Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tak jsem konečně zjistil, jak si zapnout diskuzi, abych mohl pod svými články reagovat :)

Obecně jsem tu kritizován, že vodu nelze stavět. Jde to. Mám takovou pěknou mapu celé ČR, kde by to šlo + výkony. Bohužel, aby to bylo čitelný, tak to musí být ve velkém rozlišení. Jen co přijdu na způsob, jak to dostat na web, tak sem hodím link.

Mimochodem nestavím se proti jádru, ale rozšíření Temelína bylo politické rozhodnutí a rekonstrukce a zvýšení kapacity Dukovan bude technicko-ekonomické rozhodnutí. Nejdříve myslet a potom mluvit.

PS: udělala se tu před 30 lety chyba, to že Brno nebylo z hlediska tepla napojené na Dukovany. Tenkráte byl levný plyn, dnes se asi nenajde vůle a finance...

0 0
možnosti
MD

U kazdeho domku 'kaplanka', u kazde tovarny 'kaplan'? Mile, i kdyz ne zrovna ekonomicke a realne.

0 0
možnosti
JK

S vodními zdroji sice máte pravdu, ale kde je chcete stavět ?

0 0
možnosti
Foto

Mě se líbí lokální jaderné zdroje.  Myslím, že něco takového chce vyrábět firma Hyperion.  http://www.ekobydleni.eu/zivotni-prostredi/hyperion-miniaturni-jaderne-elektrarny-prvni-zajemci-z-cr

0 0
možnosti
RP

To ale bude minimálně  nějakou desítku let trvat, než to bude konkurenceschopné  a sériově vyráběné.

0 0
možnosti
JF

Občas se ptám, když máme tolik odborníků, jak je možné, že jsme v takové ekonomické zadnici. Bude to asi proto, že máme odborníky tzv "Zlatoústé" a ne skutečné. aše slova budou mít v budoucnu pouze jediný dopad a to, že tuto elektrárnu nebo jinou postaví někde jinde a nám budou draze prodávat EE. ČEZ je významným hráčem na poli EE a proto je potřeba záměry ČEZu očernit, znevážit a pak levně koupit. Z české republiky utíkají výrobci a technologie již řadu let a pár pomatenců nad tím ještě jásá.

0 0
možnosti
RP

Hm, nové jádro v Temelíně žádný energetický zdroj pro regulaci rozvodné sítě nepotřebuje. To je jen další výmysl odpůrců jádra, kterým se snaží jádro dehonestovat či snížit na úroveň OZE zdrojů. Které další pomocný zdroj pro jejich každodenní zálohu potřebují doslova nezbytně, pokud nemají být každý den rozsáhlé výpadky.

Pro zálohu zdroje, jako je Temelím stačí , když je v síti instalováno dalších 10 - 20 parních turbín, ať už jsou poháněné spalováním uhlí nebo jádrem. A ty dneska v soustavě máme a ještě nějaké roky budeme mít.  Každá parní turbína totiž umí okamžitě regulovat svůj výkon v rámci cca 5 - 10 % svého maximálního instalovaného výkonu.  Starší turbíny vyladěné na co nejvyšší účinnost méně, novější už vyladěné k určité  změně výkonu  více.

Ve větším rozsahu to trvá hodiny, protože je třeba sladit na desetiny milimetru teplotní délkovou roztažnost rotorových oběžných kol a stacionárních rozváděcích kol stroje dlouhého několik metrů, jinak dojde ke kontaktu oběžných rotorových kol a rozváděcích statorových kol a k totální havárii turbíny.

Stávající přečerpávací elektrárny, pokud by v soustavě nebyly OZE zdroje, by pouze jenom vylepšovaly celkovou charakteristiku sítě a drahé plynové elektrárny by vůbec nebylo potřeba.

2 0
možnosti
Foto

Ano ano, jsou to hodiny na regulaci, to je nevýhoda všech elektráren založených na přeměně vody na páru. Nemůžete bezhlavě napálit do sítě X-MW, aniž byste nevěděl co dělat s energií při poklesu odběru. Doporučuji si nastudovat příčinu blackoutu, který nastal 8. září 2011 v USA v Kalifornii a v Arizoně. Jádro se bez vodních zdrojů neobejde.

PS: Nepodsouvejte mi slovo OZE, v tomto článku jsem nic neřekl o FVE, VTE nebo BPS. To je kapitola sama pro sebe. Vodu potřebujeme pro energetiku a zdroje pitné vody. Je mnoho míst, hlavně na horách, kde by se VE, MVE a PVE daly realizovat, místa výroby by se rovnala místě spotřeby. Bohužel žabičkáři tomu brání...

0 0
možnosti
  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 755x
Stavební projektant a technický dozor

Seznam rubrik