Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jj, vláda nebyla tak blbá, nechala třeba zabavit u armády všechny dozimetry, prý kvůli kontrole. Co kdyby někdo něco naměřil.:-)

1 0
možnosti
JR

J69a53r90a 60R27a53n65k

3. 5. 2014 18:58

National and international spread of radioactive substances

Four hundred times more radioactive material was released from Chernobyl than by the atomic bombing of Hiroshima. The disaster released 1/100 to 1/1000 of the total amount of radioactivity released by nuclear weapons testing during the 1950s and 1960s.[86] Approximately 100,000 km² of land was significantly contaminated with fallout, with the worst hit regions being in Belarus, Ukraine and Russia.[87] Slighter levels of contamination were detected over all of Europe except for the Iberian Peninsula

1 0
možnosti
LB

Tenkrát bylo nádherné počasí, děti z mateřských škol byly venku celé dny. Nikdo nic nehlásil a první zprávy, které přišly, byly naprosto laxní, jakoby nešlo téměř o nic, pouze se k nám doneslo, že máme užívat jód. Zajímavé bylo, že ten rok se rodily třeba dvojité třešně, listy na stromech byly různě deformovány. Dnes se vyskytuje vyšší počet onemocnění štítné žlázy. I moje lékařka si myslí, že je to důsledek. Co k tomu dodat?:-(

3 0
možnosti
ZH

Já si to pamatuju jako dneska. Byl jsem, jako mladík, v té době na půl roku v Hamburku. Vedení nevědělo co nám má říkat. TV, noviny, všude jen zprávy z Černobylu, každou půlhodinu nás přeletěl vrtulník s podvěšenýma čidlama a na pískovištích byl zákaz vstupu a značka radioaktivity. Po nějaké době se začaly objevovat srandovní záběry z hraničních přechodů, kde v protichemickém obleku kontrolovali kamiony s paprikou z Maďarska, a z kabiny koukal maďar v trenkách. Bylo dost horko. Fakt je , že hned druhý den večer, byla u blízkého telefoního automatu docela fronta, protože všichni jsme volali domu, a doma nikdo nic nevěděl. Fakt je, že mi to skutečně připadalo jako konec světa, než v TV vystoupil nějaký vědec, který osvětlil, že 100x zvýšená radiace je pořád 10 000x pod nějakým relevantním bodem ohrožení. A taky ukázal, kolik záření schytají lidi, když jsou 14 dní na horách, nebo často létají letadly.:-)

1 0
možnosti
JS

To, že nehoda byla zatajována bylo svinstvo. Dopad na naše území byl minimální a celá tato katastrofa je pouze záminkou proti využívání jaderné energie. Pokud se jedná o oběti, myslím že dostatečně  se vyjádříla už řada institucí, ale zdá se, že víc vyhovují skazky o tisících  obětí  než o desítkách  hasičů a vojáků, kteří ten sovětský bordel museli likvidovat a zlikvidovali.

0 2
možnosti
ZH

no 4000 jsou jistý, ale jelikož se té studie nezůčastnili některé relevantní země bude to mnohem víc.

1 0
možnosti
Foto

Skutečností bylo, že nehoda byla zatajována. Kontaminace spadem a zářením byla obrovských rozměrů a následky jsou dodnes. Od onoho data se pak vykládá vtip z kategorie černého humoru. ,,Už ne Černobyl. Pouze BYL":-/

3 0
možnosti
ZJ

Nevím, jaký obor studujete. Ale několik upřesnění.

1. V Černobylu nedošlo k jadernému výbuchu. Došlo k nekontrolovatelnému přehřátí prvního a následně i druhého parního okruhu a k výbuchu ala parní kotel. Do atmosféry se dostalo množství pevného i plynného aerosolu z kontaminovaných částí roztrhaného zdiva a chladící vody.

2. Kolik bylo skutečně obětí se asi již nikdo nedozví. Část zaměstnanců, desítky (možná stovky vojáků).

3. Jsou známé případy, kdy několik domorodců mnohokrát vystěhovávali z blízkého okolí elektrárny a ti se tam znovu vracejí. Bez prokazatelného poškození zdraví.

4. Byla to katastrofa a zatajování údajů byla lumpárna. Ovšem následně totálně zneužita zelenými teroristy. Především v Rakousku.

5. Skandinávie, která dostala největší příděl nadále pokračuje ve využívání jaderné energetiky a dokonce staví nové.

0 2
možnosti
ZH

Ad1: Byla to chemická reakce přímo v reaktoru. (Zirkonium a pára tuším), vývoj vodíku, kyslíku a pak rána.

Ad2-3. to opravdu nikdo nespočítá, ale jsou to deseti, néli statisíce. Bod 3 je irelevantní, prostě pár odolných jedinců, jestli je to ovšem pravda.

Ad4: V Bavorsku skončí na skládce radioaktivního odpadu asi 600 divočáků ročně. Některý starší kusy toho maj tolik, že je to opravdu nebezpečné jíst.

Ad5: Švédsko má úplně jiný reaktory.

:-)

4 0
možnosti
VM

Možná že opravdu jsme  poněkud  ovlivněni informacemi. Ale jak autorka sama přiznává, radioaktivn spad šel hlavně na Skandinavii../Prvé 2-3 dny/

0 0
možnosti
JR

J13a21r60a 67R23a86n68k

3. 5. 2014 18:56

Thirty one deaths are directly attributed to the accident, all among the reactor staff and emergency workers.[14] An UNSCEAR report places the total confirmed deaths from radiation at 64 as of 2008. The Chernobyl Forum predicts the eventual death toll could reach 4000 among those exposed to the highest levels of radiation (200,000 emergency workers, 116,000 evacuees and 270,000 residents of the most contaminated areas); this figure is a total causal death toll prediction, combining the deaths of approximately 50 emergency workers who died soon after the accident from acute radiation syndrome, nine children who have died of thyroid cancer and a future predicted total of 3940 deaths from radiation-induced cancer and leukemia.[15]

0 0
možnosti