Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Musím se přiznat, že jsem se dosud nesetkal s názorem, že hmota je pouze zhmotnělá myšlenka. Dokonce jsem tak zpustlý, že se domnívám, že myšlenka nemůže existovat bez hmoty.

0 0
možnosti
PB

P51e26t57r 39B93a41j72n65a53r

26. 12. 2021 9:56

Jste málo vzdělaný. Tohle tvrdí již i kvantová fyzika, objevující poznání starých kultur.

0 0
možnosti
JT

J94i43r54i 47T57i74c53h27y

25. 12. 2021 16:19

K tem nejruznejsim nabozenskym bludum se jen navic tazi, slysel jste nekdy o oplodneni v lazni?

0 0
možnosti
JL

Vybavuju si, že speciálně Bůh Zeus, když chtě oplodnit nějakou dívku, nedělal si s tím velké problémy, byla zavřena v nějaké věži, nikdo k ní neměl přístup, on tam vklouzl jako oblak nebo moucha a oplodnil. Je to taková primitivní představa, magická, od které je odvozeno i oplodnění Duchem svatým. Poznání se před dobou racionální předávalo formou mýtů - existuje o tom celá věda. Můžeme jen poznamenat, že třeba pro Indy může být Ježíš nikoliv vtělení Krišny ale jen zdatný jogín, který vládl siddhi - nadpozemskými schopnostmi, jež lze získat pouhým vytrvalým cvičením. Dalajláma by asi řekl, že Ježíš byl prostě bodhisattva, osvícený muž. Přírodní lidé (tzv. primitivové) užívají mýtus běžně, protože tak je příběh zajímavější a oni neznali materialismus a racionalismus. (Typické je třeba u aboriginců fenomén doba snění/šamanismus pracuje s koncepty 3 světů - podsvětí, střední země a horní svět). Mysleli tak původně všichni lidé. Sopka - oheň - je tam nějaký bůh atd. V Ježíšově době se prostě příběhy víry - jejich poznání světa - sdělovaly v podobenstvích. /Bůh se zjevil v hořícím keři - což je nijak zvláštní vize, pokud máte talent na vize nebo použijete halucinogen, židé tomu věří dodnes, že to tak bylo, JHV tam byl. I Ježíš neustále mluvil v metaforách, kloudné odpovědi se od něj většinou nedočkáte. Nebo možná se jeho následovníci dočkali, ale evangelisté vesměs nezaznamenali, případně to zmizelo v archivech Vatikánu jako falešné evangelium a na ohništích.

0 0
možnosti
Foto

Takové pohadky dnes ovšem nikdo nebere vážně...naše civilizace je dnes úplně někde jinde než vědomosti o světě lidí dva tisíce let zpátky...

0 0
možnosti
JS

Naše vědomosti a znalosti jsou sice někde jinde, ale naše myšlení se příliš nezměnilo. Prakticky vůbec.

1 0
možnosti
  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,69
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.