Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Sayrayt

14. 1. 2008 21:54
Rom vs. gádžo

Paní autorka se trochu mýlí. Když "rom" řekne o někom gádžo, je to stejné jako když bílý o něm řekne že je cikán. Gypsy je pro cikány někdo, kdo k nim nepatří, komu je možno beztrestně lhát a koho je potřeba okrást jamile se objeví. Schválně si přečtěte romské pohádky, Andersena Grimmové hadr. Docela poučný byl v tomhle směru i večerníček Mire Bala Kale Hin (ví někdo co to vůbec znamená??), kde bílí gádžové jenom utlačují cikány a přitom v žádném dílu jsem neviděl, že by někdo z nich pracoval.

Suma sumárum, paní autorko nepodsouvejte nám tyhle nesmysly a raději pište pravdu. Ono to totiž začíná vypadat tak, že běžné lidi už přestává bavit neustálá glorifikace cikánů a jejich kultury. A čím víc se o to někdo snaží, tím více lidé cikány nenávidějí.

0 0
možnosti

Sayrayt

14. 1. 2008 21:59
Re: Rom vs. gádžo

Omluva - ve druhé větě má být samozřejmě Gádžo a né gypsy. Rv

0 0
možnosti

Anna

14. 1. 2008 22:01
Re: Rom vs. gádžo

Mire Bala Kale Hin - mé vlasy jsou černé. Příště zkuste zagooglit... S romskými pohádkami máte pravdu, jsou to učiněné horory. Ale není prototyp Roma z těchto pohádek, který se ze všeho vylže, ostatní obelstí a tak vůbec na všechny vyzraje, jen variací na hloupého Honzu...?

P.S. I v pohádkách Romové pracují, třeba jako kováři. :-)

0 0
možnosti