitivní cesta do hlubin Duše človíčka.

Dnes vrcholí období rusofobie .Vše ruské je zosobněním zla a musíme vše zakázat. Dnes již prakticky nežijí lidé, kteří pamatují dobu, kdy na každém radiopřijímači musela být cedulka o nebezpečností zahraničního vysílání.

14.10.2022 v 9:39 | Karma: 26,56 | Přečteno: 608x | Diskuse| Občanské aktivity

Bedřich Dvořák

Diskutování,jako základní podmínka jakékoliv spolupráce.

Každý den vidíme neschopnost lidí diskutovat. Nikdo nechce vidět rozpor s přírodními zákony a sklouzává do agresivity či apatie. Na tom je založeno i použití živé síly v probíhajících válkách. Umírá se za ideologii budoucnosti.

10.10.2022 v 10:17 | Karma: 9,77 | Přečteno: 252x | Diskuse| Občanské aktivity

Bedřich Dvořák

Kdo vydělá nejvíce na válce na Ukrajině ?

Samozřejmě je nesmyslem zabíjení mladých Rusů a Ukrajinců v jejich údělu. Dnes i mnoha Poláků, Britů a asi i Čechů a Slováků. K čemu je to dobré, když jde pouze i získání vlivu a peněz na úkor jiných. Míru to rozhodně neprospěje.

9.10.2022 v 10:47 | Karma: 28,94 | Přečteno: 897x | Diskuse| Občanské aktivity

Bedřich Dvořák

Lež a pravda kandidátů na prezidenta ČR.

Žijeme v divné době. Všichni kandidáti, kteří chtějí být prezidentem začínají lhát ve velkém. Někteří hůř a někteří lépe. Je rozdíl mezi generálem v záloze a úspěšným podnikatelem. Redaktoři při rozhovorech každého tlačí do kouta.

8.10.2022 v 6:16 | Karma: 13,23 | Přečteno: 390x | Diskuse| Občanské aktivity

Bedřich Dvořák

Co je vlastně ta naše demokracie ?

Nalháváme si nějaké bludy do svého podvědomí ? Katolicismus, židokřesťanství, islám, židovství, šivaismus, všechny politické strany, fašismus, komunismus, demokracie, ale také i věda. To všechno jsou uměle vytvořené systémy víry,

3.10.2022 v 11:03 | Karma: 16,17 | Přečteno: 312x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Taxikáři říkal, že postřílí několik lidí. Policie u duševně nemocného našla pušky

2. května 2024

Psychiatrický pacient si na internetu koupil tři funkční historické brokovnice a tvrdil, že je...

Odbrzděná dodávka se zmrzlinou vjela do davu dětí, několik je vážně zraněných

2. května 2024  15:55

Na západě Kyrgyzstánu najela během kulturní akce do davu desítek dětí ve věku od 9 do 16 let...

Poslanci mohou jednat i přes noc, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:53

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 1023
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 885x
Vždy jsem pracoval mezi lidmi. Byl jsem pomocným dělníkem i ředitelem velkého podniku.Dnes již nepřipravuji projekty se sociální, komunální a ekologickou tematikou, protože bojovat s mafiánským aparátem nemá dnes bohužel žádnou cenu a rozhlížím se lehce kolem sebe ..........