Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Je pozoruhodné, kolik lidí, byť studujících něco "vo tý ekonomii", dovede perfektně rozpitvat tak složitý mechanismus, jaký současná EU představuje.

Moc by mě zajímalo, jestli se, např. pan autor, odváží sami pustit třeba do podnikání ve druhé sféře.

0 0
možnosti
JK

Vždy sa zdôrazňuje len jedna strana zahraničných investícii - že cudzie štáty investujú u nás. A nepriamo z toho vyplýva, že u tých vyspelejších štátov je to trochu inak.

Ale skutočnosť je trochu iná. Japonsko robí obrovské zahraničné investície v USA, USA zase robia veľké investície v Nemecku, Nemecko veľmi investuje v Rusku, ČEZ vo veľkom investuje na Balkáne...

Súhlasím s autorom, že ak niečo podporuje ekonomiku, tak je to odstraňovanie prekážok vo vzájomnom obchode, rovnako ale aj zrovnoprávnenie jednotlivých štátov zapojených do medzinárodnej výmeny.

Stačí si spomenúť, ako to bolo po rozpade RVHP u nás. My sme odstránili colné bariéry voči tovarom zo Západu, a čo urobili oni? Dlhodobo zachovali administratívne obmedzenia pre prácu našich občanov u nich. Takže oni mali výhody, my akurát tak krachujúce podniky a nezamestnanosť. To s win-win biznisom moc spoločného nemá...

0 0
možnosti
BT

víte jestli budete mít cla či nebudete nezáleží na jednom státě ale vždy na dohodě dvou států, jaký by měly státy v Evropě důvod pro náš malý trh dovolit našim výrobkům vstup na svůj většinou velký trh?

2 2
možnosti
DB

Podívejte se, kolik u nás Evropské státy v čele s Holandskem a Německem mají zainvestováno. Proč by s námi chtěli mít cla? Když na někoho uvalujete cla, poškozujete sám sebe. To je elementární poznatek se kterým přišli už klasici politické ekonomie.

http://www.patria.cz/zpravodajstvi/1992141/cr-od-roku-1993-ziskala-zahranicni-investice-za-25-bilionu-korun.html

1 0
možnosti
JP

J56o31s83e20f 54P12o60t21r

28. 4. 2014 23:45

Mediální bludy  jsou nutnou podmínkou pro existenci neschopných politiků, kteří chtějí zaujmout publikum a ctižádostivých novinářů pro zvýšení svých nákladů. Překroutí se pravda a fakta a v bodré formě se to prodá širokému nekritickému publiku a nová  čistá pravda je na světě. A publikum freneticky opakuje a adoruje novou čistou pravdu, politici dostávají hlasy a novináři prémie, ale že se jedná o falešnou virtuální  záležitost to už nikoho nezajímá.

V mediálním prostoru ČR teď lítají asi tak tři takové pravdy, nepotřebujeme k životu EU, právě EU může za všechny problémy které máme, další problém jsou církevní restituce, ty nás ožebračují tak, že nemáme peníze na zaplacení svačin dětí ve škole, a Putin, třebaže vláda Ukrajiny je bída, svrab a neštovice.

Já jsem prožil 40 let v pokrokovém reálném socialismu a říkám nikdy více, a jsem pro EU a i kdyby to nic hospodářsky nepřinášelo, tak pro ten pocit, že žiji v EVropě.

Autor tohoto blogu je typickou ukázkou falešného přístupu k současnému životu.

3 2
možnosti
JR

J47a30n 20R88á23ž

28. 4. 2014 23:09

Je diskutabilní, zda podpory zahraničních investorů jsou prospěšné. 

1) Podpora zahraničnímu investorovi snižuje možnost stejné podpory tuzemskému investorovi

2) Jakákoliv státni podpora deformuje férové tržní prostředí

3) Zahraniční investor obvykle opouští prostředí v moment,když končí pomoc státu,kdežto tuzemský investor zůstává

4) Jen málokterý ( spíš žádný) zahraniční investor platí u nás daně, kdežto tuzemský většinou platí

  Otázkou je, proč by měla EU podporovat tuzemské investory v jednotlivých členských zemích, když Evropě vládnou investiční skupiny zemí, které řídí chod EU.

8 0
možnosti
  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1752x
Studuji hospodářskou politiku a mezinárodní vztahy. Jsem člen Svobodných a asistent europoslance Petra Macha.
 

Follow @DavidBartas

Seznam rubrik