Sliby se slibují, blázni se radují

Tak firma ČEZ ovládá majetek za více než 500 miliard a jeho čistý zisk za minulý rok byl 52 miliard. Jistě dobrá zpráva pro jeho vlastníky. A samozřejmě i pro stát, který z toho inkasuje daně a případné dividendy. ČSSD slibuje 13. důchody a říká, že na ně použije právě výnosy z dividend ČEZu. Kdyby tomu tak bylo před dvanácti lety, tak by to možná i šlo. Ale od té doby vlády a parlamenty, které nám vládly, dokázaly dva ČEZy prošustrovat a tak veškeré výnosy, které má stát z ČEZu, nedokážou ani pokrýt placení úroků ze státního dluhu.

Zvyšující se rychlost zadlužování v Ke za sekunduidnes.cz

Ano státní dluh přesahuje více než dvakrát hodnotu majetku ČEZu a na konci tohoto roku to již bude trojnásobek. Jestliže ve světle těchto čísel dá někdo na billboard takový nesmysl, tak je buď ekonomicky naprosto stupidní anebo je to Tvrdík. Tak jako dopadly ČSA pod Tvrdíkovým vedením, tak dopadne stát pod vedením ČSSD. Dluhy, dluhy a jenom dluhy.

Takže až pan Paroubek bude zase tvrdit, že nám žádné Řecko nebo Maďarsko nehrozí, myslete na to, že tři ČEZy už jsou v dluhové žumpě a žádné jejich dividendy nám nepomohou. A důchodcům už vůbec ne. A nechat se vylepit na billboardy s heslem "Bojuji za vaše důchody" je nehoráznost.

Kde jsou přebytky z důchodového účtu, které byly v době ekonomického růstu? Proč nebyl důchodový účet oddělen od ostatních financí a jeho přebytky nebyly spořeny pro období, kdy se bude zhoršovat demografická situace a podíl pracujících a důchodců bude výrazně horší, než je tomu nyní? 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin BartošMartin | pátek 26.2.2010 12:52 | karma článku: 21,52 | přečteno: 1310x
  • Další články autora

Martin BartošMartin

Soudce idiot

22.10.2010 v 14:46 | Karma: 36,02

Martin BartošMartin

Hazard s hazardem

17.8.2010 v 9:19 | Karma: 11,46

Martin BartošMartin

Volební zázrak!?

2.6.2010 v 9:21 | Karma: 11,71