Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MT

Takhle to přece funguje už docela dlouhou dobu i jinde.

Viděla, nebo spíš zaslechla, jsem kus nějaké reportáže v TV, právě ke změnám v Litomyšli. Na pár facek jsou pak především novináři, kteří emotivně popisují, jak kvůli tomu budou chudáci umírat, protože k nim nepojede doktor. Rozumí tomu jak koza petrželi (nejenom tomuto), ale bohužel jejich moc ovlivňovat mínění davu je obrovská.

Za váš komentář díky.

3 0
možnosti
Foto

Díky. Mě právě k tomu komentáři přimělo pročtení diskuse u petice, kde mnoho lidí vychází z toho, že zrušení lékaře znamená zrušení celé záchranky. Tak to ale není.

Jinak dnes má být v Litomyšli veřejná debata právě k tomuhle. Bohužel mám pocit, že s tím měla záchranka přijít nejdříve - ne až v situaci, kdy se sepisují petice, postavené mnohdy na neznalosti.

0 0
možnosti
JL

Jenom takovou analogii: za druhé světové války přežívalo více jak 95% všech amerických zraněných vojáků, pokud se je povedlo dostat včas (tedy živé) do nemocnice a to s tehdejším vybavením a v bojových podmínkách, během vietnamské války toto procento překračovalo 99%. Do bojových akcí nechodili pochopitelně lékaří, ale zdravotníci se základním výcvikem, ono je to základní život zachraňující ošetření "jednoduché" a pak jde o rychlost s jakou se podaří dostat pacienta na ARO.

2 0
možnosti
JK

J23a33n 34K47r77y24s13t

1. 4. 2014 3:37

U nas v Severni Americe jezdi jenom paramedici.  Ti jsou vycviceni na to aby pacienta stabilizovali a co nejrychlej dopravili do nemocnice.  Nejsem odbornik, nevim co je lepsi.  Zda se ale ze to tu funguje.

Dokonce jsem nekde cetl spekulaci o tom, te kdyby meli stejny system ve Francii, pravdepodobne by se podarilo zachranit Dianu.

3 1
možnosti
Foto

U nás v ČR to povětšinou funguje taky tak. Záchranáři mají minimálně VOŠ, takže to nejsou" jen tak nějaké sestry" - jak tu bylo někde poznamenáno. Lékaři vyjíždí při byť jen minimálním podezření na vážné ohrožení zdraví - dušnosti, bolesti na hrudi, úrazy hlavy a ostatní těžké úrazy, bolesti břicha s krvácením atd. Prvotně situaci posoudí proškolený dispečink, a pokud situaci po dojezdu považuje za vážnou záchranář na základě dosažitelných indicií ( nebo se stav pacienta náhle výrazně zhorší), zavolá si lékaře, zajistí maximálně pacienta a spěchá do nemocnice, aby se neztrácel čas. S lékařem je možné se potkat jak na místě výjezdu, tak při převozu po cestě. Známou pravdou je, že záchranka je zneužívána. Odhadem ji oprávněně volá okolo 40% lidí. Paramedici jsou schopni pacienta ošetřit, případně např. po telef. kunzultaci s lékařem zaléčit ( samozřejmě zvládnou i mnohem odbornější, život zachraňující postupy a zásahy, je-li to nezbytné. Naprosto jednoznačně je lékař nutný maximálně u 30% výjezdů.

0 0
možnosti
Foto

Všechno lepší, než když dorazí lékař k pacientovi v hypoglykemickém záchvatu v bezvědomí a od dveří volá "Pane, jak se cítíte?"Rv

0 0
možnosti
VM

Na tom není nic   divnéhoi. Hypoglykemie  neznamená   automaticky  úpné  bezvědsomí. Záchranáři    vozíms sebou  glukometry, ale co když je to diabetik a hladina cukru je notmální..

      Já  osobně se těm lidem v Litomyšli ani nedivím

0 0
možnosti
Foto

Mnohdy je lepší vyježděný záchranář, než nevyježděný lékař

3 0
možnosti
MK

Já mám osobní zkušenost s nevyježděným záchranářem Rv

0 0
možnosti
JS

V jižních Čechách toto již funguje a musím říct že dobře. Lékař jezdí v jiném autě než osádka záchranky, na místě je rychleji a u některých méně závažných převozů nemusí jet se sanitou a pacientem do nemocnice, má tak více času věnovat se opravdu závažným věcem.

2 0
možnosti
Foto

Nejen v jižních Čechách. Tenhle systém funguje už snad (skoro) všude.

1 0
možnosti
Foto

Ano, v tom máte naprostou pravdu. Ta největší odpovědnost je v tomto na operačním středisku. Postupují podle daných pravidel, kdy na vážnější stavy by měla automaticky vyjíždět i posádka s lékařem.

0 0
možnosti
AK

No jo, ale kdo pozná, že zrovna ten a ten pacient potřebuje lékaře a tento ne? Vzpomínám na dobu, kdy k nám "rychlá" jezdila vcelku pravidelně (nějakou dobu trvalo, než lékaři správně určili diagnózu - to není obvinění, jen konstatuji), a několikrát stála před domem víc jak třicet minut, kdy pacienta uvnitř dávali dohromady, aby ho vůbec dovezli do nemocnice živého. Bez lékaře by to nedopadlo. Odpovědnost se z mého laického pohledu tedy přenese na dispečery, kam koho pošlou. Nezáviděníhodná situace.

5 0
možnosti
Foto

Podívejte, když voláte záchranku, tak ze sebe určitě dokážete vymáčknout víc než "je tu zraněný člověk". Dispečeři ví moc dobře na jaké otázky se ptát i vystresovaného člověka takže základní informace by měla posádka vědět už před příjezdem.

4 2
možnosti
  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1122x
Ředitel a zakladatel spolku Rescueinfo.

http://twitter.com/bares_michal