Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Martin Procházka

14. 9. 2012 0:19
Toho Adama Smithe byste si měl přečíst pořádně...

Z vašeho úžasu proč nefungoval sovětský "model" žasnu:-)

0 0
možnosti

repanak

11. 9. 2012 19:05
I kdyby byl ODS Sobotka super politik,

tak bych mu v prezidentské volbě nikdy nedal hlas za jeho nedůstojmé pomlouvání a zesměšňování Marxe - dívkař, flákač atd. Byl výborným analytikem, ale bohužel přecenil jak se člověk bude chovat až "ztratí své okovy". Později se vkládaly určité naděje do Schumpeterova pojetí - které by dnes podpořila úžasná výpočetní technika - ekonomiku budeme řídit plánovitě přes miliony rovnic, které nám naleznou řešení - výroba, spotřeba, zásoby.atd. blízko optima. Bohužel člověk není stroj, nekoupí to co mu nařídím, není iniciativní, protože vlastní "výrobní prostředky", co potzřebné inovace... Pro mne je vrcholem Sozialmarktwirtschaft, ale od jeho zlaté éry se společnost změnila - podle mne dost negativně. Na nějakou novou zlatou éru neokonzervatismu+neoliberalismu nevěřím.

0 0
možnosti

jeste asocialnejsi grupa

12. 9. 2012 7:50
Re: I kdyby byl ODS Sobotka super politik,

ten sozialmarktwirtschaft ma jednu drobnou nevyhodu - v ramci globalizace tak nejak nefunguje. ti osklivi, zli bohati se VZDYCKY budou chovat tak, aby to bylo vyhodne pro ne, nikoliv pro nejaky ten "fseholid", nu a pokud je vyhodnejsi (pro ne vyhodnejsi, aby bylo zcela jasno)  presunout kapital nekam jinam, tak ho holt presunou ... bez ohledu na to, jake pripadne nasledky to bude mit pro nejaky "stat", "narod", nebo "fseholid". ano, samozrejme to JE egoisticke, nemoralni a lidsky zcela neprijatelne chovani - ovsem je to chovani take ekonomicky snadno obhajitelne, coz je asi tak jedine, co ty vlastniky kapitalu zajima.

0 0
možnosti

petrph

11. 9. 2012 8:21
ale no tak

Smithovy ekonomické poučky platí stejně jak zjednodušené fyzikální vzorečky na SŠ -v ideálním stavu Kdybych se zeptal proč český dělník vydělává o tolik méně než německý,dalo by se na to dopovědět jen na základě těchto pouček? Proč i při těch nižších platech jsou u nás vyšší ceny?

Marx byl na rozdíl od Smithe sociolog a kladl si zcela jiné otázky. Dejme tomu, jak řešil Smith problém dělníků,kteří nemohou najít práci?Nijak,asi měli pomřít hlady.Jak řešil situaci že podnikatelé si vypůjčí peníze v bankách a pak,protože podnikání nevynášelo,nesplácí?Nijak,v jeho době bylo běžné že banky bankrotovaly a klienti přišli o všechny vložené peníze.Čím se měl člověk živit ve stáří,nemoci, nvaliditě? Nijak-Bismarcků důchodový systém byl spuštěn až někdy o 100 let později

Ale Marx správně předpověděl že tyto(a mnohé další)rozpory povedou k destrukci kapitalistického řádu.Což se i stalo-v půlce Evropy,a ta zbylá (včetně USA) se musela přepnout do sociálních států a tyto problémy začít řešit

0 0
možnosti

Vím, že něco vím?

11. 9. 2012 1:29
Nikdo nikdy nevymyslí nic zcela sám.

Ani Einsten.Ovšem jestli rozumíte Smithovi a Marxovi stejně blbě jako STR a OTR, tak je celý Váš článek jenom canc.

1 0
možnosti

kaktusak

10. 9. 2012 23:48
Mají pravdu na tom Zvědavci:

"...nešlo v nich ani tak o pád ekonomiky, jako o zpravodajské a propagandisticko-ideologické manipulace a vojensko-mocenské zasahování..."

0 0
možnosti

Kruton

10. 9. 2012 23:20
Marx byl originální myslitel

ale v podstatě nic z něj už neplatí.. Byl více prorokem než vědcem, tvrdil, že zná budoucnost lidstva (co předpověděl, to netrefil) Jako ekonom se dopustil pár šíleností, filosof byl mizerný, akorát ta sociologie má z čeho čerpat.. Historický materialismus není neprůstřelným zákonem, ale naopak pochybným předpokladem..

0 0
možnosti

kaktusak

10. 9. 2012 23:43
Re: Marx byl originální myslitel

Samozřejmě, marxismus se vyvíjí, podobně jako fyzika nebo biologie a z Newtona nebo Darwina "dnes v podstatě nic už neplatí".

0 0
možnosti

Vlastimil.Kornas

10. 9. 2012 22:26
ale vůbec jsem se nedověděl

jakým mechanismem se rozkrádačka státního promítne do inflace a růstu daní.

0 0
možnosti

Béda47

10. 9. 2012 22:37
Re: ale vůbec jsem se nedověděl

To je pokus o popírání teorie dle přísloví . kde nic není - ani smrt nebere !

0 0
možnosti
  • Počet článků 1023
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 885x
Vždy jsem pracoval mezi lidmi. Byl jsem pomocným dělníkem i ředitelem velkého podniku.Dnes již nepřipravuji projekty se sociální, komunální a ekologickou tematikou, protože bojovat s mafiánským aparátem nemá dnes bohužel žádnou cenu a rozhlížím se lehce kolem sebe ..........