Důsledky "ochranných" opatření ČNB

Paní Šichtářová, opomněla jste některé důsledky zásahů ČNB do dnešní ekonomiky. Mám dojem. že důsledek intervence ČNB má a bude mít větší negativa, než jste naznačila...

Bylo, nebylo, ČNB vyhodnotila stav makro a mikro ekonomiky jako neudržitelný a rozhodla se intervenovat. Důsledky násilného oslabování Koruny vidíme dodnes a denně všude kolem sebe.

Z nějakého, dodnes nepochopeného důvodu, se ČNB rozhodla prudce šlápnout na brzdový pedál. V jeho důsledku vytiskla cca 2 bil Kč nekrytých korun a rozhodila je na volný trh s bláhovou nadějí, že zachrání českou ekonomiku. Přes varování opravdu odborných ekonomů, na svém usnesení setrvala. Jak to probíhalo, všichni víme, ale málokdo si uvědomuje, jaké negativní důsledky to má dnes, Česko mělo a zaplaťpánbůh ještě má dobrou ekonomickou reputaci, takže banky a spekulanti v dobré víře nakupovali/y falešné Koruny s vírou skvělých zisků. Jenže ale a ouha. Po konci intervencí se předpoklady skělých zisků nekonaly a biliony českých korun zůstaly v luftě... K čemu to vedlo a dodnes vede?

Banky a finanční instituce jsou přeplněné nakoupenými nehodnotnými financemi. K čemu to vede?

1) Neochotě finančními institucemi přijímat jakékoliv vklady klientů prostřednictvím vkladových úroků na hraně pozitivní nuly. Tedy -2 až -3%pa

2) Absurdní ochotě půjčovat komukoliv a kdykoliv, byť na zbytné věci za nehorázný úrok (např. cca 24%pa u kreditní karty Home credit).A třeba 4,1% u nejmenované banky. Hlavně se zbavit přebytečné hotovosti, která nám (bankám) dělá vrásky na čele.

3) absurdní úroky na hypotéční úvěry. Dostupnost hypoték v důsledku přefinancování bank (nákup falešných korun od ČNB) dospěje k tomu, že dnešní spokojení dlužníci, až přijdou (a mnozí přijdou) o možnost splácení, skončí pod mostem a banka bude disponovat neprodejným záručním majetkem. Kde jsem to jen v r.2008 viděl?

4) Dostupnost hypoték je dvousečnou zbraní, protože extrémně zvyšuje cenu realit nad jejich reálnou hodnotu.

A jsme zpátky v r.2008 a USA a jejich realitní krizi. Jak to dopadlo, všichni víme...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zbyněk Barth | neděle 17.11.2019 20:33 | karma článku: 29,81 | přečteno: 833x
  • Další články autora

Zbyněk Barth

Pane profesore byl jste naivní

23.10.2020 v 19:36 | Karma: 12,02

Zbyněk Barth

Koronavirus vs chřipka

28.2.2020 v 17:38 | Karma: 11,90