Nike logo na kongresu ODS II

Asi jsem do svého včerejšího blogu nezvolil úplně nejprůkaznější foto z kongresu ODS. Nebo jsem si neuvědomil, že se pohybuji v oblasti ochranných známek, falzifikátů a napodobenin, tak dlouho, že už se u mě jedná o profesionální deformaci. Jinak si nemohu vysvětlit, že to co já vidím na první pohled, tak laikovi není zřejmé.

porovnání log Nike a kongresu ODS

 Je to má chyba a tak se to pokusím uvést na pravou míru. Stáhnul jsem si z ODS.CZ logo jejich kongresu a porovnal s oficiálním loge firmy Nike. Doprovodný obrázek je více než výmluvný. Zneužívání ochranných známek je tak závažný problém, že prakticky neexistuje obor , ve kterém by se padělky a napodobeniny nevyskytovaly. U textilu a obuvi jde, z větší části, pouze škody finanční, ale například u napodobenin léků může jít i o život.

Já proti falzifikátům bojuji již přes deset let a napodobenin, ať více či méně zdařilých, jsem viděl opravdu obrovské množství. Neřešení tohoto problému a bagatelizace tohoto nešvaru má za následek zvýšení míry tolerance k tomuto protiprávnímu jednání. U strany, která by měla chránit podnikatele a bojovat všemi dostupnými prostředky proti falzifikátům, by mě něco takového nikdy nenapadlo.

První záběr na kongres ODS mě proto zákonitě ihned zvedl ze židle a já nevěřil svým očím. Logo kongresu je postaveno na základě loga firmy Nike. Jedná se SWOOSH, jinak také háček, fajfka apod. Vyvedeno krásně v národních barvách, hmm to se kreativci teda vytáhli. Oni dokonce použili oficiální logo dostupné na internetu a jenom ho mírně pootočili.

Teď, když už jsem částečně vychladl, mě to ani tolik nepřekvapuje. Viděl jsem průběh kongresu, kde se to jenom hemžilo turbo studenty z Plzeňských práv, tak mi došlo, že tito lidé o nějakém etickém chování nemají ani páru. Buď vůbec nic netuší o ochranných známkách, anebo naopak věděli, že se jedná o logo Nike a připadalo jim, že bohyně vítězství Niké dokáže ODS zajistit úspěch ve volbách.

Opravdu nevím, která varianta je ta horší. Snažím se o to, nebrat si věci osobně, ale v tomto případě očekávám omluvu od přispěvovatelů do diskuse pod mým včerejším blogem. I když si nedělám iluze o tom, že jsou něčeho takového schopni...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin BartošMartin | úterý 24.11.2009 10:24 | karma článku: 23,52 | přečteno: 2973x
  • Další články autora

Martin BartošMartin

Soudce idiot

22.10.2010 v 14:46 | Karma: 36,02

Martin BartošMartin

Hazard s hazardem

17.8.2010 v 9:19 | Karma: 11,46

Martin BartošMartin

Volební zázrak!?

2.6.2010 v 9:21 | Karma: 11,71