Hazard s hazardem

Rozhodovat o povolování výherních loterijních terminálů, nejen v Příbrami, bude i nadále anonymní úředník na ministerstvu financí. Trvá tak stav, který zavedlo ministerstvo financí pod vedením pana Kalouska, šéfa TOP 09.

Účelovost argumentace, že něco jiného je výherní automat a něco jiného výherní loterijní terminál, zavání korupcí na hony daleko. Ostatně, kolik stojí ovlivnění loterijního zákona, jsme mohli vidět při korupčním testu MF Dnes. Asi není náhoda, že neprošel právě jeden ze zakládajících členů Kalouskovy Topky pan Šustr.

Když něco vypadá jako osel, hýká jako osel, smrdí jako osel, tak to asi bude osel. To, že někdo vymyslí dokonalejší výherní automat, neznamená, že tím to přestává být výherní hrací automat, ať to již pojmenuje jakkoliv. V duchu zákona se jedná o totožná zařízení a o jejich povolování by měla rozhodovat obec. Jsem velmi zvědav, jak dopadne spor města Františkovy lázně se společností Sazka, který zřejmě skončí u Ústavního soudu, kvůli vyhlášce o zákazu loterijních terminálů na území Františkových lázní.

O věcech, které se zásadním způsobem dotýkají života obyvatel měst a obcí by měla rozhodovat výhradně jejich zastupitelstva. Jedná se o suverenitu samosprávy. Suverenita znamená právo rozhodovat si o svých věcech sami a delegovat toto právo na vyšší stupeň státní správy pouze v nezbytně nutných případech. Není jediný důvod, aby tomu v případě loterijních terminálů bylo jinak.

Stesky příbramského starosty Řiháka, který je dlouholetým členem zákonodárného sboru, nad vetem pana prezidenta mi připadají jako alibismus. Zákon o regulaci hazardu totiž mohl být již dávno schválen. Napravovat dlouhodobou nečinnost půl roku před volbami je většinou již pozdě.

Podle složení pravicové většiny v parlamentu to vypadá, že dříve rozhodne Ústavní soud, než se nějakého nového zákona vůbec dočkáme. Opoziční ČSSD bude jistě z plných sil bojovat, ale tento boj bude vyznívat velice falešně. Nezbývá než věřit, že nejen příbramské zastupitelstvo využije svého práva rozhodovat o věcech svých občanů a pokud ne, mají občané možnost si v podzimních volbách vybrat zastupitelstvo, které tak činit bude.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin BartošMartin | úterý 17.8.2010 9:19 | karma článku: 11,46 | přečteno: 1123x
  • Další články autora

Martin BartošMartin

Soudce idiot

22.10.2010 v 14:46 | Karma: 36,02

Martin BartošMartin

Volební zázrak!?

2.6.2010 v 9:21 | Karma: 11,71

Martin BartošMartin

Cenzura na ČT24

7.5.2010 v 11:24 | Karma: 31,94