Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

p. Dvořák, stojím za názorem, že - Komunismus nikde - nikdy nebyl, šlo o finální vizi SEF. Tu a tam se projevil, např. v historickém městě Tábor, ony kádě s majetky. Mj., obsah zmizel ve prospěch těch, kteří zakládali novou - lepší, společnost. Úplně stejně to dopadlo se socialismem ! Tvrdím, že neexistuje vykořisťovatelnější - novodobý řád - naprostá úchylka ve vývoji lidské společnosti ! Opět stejná paralela s Husity, kdy prostí lidé se poradovali, že nemusí odvádět daně Rožmberkům - Vše do doby, než-li se objevil J.Žižka, který je pochopitelně začal znovu vymáhat. A už jsme opět u těch kádí ! ... Kapitalismus, je nejpřirozenějším civilizačním vývojem lidstva - jde s námi , až od pravěké jeskyně. Nic blahodárnějšího, k jeho rozvoji jej pak nepokropilo - Jako existence tkz. Reálného socialismu ! On se dobrovolně - nedobrovolně přetavil v tržní, sociálně žitelnou a navíc zcela svobodnou společnost !

0 0
možnosti
BD

Miroslav Buček

vývoj lidské společnosti prochází mnoha fázemi a dnešní systém končí. Můžeme samozřejmě mluvit o běžném přechodu do další fáze. Jenže technologie se vyvíjejí také a podle mnoha filosofů technologická úroveň zásadně ovlivňuje i další společenský vývoj. A nyní začíná tato fáze.

Jak to bude dlouho trvat a jaký bude výsledek nevíme.Ve filmech se to pokoušejí vysvětlit i když jsou to většinou katastrofické scénáře. Snad nenastane nějaká neovlivnitelná kosmická katastrofa,která zničí totálně životní prostředí. Jenže i to v minulosti nastalo. Odtud pocházejí informace o potopách, či přistání určitých vetřelců. I podzemní města cosi naznačují. Jsem zastáncem myšlenky o logickém objektivním postupu ve vývoji lidstva. Jestli bude vedoucím bodem příchodu nových myšlenek Rusko,USA či Irán je skoro jedno. I náboženství či církev se bude souběžně reformovat. Nic není konzervativně trvalé. Vztahy mezi lidmi, zajištění materiálních podmínek života a dnešní vazby podporující určitou globální spolupráci se budou vyvíjet také.

Vaše porovnání s Husity ukazují snahy tehdejší společnosti na určitém stupni rozvoji svých technologických možností. Dnes se zbytečně používají obrovské zdroje pro vedení válek útočných i obranných. Vývoj ještě nedospěl do fáze dobrovolné spolupráce bez jakýchkoliv přívlastků.

Když se dnes řeší otázka Krymu,Východu Ukrajiny či změny nějakých hranic, tak se zapomíná na to, že ve vtahu k lidem jde jen o umělé vytváření problémů,které vyřešit nelze stejně. A k lidskému životu žádné hranice či ploty nepotřebujeme.V

1 2
možnosti