Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

J14a20n 94N18o20v97á82k

20. 1. 2014 9:32

Za vším hledej prachy. Obrovská naleziště ropy a zemního plynu v Severním moři patří Skotům, užitek z nich má "Londýn". Hustě osídlený Lothian (jižní Skotsko) je po Londýně a okolí druhou nejbohatší oblastí Británie a štve je arogance Londýna, chtěli by aroganci vlastní. Dodnes nanávidí Thatcherovou za neblahé následky její vlády na britský (tj. hlavně severoanglický a skotský) průmysl. Dnes vládnou Británii její epigoni.

Skotové mají navíc zásadně odlišné představy o tom, jak by měl fungovat stát. Jejich představa fungování státu je mnohem bližší Německu nebo Dánsku než představám finančníků z City.

0 0
možnosti
JP

J60o58s90e55f 35P95o71t55r

19. 1. 2014 23:29

Skotsko je krásná země s milými lidmi stejného typu jako jsme my ve střední Evropě. Jenže co poznáte za 14 pobytu?

V zimě v Edinburgu kvetou keře, nalezl jsem tam pomátník skotským prokomunistickým obětem ve Španělské občanské válce - s tím, že pro jejich slávu dudy vřeštět nebudou, rekordní záporná teplota v zimě je - 8 stupňů.

V 15. století je Angličané převálcovali a od té doby mluví anglicky, ale za Angličany se rozhodně nepovažují.

Závidím jim jejich moře a osamělost severu, ale, že trhají asi není dobré.

0 0
možnosti
MT

Ja neviem prečo tu niekto stále plače a cíti sa byť ukrivdený nad nevyhlásením referenda v roku 1992! Prečo nikomu nechýba teda referendum pred rozbitím Rakúsko-Uhorska? Prečo nikto z toho neobviňuje hlavného likvidátora Rakúsko-Uhorska TGM? Taktiež nebolo referendum ani pred zánikom Juhoslávie, Slovinci ako prví vyhlásili svoju nezávislosť a potom aj postupne ostatní, Pred zánikom Sovietskeho zväzu, pred vznikom Nemeckej demokratickej republiky tiež nebolo žiadne referendum, pred pripojením Južného Tirolska k Taliansku tiež nebolo žiadne referendum, pred odtrhnutím Podkarpatskej Rusi od Československa a následne pričlenenie k Sovietskemu Zväzu tiež nebolo žiadne referendum a tak ďalej a tak ďalej!!! Neviem akú silu má referendum vo Veľkej Británii a či vôbec bude platné ak aj nejaké bude. Je to však tiež vec Škótska a Škótov na právo sebaurčenia!!! Takéto zmeny územných celkov však boli takmer vždy politickým rozhodnutím a bez referenda. Tak to vždy bolo a tak aj ešte veľmi dlho bude. V roku 1992 aj na Slovensku boli obavy, tieto však veľmi skoro pominuli a dnes už len málo ľudí smúti za nejakým Československom. Je priam nádhera hospodáriť si na svojom, po svojom ale najmä za svoje!!! Československo si svoju funkciu splnilo veľmi dobre a odišlo v kľude do dejín národov. Myslím si že súčasné vzťahy medzi Českom a Slovenskom sú teraz lepšie ako boli v spoločnom štáte. Spájať však zánik Československa s hociktorým iným štátom by nebolo vhodné ani múdre. Každý štát má svoje špecifiká a nie zrovna porovnateľné ani v minulosti ani v súčasnosti.

1 0
možnosti
SS

Jinak u Podkarpatske Rusi referendum bylo - rizene NKVD ...

1 0
možnosti
JH

J45a89n 57H88l38e96d45í97k

19. 1. 2014 22:21

pane autore, Češi odmítli referendum Sudetským Němcům v roce 1918 - a proti demonstrantům  zasáhli ostrými náboji. TGM nechal vpochodovat po zuby vyzbrojenou českou armádu do::   "" Most- Mariánské Lázně- Teplice-, Ústí nad Labem- Liberec- Znojmo- Opavu""    a jinde, tak vzorně se stavěla naše demokratická vlast.

Syndrom přelidnění bude trvale sílit, dělení států pokračovat, protože lidé nejsou stejní, ba právě zcela naopak, odmítnou se dělit s lenochy a nedouky se stále menším krajícem

0 1
možnosti
LC

.......vážený , uvědomte si , že táto území patřila do zemí Koruny české , po rozpadu  R - U republice Československé , bez ohledu na fakt , že byla osídlená většinově obyvateli německé národností. Masaryk , nebo vláda Československé republiky hájila celistvost vlastního státu a toto nešlo řešit žádným referendem. Němci měli možnost stát se občany Československé republiky , nebo odejít na území  Německá , a stát se občany některé spolkové země Německá. Takže vážený pane , každá země , každý stát má právo si hájit celistvost svého ůzemí všemi dostupnými prostředky a ani vaše lži na tom nic nezmění............:-P:-P

3 0
možnosti
SB

A ještě jednu věc napíši, pane autore: Již nadpis vašeho článku dokazuje, že jste zcela odtržen od reality. Prý kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. Z toho vyplývá, že si myslíte, že případné oddělení Skotska od zbytku Velké Británie je důsledek rozpadu Československa a Jugoslávie.

Nikdy jsem ve Skotsku nebyl, ale mohu Vás ujistit, že rozpad Československa v roce 1992 a případný rozpad Velké Británie někdy v příštích měsících jsou dvě věci na sobě zcela určitě nezávislé. Velice pochybuji, že nějaký Skot se při Vámi zmíněném referendu bude řídit tím, co se stalo v roce 1992 mezi Prahou a Bratislavou. Mladší lidi to nezajímá vůbec, protože ti už fandili Skotsku buď proti Čechům, nebo proti Slovákům, ale nikdy proti Čechoslovákům, pro starší jsme tak jako tak byli jedna malá nezajímavá zemička někde v dalekých a podle jejich názoru barbarských a nevzdělaných končinách.

To jen Vy si myslíte, že ve Skotsku to někoho zajímá.

3 0
možnosti
SB

Když pláčete nad tím, že nám bylo referendum odepřeno, tak si položte otázku, co měla česká politická scéna dělat, když na Slovensku schválili už i ústavu, která říkala, že Slovenská republika je samostatným státem. Slováci se chovali jako někdo, kdo se prohlašuje za rozvedeného, ale žádost o rozvod nepodává, nedělá žádné kroky k tomu, aby manželství skončilo a nárokuje všechna práva člověka rozvedeného, ale současně i všechna práva člověka, který žije v řádném manželském svazku.

Mne rozpad Československa mrzel, ale vzal jsem jako realitu, že v dané situaci neměli čeští politici jiné východisko.

Podle mého názoru jakýkoli jiný pohled než tento je pohledem snílka, který nadřazuje svá přání a své emoce nad strohou a nepříjemnou, nicméně bohužel neúprosnou realitu.

2 2
možnosti
SS

Hlavne podle prikladu autora - referendum melo probehnout na Slovensku ... ono to o moznem odtrzeni Skotska tez probiha tam a ne v Anglii, Walesu a Severnim Irsku, ze?

1 0
možnosti
  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 755x
Stavební projektant a technický dozor

Seznam rubrik