Diskuse

Hra s penězi

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J77a63n 80K80a92l17e25t54a

16. 6. 2014 16:34

Zdravím Lukáši. Vidím, že jsi levičák, stejně jako já, původem a výchovou. Úplně sdílím tvoje pocity a názor na peníze. 

Peníze jsou zvláštní věc. Když se zvenku díváš na počítač, vidíš desky, součástky, dráty, nevidíš ty signály, bity a bajty, jak tamtudy protékají. Jenže kdyby ses zmenšil na mikroskopickou úroveň a stoupnul si dovnitř procesoru, taky bys toho moc neviděl, viděl bys elektrony, jak létají přes tranzistory, když jsou otevřené. 

Peníze nejsou ani osikové listy, ani víra. Jsou to signály počítači, kterému se říká trh. My ten počítač používáme na to, abychom si spočítali, co můžeme a co nemůžeme dělat s hmotným bohatstvím. Bohatství jenom na hromadě nám není k ničemu, nedá se přenášet. Peníze se přenášet dají, všechno se převádí na peníze a pak se s tím dělá výpočty. Je to sice necitelné, převádět všechno na peníze, ale díky tomu neplýtváme životně důležitými surovinami a v konečném důsledku žijeme lépe. 

Peníze takhle prostě fungují a dělat s nimi cokoliv jiného je šílenství, je to iracionální a nevědecké a dokonce je nemorální s nimi manipulovat a podvádět. Peníze zdaleka nejsou tak problematické a nemorální, jak se o nich dnes říká. Peníze správně od přírody neztrácejí hodnotu, resp. nezvyšují ceny. Naopak, ceny se přirozeně časem snižují. Důvod, proč ceny za celé 20. století rostou je ten, že všechny vlády mají centrální banky a v nich tisknou peníze a z nich uplácejí voliče a financují války. Lidé by se jim na ty donekonečna tištěné peníze vykašlali a platili něčím jiným, třeba Bitcoinem. Jenže vlády udělají zákon, že musíme platit daně a to jenom v národní měně, jinak jdeme do vězení. Kdo bude odporovat dost dlouho a dost intenzivně, na toho vláda pošle exekuci a někomu z policistů selže pistole. Tohle je pravda o penězích, co se ve státních školách neučí.

Je možná i nepeněžní ekonomika, té pravičáci nerozumí, ale to by si žádalo přestavbu světového průmyslu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1468x
Zaměstnáním Okiňák, jinak youtuber, hudebník, občasný básník. Bývalý křesťan, nyní ateista, skeptik, levičák, v mnoha ohledech naivní snílek, takový ten typický pisálek, co vám tu bude vykládat planety, až budete rudí vzteky.