Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MD

MIloslav Dundych

26. 2. 2009 9:25
Vina řidiče autobusu ?

Na nehodě se zřejmě podílelo množství nešťastných shod okolností, ale zbavovat viny řidiče autobusu není možné. Z vyhlášky o silničním provozu vyplývá pro řidiče vozidel nad 3,5t a pro řidiče hromadné dopravy osob několik povinností, z nichž jedna je nevyřazovat rychlost v určených případech (klesání, přejezdy apod.). Určitě je také v povinostech řidiče nevjet nikam, kam nevidím, takže ad absurdum mohl odmítnout na přejezd vjet nebo poslat poučenou osobu, aby mu ukázala z jiného místa, než místa řidiče, zda přejezd může bezpečně překonat. Ani snaha o dodržení jízdního řádu nebo spěch cestujících nemůže tuto povinnost ignorovat. V žádném případě však nemůže na přejezdu nechat pozabíjet cestující za sebou. Tím samozřejmě není zmenšena spoluvina železnice na značení a přehlednosti přejezdu a přejezdové rychlosti.

0 0
možnosti
RB

R.B.

27. 2. 2009 6:30
Re: Vina řidiče autobusu ?

Samozřejmě, i vina na straně řidiče může být. Nevím, jak ve slovenských předpisech, ale v českých už ustanovení o zařazené rychlosti přes přejezd není (to neznamená, ale že je řazení na přejezdu vhodné). Stejně tak nebyl důvod odmítnout jet přes přejezd, neboť nemohl tušit, že zde není traťová rychlost uzpůsobena rozhledovým poměrům, jako všude jinde.

Pružnost motoru a řazení je u naloženého autobusu trochu o něčem jiném než v osobáku, takže si klidně dokážu představit, jak řidič, padajíc do díry u přejezdu šlape na brzdu a pak najednou ta zařazená rychlost už není ta pravá. Stejně jako si dokážu představit "řidiče "zaneprázněného"

hovorem s cestujícími, který si vlaku všimne až když už je čumákem v průjezdném profilu.

Jeho vina už bude vždycky stát na subjektivních výpovědích svědků a posouzení situace. Ale vyklizovací doba 7 vteřin je nezpochybnitelná.

0 0
možnosti
OF

Dezo-Conka

25. 2. 2009 9:44
Pokud je to pravda, tak je to do nebe

volajicé nezodpovědnost.Přece před každým přejezdem vlak zpomaluje a houká......70 km/hod.,v nmístě kde je dohled 150m,je vražda

0 0
možnosti