Politika, politika, proč se nás tak mocně týká

Snad by se (óóó náš veliký) Jára Cimrman neurazil, kdyby věděl, že jsem si jeho slova ze hry Akt dovolila pozměnit. A místo erotiky, dosadila politiku. Která posledních několik týdnů hýbe útrobami naší země daleko citelněji než o mnoho příjemnější erotika.

Ačkoliv nechci generalizovat. Někteří jedinci jistě zvládají zaměřit pozornost a úsilí oběma směry.

Nicméně, současnou fascinaci naší politickou scénou nelze přehlédnout. V mém relativně krátkém životě je současná prezidentská volba zajisté tou největší mediálně politickou akcí, která oslovila celou společnost.

Co do angažovanosti řadového občana s ní může soupeřit snad jen sametová revoluce. Tu jsem ovšem zažila coby nemluvně zajímající se tak maximálně o maminčiny bradavky a suchou plenku, proto mi komentáře k této době nepřísluší.

Dnes však žasnu nad zajímavou metamorfózou běžných lidí, v zapálené politology. Taky jste si toho všimli? Kolik máme najednou odborníků na politiku a politickou scénu?

U některých bych opravdu upřednostnila návrat k té fascinaci erotikou. Zejména v kruhu rodinném dělá zpravidla erotika menší problémy, než vyostřená politika. (Pokud tedy necháme stranou erotiku zaměřenou mimo rodinné lože.)

Každopádně vyjádřit vlastní názor je fajn. Ať už jste pan Novák z pekárny nebo pan Svěrák z divadla, jehož si navíc poslechnu vždycky s chutí. Když k tomu přidáte nějaký ten slušný argument, je to ještě lepší. A jestliže se to pojme s humorem, není to ani taková nuda.

Ale to plivání špíny a pseudoodborné analýzy, které se šíří, zejména internetem, daleko rychleji než chřipková epidemie, to je někdy vážně hrůza.

Na druhou stranu, pokud nám, jako společnosti zůstane takový zájem o politiku, třeba se začne všechno hýbat lepším směrem. Jenže to už není ani představa optimistická, ale spíše utopická.

Ale snít se přeci má, takže jen houšť!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Barbora Bečvářová | čtvrtek 24.1.2013 22:06 | karma článku: 7,67 | přečteno: 386x