Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mrtvé babičky a rozbitá hlava ve školce

"Děti, a co jste dělaly o víkendu?" "Pani učitelko, pani učitelko, nám včera umřela babička..." "... a nám, pani učitelko, o prázdninách umřel pes. Ale máme doma ještě veverku-Karla."    

   První měsíc se 28 předškoláky úspěšně za mnou. Děti mně svěřené ve zdraví přežily. Teda krom Vráti a jeho tří stehů na temeni hlavy. Skrz prsty na mě kouká jen ta část rodičů, která mě viděla tancovat na Pramen zdraví z Posázaví s čepičkou Karkulky na hlavě. Pár dětí již konstatovalo, že jsem "docela vtipná". Některé mě označily za "zábavnou" a náš vietnamský hošík, jehož jméno zní Truong Dinh Quanq Gia Bao, česky Pavlík, mě zdraví výrazem "Ou hell"...

   O svém novém působišti jsem před nástupem věděla jen to, že "rodiče" vypudili učitelky i s vedením. A že má školka velmi špatnou pověst. Což bylo vcelku dobré slyšet, můj blogísek nemá čemu ublížit. Toho se obávali mí bývalí zaměstnavatelé, přestože rodičům se blogísek  líbil, řikali. Také mi cesta do práce bude trvat stejně dlouho jako do Pardubic. 

   Popravdě, největší bobky jsem měla ze skoro 30 dětí předškolního věku, které se mě budou snažit systematicky ničit, propichovat se větvemi, řvát jak nadržení paviáni ukazujíc si pohlavní orgány v zahradním altánku. Jejich rodiče mi budou diktovat, jakým tónem mám mluvit na Esmeraldu či Kevina, zatímco další otec bude požadovat, aby jeho dítě místo poledního spánku vyrábělo keramické hrníčky. Biomatky mi budou chodit v čase svačinky kojit své "rozvíjející se osobnosti" (čti děti) a já budu potajmu usrkávat vodku z hrnečku s Mimoněma...

   Nic z toho se nekonalo. Mám menší podezření, že v oné oblasti Prahy je voda čímsi kontaminovaná, jelikož ty děti... To jste neviděli. Ony jsou prostě hodný. Nikdo nikomu nepropichuje hrdlo Igráčkama, ze záchodové mísy se doposud nemusela vytahovat modelína ani kostičky Lega. Člověk může mít otevřená okna, aniž by před nimi musel postavit vodní příkop pro případné dezertéry, kteří se budou snažit uniknout skokem ze třetího patra. Po sedmi letech ve věkově smíšené třídě je to příjemná změna. Ráno nemusíte řvoucí děti odtrhávat od ustrašených matek, mé ruce nepotkávají pročůrané tepláky/spoďáry/bačkory. Dokonce není potřeba asistovat při takových kratochvílích jako utírání zadnice. A není třeba v několika jazycích opakovat "Neplač, maminka brzy přijde, neboj se." 

   Pomalu se učím jména sourozenců, domácích mazlíčků a imaginárních kamarádů "mých" dětí. Do toho teda chtě nechtě zjišťuji rodinné ztráty na poli prarodičů nebo domácích mazlíčků. První den mi bylo přiděleno jméno "Usměváčková", protože jméno Bára děti příliš nechytlo. Pavlík mi navíc vysvětlil, že on v 8°C nepotřebuje mít bundu, protože "má jinou hlavu a není mu zima". A Tánička mi už stihla říct, že mě miluje. 

   Vráťa zase stihl navštívit nemocnici, protože má bohužel za učitelku mě. A já to šití posledního třičtvrtě roku prostě přitahuju. Tentokrát jsem se na zahradě otočila, viděla padajícího Vráťu a potichu se modlila, aby lebkou minul ty dva betonové obrubníky, co má za sebou. Mé modlitby vzhledem k mému zarytému ateismu nebyly vyslyšeny. Takže jsem měla tu čest opět se kouknout pomalu na lebeční kost. Miluju ten moment, kdy se zpoza dětských rukou na bloňďaté hlavě vyvalí krev. To je přesně ten moment, kdy přemýšlím, kam bych si nejblíž mohla ublinknout. Protože nesnáším cizí krev. Natož krev zvesela si proudící na oblečení mých svěřenců. 

   No nic. Ostatně, neviděla jsem to poprvé. Od sanitářů jsem už za ty roky okoukala postup. Do toho jsem co tři sekundy odháněla zvědavé děti, které samozřejmě potřebovaly zodpovědět několik zásadních otázek jako "Co je Vládíkovi?". "On krvácí?", "... on umře?" a "Pani učitelko, můžu jít na záchod?" Dítě ošetřeno, předáno rodičům a já si v reklamních letácích vyhledala, kde mají slevy na tvrdý alkohol. Nakonec "jen" tři stehy. Ale proč to muselo bejt zrovna na mý směně?!

PS: Musím říct, že mi ty dvouleté děti v počtu 28 vůbec nechybí 

PS2: Nová vedoucí už o mém blogísku ví, a prej v poho

PS3: Ráda bych poděkovala bývalé nadřízené, že vyhrála svůj usilovný boj o můj odchod, protože teď mám nejen peckový děti (tak jako byli Ježci;-)), ale i kvalitní vedení. A to je v současném českém školství vcelku unikát.

Autor: Barbora Veselá | středa 10.10.2018 7:00 | karma článku: 36,40 | přečteno: 2342x
  • Další články autora

Barbora Veselá

Máme právo sedět!

Je jaro. Většina živočichů se rozmnožuje, Praha se nám opět ponořila do smutných smajlíků "Musíme to opravit" a pro školky nastal čas výletů. Juch

11.6.2018 v 7:00 | Karma: 41,49 | Přečteno: 5092x | Diskuse| Společnost

Barbora Veselá

Nová česká hymna a státní znak bez orlice

Protože se možná českému olympijskému výboru nelíbí, že je orlice málo bojovná, zcela nedynamická a především duhovej jednorožec bude lícovat ke lvovi mnohem lépe...

3.5.2018 v 7:00 | Karma: 33,06 | Přečteno: 1728x | Diskuse| Společnost

Barbora Veselá

Jsou děti ve školce v bezpečí?

Jela vlakem jedna maminka se dvěma dětmi. Z toho jí jedno vypadlo z vlaku. Jela jedna maminka lanovkou se třemi dětmi. Z toho jí jedno vypadlo z lanovky. No a pak je tu učitelka mateřské školy, která jich má na starosti 28(!)...

3.4.2018 v 7:00 | Karma: 37,03 | Přečteno: 2584x | Diskuse| Společnost

Barbora Veselá

Jak i s výkaly uspět u školní inspekce

Je to taková příjemná kultovní kratochvíle, když Vás navštíví Česká školní inspekce. Atmoška okolo by se dala krájet tupým nožem, učitelé sepisují poslední vůli a nad školou se vznáší temný mrak.

21.3.2018 v 7:00 | Karma: 40,30 | Přečteno: 5809x | Diskuse| Společnost

Barbora Veselá

Dvouleté děti do školek nepatří

Nedávno jsem na facebookovém účtu exministryně školství, paní Valachové, potkala status o tom, že by mělo být umožněno i dvouletým dětem chodit do školky. Protože, jejich "maminky", potažmo rodiče, mají často existenční problémy.

13.3.2018 v 7:00 | Karma: 45,11 | Přečteno: 7552x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8760x
Po sedmi letech ve školce s 25 dětmi na hlavu jsem se rozhodla, že letos to chce zvýšit laťku. Volba padla na školku, kde mi bylo přiděleno 28 předškoláků. Aneb co Tě nezabije, to Tě spolehlivě pošle do psychiatrické léčebny. Školnímu roku - zdar!

Seznam rubrik