Solární tunel a super manažer s výrazem naivního chlapce

Tak šéfa ČEZu pana Romana prý překvapil rozsah výstavby solárních elektráren. A já myslel, že s ním ministerstvo financí, vláda, případně poslanci konzultovali takto zásadní podporu jedné oblasti výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Takto to vypadá, že konzultace probíhaly, ale s hráči typu pana Tykače. A tak v momentě kdy nikdo z nezasvěcených nic netušil o tomto neuvěřitelně výhodném byznysu, skupina zasvěcených makala na plný pecky.  

To bychom totiž nesměli být v Česku, kde se zákony schvalují na objednávku zájmových skupin a ne podle toho, co je pro naší republiku a její občany potřebné a výhodné.

Účet za tento solární tunel, který zaplatí občané  těmto mocensko-podnikatelským skupinám je neuvěřitelný a bude každý rok narůstat, protože se na nás vrhl doslova celý svět a kdyby to šlo, tak celá republika bude jedna velká solární elektrárna. Ani by se nemusela stavět zamýšlená elektrárna na Sahaře. Není se čemu divit, obdobně výhodný byznys na světě neexistuje.

Protože tyto skupiny zasvěcených měly od začátku výrazný náskok, mají již vybudováno a vesele inkasují zisky nesrovnatelně vyšší, než je tomu v ostatních státech Evropy. Pro drobné investory, kteří se nechali nalákat těmito neskutečně výhodnými podmínkami, nyní přichází studená sprcha. Ačkoliv mají schváleny veškeré podklady a chybí pouze souhlas s připojením k rozvodné síti, tak mají zřejmě smůlu. Ti velcí hráči, co již inkasují, totiž vědí, že je lepší inkasovat zisky v tomto objemu, než připojováním dalších solárních elektráren zvýšit tlak na přehodnocení podmínek, které nemají obdoby. A odnesou to samozřejmě ti drobní investoři.

Je totiž před volbama a  boj proti solárnímu byznysu může přinést politické body. Možná v čele těchto bojovníků stane jeden nejmenovaný politik, který se pasoval do role jediného odpovědného hospodáře a vysvětlí nám, co stím. Bude hřímat:"Zastavme další budování solárních elektráren a netahejme peníze z kapes odběratelů elektřiny" a všichni mu budou tleskat. Měli by se ovšem spíš zeptat v kolika společnostech provozujících solární byznys má podíly.

Na závěr konstatování, že tato poslanecká sněmovna zřejmě již neudělá nic pro zmírnění důsledků tohoto obrovského tunelu a nezbývá než věřit, že po volbách k tomu bude více politické vůle. Strašení arbitrážemi by nás rozhodně ovlivnit nemělo.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin BartošMartin | pátek 12.3.2010 11:35 | karma článku: 21,16 | přečteno: 1312x
  • Další články autora

Martin BartošMartin

Soudce idiot

22.10.2010 v 14:46 | Karma: 36,02

Martin BartošMartin

Hazard s hazardem

17.8.2010 v 9:19 | Karma: 11,46

Martin BartošMartin

Volební zázrak!?

2.6.2010 v 9:21 | Karma: 11,71