Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

S Francouzi. Když už jsme s nimi v té Unii. Provozují jich bez problémů dvaadvacet. :-)

0 0
možnosti

Z95d19e23n53a 97K86o77č26í

19. 1. 2014 10:41

Spolupráce s US specialisty se příliš nevyvedla - a dostavbu Temelína značně zkomplikovala a prodražila. Jak na tom jsou  Frantíci - nevím. Byl by to možná zajímavý politický tah - ale rozhodující je kvalita a cena technologie, kterou by měl financovat a posuzovat jen a pouze investor.

0 0
možnosti

Dovolím si poznamenat, že "například Opatovice nad Labem" jsou kogenerační elektrárnou.

  A ještě jedna 'drobnost': teplo lze vyrobit různými způsoby, ale rozhodně ne přeměnou vody na páru (je to změna endotermická, která naopak teplo spotřebovává).

0 0
možnosti

PS: Teplo lze samozřejmě "vyrobit" z elektrické energie. Třeba té jaderné. A při jeho výrobě využít tepelných čepadel s "účinností" (COOP) kolem 300 %.

 PS2: Váš blok je "odborný", že to bolí.

0 0
možnosti

Jedno město na Severu Čech chtělo koupit  reaktor atomový z ponorky. Bezpečné, vyzkoušené, včetně paliva s výměnou po 10 letech. 

Město by si vyrábělo elektřinu a teplo 20 let. Úřad jim to nepovolil. 

Takových ponorek pluje po moři....EU

1 0
možnosti

Z35d43e13n60a 59K73o79č31í

19. 1. 2014 10:44

ČEZ by přišel o spoustu peněz - proto takové iniciativy jsou nepřípustné.!!;-D

0 0
možnosti

ČEZ zvyšování cen zdůvodnuje,že elektřina je normálně obchodovatelné zboží.Takže jestli někdo chce vyrábět elektřinu tak at se chová jako každý normální podnikatel,risk je zisk.Jestliže stát bude garantovat dostavbu Temelína tak těch tři sta miliard to rozhodně stát nebude.Něco jako tunel Blanka,že.......A nesmíme taky zapomenout na čím dál tím úspornější spotřebiče,stroje,světla atd.Takže otázkou je komu budeme dostavovat Temelín.Němcům,rádoby ekologickým Rakušanům......

1 0
možnosti

No a co? Pro koho vyrábí Škodovka? Pro Němce, Rakušany, ...   A vadí to?  Určitě ne, pokud je to ziskové.

0 0
možnosti
Foto

Budu reagovat na 2 různé věci:

1. Odpadní teplo. Již nyní existují projekty o tom, jak zásobovat teplem z Temelína Č.Budějovice. Bohužel, většina vlivných tvrdí, že to nelze. (asi mají podíl v českobudějovické teplárně, která by přišla o zákazníky a o zisk...)

2. Bydlím v ČB a na Temelín jsem si zvyk. Když ho dostaví (správně by se mělo říct, že vedle stávajících bloků přistaví totéž. Neboli se postaví téměř ještě jedna elektrárna vedle té stávající. Akorát, že tu elektriku v Česku nikdo nepotřebuje.

Podporuji tisíce malých zdrojů elektřiny než jeden veliký.

A ještě raději tzv. ostrovní systémy, které nejsou napojené na rozvodnou síť.

1 0
možnosti

No - se zásobováním Budějovic (a dokonce i Prahy) teplem z Temelína se uvažovalo již při prvních temelínských studiích.  Od počátku až do roku cca 1996 (dále jsem již nemohl sledovat) bylo zřejmé, že je to finančně absolutně neúnosné. Ona ta roura není zadara, víme.

  Jen drobná ekonomická úvaha: tepelný napaječ (TN) Mělník - Praha, v délce cca 40 km stál - v cenách let 1998 ÷ 1994 - cca 6 mld. Kč. Vedení napaječe je nadzemní, cena pozemků byla v roce 1997 nižší než symbolická.

  30km napaječ Temelín - Budějovice (nadzemní, pokud by nadzemní vůbec prošel přes krajináře) by dnes stál minimálně 20 mld.  Dodávka tepla do Budějovic by byla sotva vyšší, než 1,2 mil GJ/rok  (za předpokladu rozšíření stávající sítě a rekonstrukce topení v objektech - další peníze).  Jen odpis (30 let) by činil cca 700 mil. Kč/rok a ten by se promítl do ceny prodaného tepla (bez DPH) 580 Kč/GJ.  Kde je provoz, náhrada odpadlé elektřiny (při kogeneraci se jí vyrobí méně), čerpací práce atd.  Vy chcete teplo za cca 650 Kč bez DPH, tj. 780 Kč včetně DPH?  (A to jsem počítal velmi střídmě.)

0 0
možnosti

Rozhodnutí o dostavbě Temelína bude záviset pouze na míře tlaku zájmových skupin. Ten tlak bude enormní. 300 miliard je taková částka, že si koupí rozhodnutí politiků i posudky odborníků. Zdravý rozum nikoho nezajímá. Ono vůbec rozhodnutí na desítky let v tak dynamicky se vyvíjející oblasti je nesmysl a to zvláště pokud se jedná o 300 miliard..

2 0
možnosti

P28a50v90e94l 21K83u51r50a42l

17. 1. 2014 23:06

Kámen úrazu je že zatím přes 100 let pokusů o jiné nápady pořád valná většina energetika lidstva stojí na zdrojích které se v Evropě budují 20 let...

V Číně Temelín postaví za 48 měsíců. (a mimochodem jediný důvod proč to nejde v Evropě je legislativa... technologicky by jsme to uměli i rychleji než těch 48 měsíců)

A tak jako tak- chci povětšinou topit a svítit ve chvíli když nesvítí slunce a vítr nefouká. V době kdy svítí slunce a fouká je obvykle elektrika to úplně poslední co potřebuju.

A ukládání energie nikdo nevyřešil 150 let (a protože jakákoli snaha o to ho dosáhnout jde proti veškeré přirozenosti vesmíru s ním počítat může jenom blázen)

2 0
možnosti
  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 755x
Stavební projektant a technický dozor

Seznam rubrik