Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pomněnkový den a česká policie

25. květen je od osmdesátých let po celém světě znám jako Mezinárodní den pohřešovaných dětí. Ročně se v České republice ztratí tisíce dětí...

Přestože většina vyhlášených pátrání má v těchto případech šťastný konec, bohužel ne vždy tomu tak bývá. Ministerstvo vnitra proto přišlo v roce 2009 s projektem "Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech", který má pátrání v těchto případech usnadnit.
Mechanismus, který je známější spíše pod zkráceným názvem "Dítě v ohrožení" má nastavena jasná kritéria pro své využití. Je určen zejména pro děti mladší 15 let, které se pravděpodobně nachází v ohrožení života nebo zdraví a není aktivován v případech útěků nebo je-li dítě hledáno v souvislosti s jeho trestnou činností.
Od svého vzniku byl mechanismus využit více než stokrát, z toho minulý rok v 16 případech. Letos jeho prostřednictvím požádali policisté veřejnost o pomoc čtyřikrát a vždy s dobrým koncem.

Zapojení veřejnosti

V okamžiku, kdy je policii nahlášeno pohřešování dítěte, jde bezesporu o čas a významnou roli může sehrát každá minuta, ne-li sekunda. První chvíle, kdy se pátrání rozjíždí, jsou charakteristické nedostatkem profesionálních policejních sil a zároveň (především v centrech velkých měst) množstvím lidí, kteří se pohybují v okolí místa zmizení a mohou být policii nápomocni. Musí se ovšem o vyhlášení pátrání dozvědět včas.
Když v dubnu 2009 představoval ministr vnitra Ivan Langer tento projekt veřejnosti, sliboval bezprostřední rozeslání SMS veřejnosti v dané lokalitě, kde se dítě ztratilo a okamžité informování médií.
Zatímco informování médií se z větší části podařilo dotáhnout do zdárného konce, rozesílání informací na mobilní telefony do dnešního dne nefunguje.

Předpokládá totiž aktivní přístup veřejnosti, kdy zájemce musí nejprve navštívit webové stránky Policie ČR a proklikat se k databázi pohřešovaných osob. Pokud očekáváte formulář s možností zadání telefonního čísla, pak se mýlíte. Na výběr máte dvě možnosti - zadání e-mailu nebo odběr RSS.
Abyste se o pátrání dozvěděli skutečně včas, doporučuje ministerstvo "nastavit si ve své e-mailové schránce zasílání upozornění na nový e-mail SMSkou". Na přímé SMS tak můžete zapomenout.

K tomu, aby upozornění v praxi fungovalo, musíte splňovat další podmínku: mít aktivní internet v mobilu. Samotný e-mail totiž neobsahuje nic jiného, než informaci o vyhlášení pátrání. Lokalitu a popis dítěte se tak dozvíte až z přiloženého odkazu.

Rozesílání SMS bránilo několikaleté dohadování mobilních operátorů, Ministerstva vnitra a Úřadu pro ochranu osobních údajů. Prvním z operátorů, kdo se rozhodl do systému zapojit, byla v roce 2011 společnost T-mobile. Zatím však pouze v teroetické rovině.

SAR SMS

Uplynuly další tři roky a přesně před rokem, v květnu 2014, představil T-mobile službu Search&Rescue SMS (SAR SMS), která umožní složkám integrovaného záchranného systému rozeslat hromadné SMS do konkrétní oblasti. Kromě pátrání po pohřešovaném dítěti, může jít například o doplnění sirén při varování před hrozícím nebezpečí a podobně.
Myšlenka to není nová, krizové SMS už roky fungují v mnoha městech a obcích. Toto řešení je ale průlomové v tom, že nevyžaduje žádnou předchozí registraci a v případě potřeby může oslovit během 3,5 minut až 10 000 uživatelů.

Uplynul rok od představení SAR SMS a zdá se, že šest let po slibu ministra Langera se těchto SMS skutečně dočkáme. Právě minulý týden totiž tuto službu T-mobile předal Hasičskému záchrannému sboru a může začít dvouměsíční testovací provoz v pěti krajích.

Sociální sítě

Stále je co zdokonalovat a je škoda, že policie (narozdíl od HZS) ještě neobjevila sociální sítě. Právě ony částečně nahrazují funkci médií a umožňují rychle oslovit velké množství lidí.
I v průměrném krajském městě, jako jsou Pardubice, může mít příspěvek o pohřešovaném dítěti během pár desítek minut dosah několik tisíc uživatelů (opakovaně vyzkoušeno).

Komunikaci s veřejností pomocí sociálních sítí využívala i policie v Nepálu po nedávném zemětřesení:

 

Autor: Michal Bareš | pondělí 25.5.2015 13:32 | karma článku: 10,86 | přečteno: 643x
  • Další články autora

Michal Bareš

Pardubáci, jste připraveni na krizové situace?

Povodeň, únik nebezpečné látky, terorismus, blackout. To vše jsou situace, které nikdo nechceme zažít, ale přesto se stávají a plní stránky novin. Přemýšleli jste někdy, jak byste se v případě podobné události zachovali vy?

7.10.2017 v 18:03 | Karma: 4,12 | Přečteno: 198x | Diskuse| Pozvánky, akce

Michal Bareš

Dočká se Chrudim ochrany před povodněmi?

Pokud se v Chrudimi mluví o povodních, tak prakticky vždy pouze v souvislosti se sídlištěm Na Šancích, které čas od času "spláchne" voda z polí.

2.9.2017 v 13:48 | Karma: 7,31 | Přečteno: 328x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michal Bareš

Vrátí se branná výchova do škol?

Na iDnes vyšel článek o tom, jak Ministerstvo obrany chce vrátit do škol brannou výchovu. Pod článkem, ale i na dalších serverech, které text převzaly, se objevila spousta kritických reakcí.

28.4.2017 v 18:48 | Karma: 13,96 | Přečteno: 333x | Diskuse| Občanské aktivity

Michal Bareš

Sirény, aneb panika nad Prahou

Krátce před desátou hodinou se v Praze a celém Středočeském kraji rozezněly z pietních důvodů sirény. Nejen na sociálních sítích a později i v médiích se téměř okamžitě spustila vlna kritiky a zmatku - nikdo nevěděl, co se děje.

23.2.2017 v 16:44 | Karma: 20,44 | Přečteno: 1355x | Diskuse| Společnost

Michal Bareš

Kam volat v nouzi? 155 versus 112

Čas od času se v médiích rozhoří spor o to, kterou tísňovou linku je lepší v případě nouze volat. Zatímco zastánci linky 112 argumentují snadnou zapamatovatelností jediného čísla, její odpůrci poukazují na časovou prodlevu.

3.2.2017 v 18:18 | Karma: 17,85 | Přečteno: 2017x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1122x
Ředitel a zakladatel spolku Rescueinfo.

http://twitter.com/bares_michal