Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Pane Bedrichu Dvoraku. Vyborny clanek. Pripomina mi me zacatky vzdelani. Tim se mi dostava na mysl vzpominka, kterou bych rad predlozil jako doplnek k vasemu clanku.

Vyrustal jsem ve meste, kde vedle uzasneho prumysloveho koncernu, se vytvarela oblast skol, ktere meli dodavat vzdelane obcany do rad zamestnancu firmy. Jednou z hlavnich motivacich tech novych, byla touha vyuzit kazde moznosti k zlepseni organizace tohoto kolosu. Presne tak, jak byli uceni behem tech vychovnych roku ve skole. Tato vyuka byla vedena v super modernich budovach z nejlepsi technikou uvnitr, s metodami vyuky, ktere jeste dnes mohou byt vzorem.

Ze se to vyplatilo, rust produktivity stoupal a organizace zavodu byla v republice spickova. Ta vychazela z podnetu zamestnacu.

To jsou osobni vzpominky. Ty me vzdy privadeji k nazoru k vylepseni organizace vseho, co nam nepracuje poradne. Presne v clanku volate na zlepseni organizace skolstvi. Zacatek, bez ktereho se nikam nedostaneme. Potrebujeme podnety obcanu na zlepseni administrativy v republice. Potrebujeme zlepseni organizace vyberu tech, kterym davame duveru vest republiku. Take potrebujeme vychovu jedincu, kteri nas mohou ukazat tu lepsi cestu. Ideologie nam toho mnoho v minulosti neprinesla. Jen nas uzavrela v demagogickem mysleni.

Drzme se jen jednoho hesla. Delejme jen to, co je pro Ceskou republiku dobre a uspesne.

0 0
možnosti
BD

Velmi děkuji za hodnocení.Věřím,že většína lidí má podobný názor,ale politická scéna páchá hlouposti. Viz krachující technologické parky. Ve Vašem dodatku máte naprostou pravdu.

0 0
možnosti
DB

výraz konstruktivní kritika neznamená jen na něco kydat hnůj , tedy brutálně kritizovat, ale v tom, že kritik zkritizuje, co se mu nezdá a navrhne jiné řešení.

A tak tedy. Germanizace češtiny probíhá několik set let. Viz obrození a viz prohozené vykání a tykání. Když my vykáme, Němci onikají a bylo tomu kdysi naopak, když Němci vykali a my jsme onikali.

Angličtina je světovým jazykem číslo jedna. Jakýkoliv vědec, který chce někde prorazit musí svou práci prezentovat v AJ, protože oponent může být v Japonsku nebo v Itálii a není možné po oponentovi požadovat aby se naučil česky.

Jsou germanizmy , které bychom měli převzít, protože pomáhají popsat realitu lépe. A jsou anglické výrazy , které jsou výstižnější. Čeština má obrovský problém s tvorbou nových slov.

Tolik k té vaší nekonstruktivní kritice cizích jazyků. Ostatně i Masaryk tvrdil že kolik jazyků znáš tolikrát jsi člověkem. takže je nutné učit cizí jazyky a to již pro to, aby se člověk nestal lehce manipulovatelným otrokem své mateřštiny. Protože si neumí podat informaci v jiném jazyce.

Jediné co lze s úspěchem v současné české praxi kritizovat je nesmyslné užívání jak germanizmů tak spíše i anglikanizmů. V tom máte pravdu. Jenže je nutné přesně nadefinovat co je a co není nesmyslné užívání cizích výrazů.

A i naše školství potřebuje opravy, ale krok za krokem a ne totální reformu a to i s přihlédnutím na bleskový nástup robotizace, tedy s přihlédnutím na průmysl 4.0 a škola 4.0. A to je téma skoro na celou knihu. tedy mimo zdejší povolený rámec.

Podle mne maturita nic nakazí, ale její forma a provedení může mnohé pokazit. Maturitu bych nerušil. Ale podle mne je nutné vychovat kantory, kteří budou schopni pomáhat nadaným dětem a nadaným studentům tak abychom dokázali vytvořit vědomostní elitu, která pak potáhne celou společnost a tím nemám na mysli jen českou společnost ale CELOU EVROPSKOU SPOLEČNOST.

Málo místa........

1 0
možnosti
Foto

Moje babička pocházela od Netolic a v jejím jazyce se germanismy hemžily. Je mi líto, že dnes z češtiny mizí. Zbavili jsme se i dennodenního kontaktu se slovenštinou a tak děti tomuto, byť hodně podobnému jazyku, už málo rozumí.

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti