Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Romano Drom (romská cesta) II. – o mé romské rodině a mé cestě k ní

Byla jsem vychována k tomu abych neposuzovala lidi podle barvy kůže. Maminka to možná ani tak nemyslela, ale v sedmdesátých letech pronajímala pokoje podnájemníkům z Indie, které jsem si jako malé  dítě velmi oblíbila, hráli si se mnou, učili mě hindí a jejich  písničky.  Popěvek „Miri hati o miri sati“ si pamatuji dodnes :-).

Léto 2007Andrea Bartošová

Možná i díky tomu mě vždycky lákalo cestování a poznávání jiných kultur a jsem prosta rasových předsudků. Nikdy jsem to nepovažovala za nic výjimečného, žiji obklopena společností lidí s otevřenou myslí.  Pochopila jsem však, že zažívám věci, které většina nezažívá. Romové jsou u nás démonizováni, většina se k nim bojí přiblížit. Proto jsem se rozhodla založit tento blog a popsat vám, co v romské komunitě zažívám já.

 

Asi před 10 lety jsem poprvé potkala velkou českou zpěvačku a romskou aktivistku. Léta neúnavně staví multikulturní most, staví ho pro vás i pro mě. Hned jak jsem ho spatřila, věděla jsem, že po něm chci přejít na druhou stranu. V jejím sboru jsem strávila dva krásné roky a zde se začala má romská cesta – Romano Drom.

 

Na  letním festivalu romské hudby jsem poprvé uviděla své romské bratry.  Tři uhrančiví muži, tři přenádherné hlasy spojující se v dokonalé harmonii…. učili romské písně účastníky mezinárodního workshopu a dávali do toho celá svá srdce. Zamilovala jsem se do nich v první vteřině (tak jako většina přítomných) a  toužila se s nimi seznámit blíže. Příležitost se naskytla asi za rok. Potřebovali překladatelku a koordinátorku workshopu v Berlíně a přes přátele oslovili mě. S radostí jsem přijala. Hned ve vlaku bylo jasné, že jsme pro sebe stvořeni, výborně se doplňujeme a rozumíme si. Workshop měl velký úspěch a my jsme se rozhodli, že budeme na dalších projektech pracovat společně. Tak začalo naše romsko-gádžovské soužití. Vzali mě mezi sebe, mezi své rodiny a blízké a já se stala jejich pheňori – sestřičkou.

 

Moji bratři jsou hrdí Romové a vášniví lidé.  Žijí relativně obyčejný život, žádné ghetto a sociální dávky. Žijí jako já vy a já…  práce, daně, hypotéka, počítač, internet, atd…. Ale jejich životy se přesto trochu liší. A co jsem u nich našla ?

 

Můj původní impuls byla romská hudba. Jsem obklopena temperamentní vášnivou hudbou, stala se součástí mého života. Zpíváme když jsme smutní i veselí, hudba je nám nástrojem i lékem. Zažívám fantastické jam sessions, muzikanti z různých zemí Romové i gádžové, každý vezme do ruky nějaký nástroj a hraje se a zpívá jako o život. Hudba je silná a spojuje. Dokáže otvírat dveře, které by jinak možná zůstaly zavřené.

 

Není to však pouze hudba, co jsem ve své romské rodině našla.  Je poměrně složité to verbalizovat, ale pokusím se. Našla jsem tam také „umění žít pro tento okamžik“, moře lásky, sdílení emocí a lidskou blízkost. Dokážeme se spolu smát i plakat. To oni mě naučili, abych se nestyděla za své slzy a sdílela vše s nimi –  smutek i štěstí, tak jako oni se mnou. Umí otevřeně lásku vysílat i přijímat a mluvit o ní.

 

U nás v západoevropské kultuře máme tak nějak chladněji. Opravdová lidská blízkost a emoce se příliš „nenosí“, hlavně u mužů. Jsme většinou přátelští, ale rezervovaní. Emoce, co to je ? říkával můj bývalý přítel s mírnou nadsázkou: „jsem Brit, jsem muž a chodil jsem do „boarding school“ (to je prestižní britské vzdělání, při kterém Vás v útlém dětském věku dají na internát).  Emoce a slzy jsou pro většinu mužů  jaksi nepatřičné,  ženám pak intimní komunikace chybí a  hromadně se hroutíme u svých psychoanalytiků (ale to je téma na celý článek).

 

Nechci v žádném případě tvrdit, že v naší společnosti nelze najít lásku a lidskou blízkost. Ale v mé romské komunitě je to všechno tak nějak….  INTENZIVNĚJŠÍ..

 

Samozřejmě se mezi sebou občas pohádáme. Pracujeme spolu, občas narazíme i na kulturní rozdíly.  Ale vždycky si vše dokážeme vyříkat a následně se navzájem omluvit.  

 

Moji bratři jsou bratry, které jsem si vždycky přála mít.  Jsem na ně hrdá za všechno co dokázali a za ty pevné multikulturní mosty, které dokázali postavit.  Jsem ráda, že u toho mohu být a občas  přiložit „pár cihel“…

Autor: Andrea Bartošová | pondělí 10.12.2007 10:14 | karma článku: 25,13 | přečteno: 3352x
  • Další články autora

Andrea Bartošová

Jak se žije v Krymské - odvrácená tvář

Ulice Krymská a její přilehlé uličky ve Vršovicích se staly fenoménem, často označovaným jako učebnicový příklad veřejného prostoru, autentického života a alternativy. Co to ale v praxi znamená? Dá se v naší čtvrti ještě žít?

21.10.2016 v 5:00 | Karma: 35,76 | Přečteno: 5609x | Diskuse| Občanské aktivity

Andrea Bartošová

Život mezi auty – výročí třetí

Jak se po třech letech žije na parkovišti - ve Starých Vršovicích na rozhraní Prahy 10, 2 a 3 – ve čtvrti obklopené ze dvou stran „parkovacími ZPS ghetty „ ? Prý úžasně. Dozvěděla jsem se to v předvolební kampani a v novinách. Stovky řidičů v Praze prý řeší parkováni, ale na „desítce“ je takových řidičů méně, přibylo totiž parkovacích míst !!! Tak jsme se zasnili, a teď zpátky do reality....

2.11.2010 v 16:09 | Karma: 26,84 | Přečteno: 6063x | Diskuse| Ostatní

Andrea Bartošová

Sežerou nás Cikáni ??!!!

Emotivní reakce na emotivní článek: http://gotterova.blog.idnes.cz/c/131920/Na-vyraz-diskriminace-Romu-zacinam-mit-tezkou-alergii.html Článek aspirující na nejúspěšnější článek roku, karma tak vysoká, že pravděpodobně dosáhne maximální hodnoty. A co se v něm dočteme ?

13.4.2010 v 8:04 | Karma: 40,84 | Přečteno: 45809x | Diskuse| Ostatní

Andrea Bartošová

Byt v širším centru Prahy na prodej – cena 6500,- Kč/m2

Značka: Jen pro vyvolené !!!!!!!!!!!! ...............................................................................

30.12.2009 v 10:44 | Karma: 23,45 | Přečteno: 6152x | Diskuse| Společnost

Andrea Bartošová

Jsem myslivec – a kdo je víc ?!?!

Dne 9.12.2009 byl zastřelen pes – špičkový armádní stopař (cena takového psa se pohybuje kolem 100.000 Kč). Pohyboval se cca 10 m od majitelky a uposlechl by jakýkoliv pokyn. Nedostal však šanci. Velký pan myslivec si potřeboval zastřílet.

10.12.2009 v 5:30 | Karma: 30,98 | Přečteno: 4436x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...