Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Milan Krajčovič

14. 12. 2007 16:43
No šikana je jen

pojmenování skutečnosti, že nekdo někomu nějak ubližuje a to i verbálně. Myslím, že šikana byla vždy a všude. Jen poslední dobou vlivem báječných her na PC a mediální osvětou se dramaticky zvyšuje nebezpečnost. Skoro denně vidíte ve zprávách přesný popis jak někdo někomu něco udělal. Agresivní člověk si hned řekne jak to zkusí. Je to smutné ale je to tak.

Nesouhlasím s tím, aby se děti netrestaly. Neříkám je strčit za katr do 3 nápravné ale:

1) záznam do rejstříku by pomohl v budoucnu sledovat zda jedinec má sklony které se zhoršují anebo ne

2) trest formou úklidu třeba na škole kde studuje - by jej v očích spolužáků poznamenalo a poškozený by viděl nějakou satisfakti.

Každá škola by měla mít možnost se do rejstříku podívat aby viděla jaký "dáreček" jim přijde. Věřím že takový "strašák" by fungoval

0 0
možnosti

Jarda

14. 12. 2007 10:06
Dřív byla šikana až na vojně.

Později přestoupila i na učiliště, pak i na průmyslovky. A dnes je už na základních školách. Situace se mění k horšímu, vývoj je velice nežádoucí.

Nemám po ruce statistické zpracování přesných dat, ale na základě zkušeností profesionálním odhadem dospívám k závěru, že růst četnosti a snižování věkové hranice šikany výrazně koreluje s růstem rozvodovosti a počtem dětí vyrůstajících bez svého otce.

0 0
možnosti

Klotilda

14. 12. 2007 8:33
Šikana na školách

Moje zkušennost je ,že učitelé děti o nebezpečnosti šikany poučí a slíbí jim podporu .Vše je ideální do chvíle než ponižování a vydírání na škole vypukne.Škola je bezmocná.Dvojka z chování agresora jen popíchne.I když se jedná o beztrestné děti, osvědčilo se mi obrátit se na policii.Oni případ šetří,zajdou do školy,spolupracují se sociálkou,předvolají rodiče šikanistů.Pro nízký věk pachatelů to sice odloží ale na děti zapůsobí mnohem důrazněji než snížená známka z chování.Šikanisti i šikanovaní musí vidět ,že je nějaká spravedlnost .Někteří rodiče dítě raději dají na jinou školu nebo radí jak s agresory vyjít nebo se jim dokonce zalíbit.Úplným vrcholem je nevšímavost nebo dokonce obdiv který k šikaně zaujímají někteří učitelé na středních školách.Viděla jsem u některých učitelů-mužů v klukovských třídách.Teoreticky jsou pánové proti šikaně ale v praxi jí vědomě či nevědomě podporují.Do prvního průšvihu.

0 0
možnosti

Martin Jirousek

13. 12. 2007 23:10
Je to tak

Zanechává hodně hluboké jizvy a některé rány se nezacelí nikdy. Obzvlášť lituji děti chytré s nějakou drobnou fyzickou odchylkou - menší vzrůst, pihy ...  takové se stávají terčem nejčastěji. A nejenom na základní škole, ale i na střední škole a někteří ze starších ročníků nesou nemilé vzpomínky do konce života z  období vojenské služby.

0 0
možnosti
  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1931x
mám svůj názor,ale ráda si ho nechám vymluvit, když mi dáte pádný argument,jinak jsem grafička,básnířka a poradce v oblasti přírodní medicíny.
www.naturessunshine.cz