Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LJ

Ze strany velmocí byl skutečně jiný pohled. V r. 1918 váhaly s rozbitím Rak.-Uherska. Někteří politici říkali, že u bran Východu by měla stát velká říše. Řada drobných států může lákat někoho většího, aby je pohltil. Masaryk a další museli na ně přitlačit, aby souhlasili. Naše představitele nenapadlo, že musí počítat s tím, že po čase může na představitele mocností přitlačit někdo jiný a že budou souhlasit zase s něčím jiným.

0 0
možnosti
Foto

J26a98n 66R91ý89z52n83a40r

30. 9. 2013 22:27

Díky za zajímavý pohled.

1 0
možnosti
JV

J33a65n 70V36á53ň46a

30. 9. 2013 22:13

Dobrý příspěvek, pane kolego, nicméně v některých bodech musím nesouhlasit. Zejména pak v bodě, kde se vyskytuje sousloví "bývalá velmoc". Myslím si že Británie nejen ve druhé světové válce, ale i posléze dokázala, že velmocí stále je. Přestože se její majestátní impérium rozpadlo, stále je to formálně Velká Británie, kdo je garantem a vůdcem Commonwealthu, čili skupiny států, o jejichž vznik a rozvoj se Británie zasloužila, popřípadě ty země, které okupovala. Navíc nesmíme zapomínat na Falklandy, kde Velká Británie jasně ukázala, že po sobě nenechá jen tak dupat. Další bod, kde s vámi nemohu souhlasit, je francouzská ignorace okupace Habeše. V tomto případě, se spíše hodí slovo nečinnost, vzhledem k tomu, že francouzské velení uvolnilo celkem dvě divize generálmajora Le Gentilhomma k přímé intervenci na podporu Habeše. To, že k této intervenci již nikdy nedošlo, je bod další. Jinak je však váš příspěvek velice trefný, skutečný globální "nadhled" v otázce Mnichovské dohody zcela chybí.

1 0
možnosti
TB

To sousloví je "bývalá světová velmoc" - myslí se tím postavení, které měla VB do 3. čtvrtiny 19. století.

A s těma Francouzema - důležité je, že k té intervenci nedošlo. V historii se hraje na postup, ne na body ;-).

0 0
možnosti
SS

Velka Britanie nemela v roce 1938 spojeneckou smlouvu s CSR.

0 0
možnosti
TB

To ne, ale Francouzi jasně deklarovali, že do toho bez VB nepůjdu. Tím pádem, zde hrála hlavní roli VB. Jen bych dodal, že spojenecká smlouva je stále jen smlouva. Smlouva je platná pouze tehdy pokud, to daným stranám vyhovuje, nebo pokud silnější strana má dost velký klacek na to, aby donutila poslouchat stranu slabší. smlouva není nic normativního a politika (zvláště před válkou) není čestné kolbiště.

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti

Tak tehdejší pohled vystihuje titulek na první straně Českého slova: Vlastní spojenci nás zradili.

0 0
možnosti
SS

GB nemela spojeneckou smlouvu s CSR a Francie byla na pokraji rozvratu diky komunistum a socialistum ... Ti se dokonce chteli spojit se svymi "bratry" nemeckymi nacionalnimi socialisty v boji proti imperialismu a kapitalismu ...

0 0
možnosti
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 983x
Student PedF UK, předseda studentského spolku, který je kriticky hrdý na svou Alma mater, a který opravdu chce učit.
Motto: i want to be a teacher and I'm proud of it.

Seznam rubrik