Jsi blbá, protože čteš ženské časopisy?

Předem se omlouvám všem těm, kteří již z titulku mají dojem, že jsem se jich dotkla. Pravdou je, že jsem měla možnost vidět zajímavý rozhovor na ČT 24 o víkendu, kde se představoval nový časopis MC a proti němu stála publicistka a feministka p. Jonášová.

Již delší dobu koukám na zastávkách na ty lesklé obálky, kde je naprosto dokonalá žena. Její dokonalost je pro mě tak absurdní, že již před opravdu mnoha lety jsem právě pro tuto směšnou dokonalost přestala kupovat jediný dámský časopis, který jsem kupovala.

Neustále se opakující titulky, make-up, oblečení a spousta dalšího. Když se někde napíše, že naprosto in budete vypadat jen když si koupíte elasťáky a na ně navlíknete minisukni. Nesmíte ale zapomenout, že takovouto kombinaci si smí dovolit jen žena s dokonalými křivkami. A co takové líčení? Přece se nespokojíte s obyčejnou rtěnkou? Musí to být značka, která bude reprezentovat vás i vaše oblečení. Nakonec se dozvíte, jak se zbavit fleků na záclonách, jak nejlépe odstranit červené víno z ubrusu a do toho si stihnete zaluštit o skvělé ceny v podobě drahé kosmetiky. Jedině díky ní budete přece nej nej.

A jsme u jádra pudla. Problém je v tom, že nám do hlavy tlačí totální nesmysly v podobě, že bez nich nemůžeme existovat. Že jedině díky těmto časopisům budeme vypadat dobře, zvládneme výborně uvařit a uspokojit manžela v posteli.

Vždyť je to blbost. Podstatou feminismu není otázka nechat si své přijmení za svobodna nebo přijmout za vlastní jméno budoucího manžela. Podstatou je to, že žena má být měřena stejným metrem jako muž a mají jí být stanoveny stejné podmínky pro život jako u mužů. Díky těmto lesklým časopisům se dostáváme do fáze, kdy jsme cvičenými opičkami, které jdou s davem a nejsou sami pro sebe originálem. Pokud nemají nejnovější outif? Ať zalezou tam, odkud přišly. Viz módní policie, která je mi opravdu pro smích.

Čtením těchto časopisů si podkopáváme hrob k vlastní individualitě a nikdy se nestaneme sami sebou. Stále se na nás bude hledět jako na lidi, kteří nechtějí být in i v případě, že nejdou s dobou a to je škoda. Není tedy zrovna tohle čtení ztrátou času? 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Bednářová | čtvrtek 8.5.2008 22:45 | karma článku: 37,49 | přečteno: 5872x