Škatulkování lidí – aneb Češi očima cizinců

Děláme to často…. Francouzi jsou gurmáni a arogantní, Němci jsou přesní, Holanďané spořiví (co Skot odhodí, Holanďan ještě zvedne :-)  ), Britové rezervovaní, Američané mají nulové znalosti geografie a nehovoří cizími jazyky, Italové jsou vynikající milenci, atd. atd….   J ak asi již tušíte, já nemám škatulkování lidí ráda. A tak jsem se rozhodla, že se na věc podívám z druhé strany. Mým škatulkovacím zdrojem se stala populární webová stránka pro cizince žijící v České republice. Sdělují si zde různé zkušenosti a jedna z kolonek se nazývá Czech culture. Zde si navzájem radí jak se vyrovnat s „kulturními šoky“, které jim my Češi připravujeme. Tak jací my Češi vlastně jsme ? Nahlédla jsem dovnitř a namátkou pro Vás vybrala některá zajímavá témata:

České ženy

Jsme považovány za atraktivní.  Jsme jeden z hlavních důvodů kromě práce, proč u nás muži z ciziny žijí (* Good looking women* Cheap beer * Laid back attitude). Občas si nejsou jistí, jestli nás více než oni nezajímají jejich tučné peněženky. Oceňují jak dobře umíme flirtovat. Flirtujeme nejméně tak dobře jako Američanky a ještě jsme navíc snadněji dosažitelné. Víme co chceme a víme jak toho dosáhnout. 

Komunikace

Původně slibné téma o tom že Češi neradi komunikují přímo a tím se podobáme Britům, se zvrtlo v diskuzi na téma čeština. A pak také na to že Češi nevábně voní. Proč mají Češi takovou averzi k deodorantům? Nepamatují si na tak intenzivní přítomnost nevábného lidského pachu v jiných zemích. Cituji: nikdy jsem nepotkal tolik lidí, pro které by bylo přirozené nošení tílek, kde je přirozené mít pivní pupek a neholit si podpaždí. Následuje úvaha, že možná pach vychází z faktu, že se příliš často nepřevlékáme. 

Sandále a ponožky

Češi běžně nosí sandále a ponožky. Muži i ženy. Bože, budou s tím muset něco udělat. Třeba nějakou antisandáloponožkovou kampaň. Nebo aspoň zavolejme módní policii !!!

 

Velikonoční pomlázka 

Středověký rituál plodnosti, který nechává ženská práva v dávnověku.

 

Močení na ulici

Dělí se na dvě základní kategorie – dětské a mužské pivní.

 

Sociální experiment

Jeden z účastníků chce uskutečnit sociální průzkum. Chce se nastěhovat na pražské sídliště Jižní město a tam pozorovat život dělnické třídy. Ten potom srovná s životem britské dělnické třídy.

 

Přiznávám, občas je to namáhavé čtení. A to jsem pro Vás vybrala pouze odlehčená témata.

 

Jsem česká žena, co to tedy znamená ? Jsem atraktivní a na prachy, nemám ráda deodorant a nosím sandále s ponožkami. A o Velikonocích mě týráte. Divíte se ještě že nemám ráda „škatulky“ ?  

Autor: Andrea Bartošová | středa 14.11.2007 21:28 | karma článku: 26,33 | přečteno: 4586x