Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Chválím Vám Váš zájem o historii i o to, že se chcete se svými poznatky a názory na historii podělit se čtenáři.

Avšak dříve, než své články uveřejníte, měl byste je podrobit autokritice.

Hned v druhém odstavci pod nadpisem "Féničané" uvádíte jméno Herodes. Není to Herodes, ale Herodotos. Herodes bylo jméno několika králů, Herodotos je slavný starověký historik.

Když píšete o tom, že Féničané abecedu "pravděpodobně přijali z Egypta či podle některých názorů dokonce z Atlantidy", tak čerpáte odkud? Z jakých zdrojů? Měl byste ty zdroje podrobit kritice. V posledním odstavci v oddíle "Féničané" uvádíte tuto větu: "Přes všechnu civilizovanost měli stejně strašlivý zvyk, jako okolní Kanaánci." O kom v této větě hovoříte? O Izraelitech nebo o Féničanech?

V kapitole "Severní Izrael a Judsko" zase píšete, že Šalomounovo království "se díky vnitřím sporům rozdělilo". Slovo "díky" nelze v této souvislosti použít. Tam patří jediné české slovo, a sice "kvůli". Dále například píšete, že "Židé sice byli deportováni, přesto nebyli v Mezopotámii v postavení otroků." Jenže nejen Bible, ale i dochované historické prameny (například archeology vykopaný tzv. Kýrův edikt, tedy edikt perského krále Kýra) říkají něco jiného. Židé byli v Mezopotámii v postavení otroků, a to, že někteří schopní jedinci zastávali vysoké funkce, nic nemění na faktu, že usilovali o návrat do své země. Perský král Kýros, řečený Veliký, propustil židovské zajatce z otroctví a dokonce věnoval finanční prostředky na znovuobnovení Hospodinova chrámu v Jeruzalémě.

A tak bych mohl pokračovat. S tolika faktickými i stylistickými chybami prostě nemůžete dosáhnout toho, aby Vaše články o tak závažném historickém tématu působily věrohodně.

0 0
možnosti
PB

Děkuji Vám za vaše poznámky a kritiku, které si vážím, protože je věcná. Myslel jsem řeckého historika Herodota, slovo Herodes je překlep. Slovo kvůli je asi fakt lepší, ale slovo díky lze také použít.

Původ písma feničanů je nejasný-existují teorie o převzatí písma z Egypta či Atlantidy-vycházím z internetových zdrojů. Stejně jako co se týče postavení židů v Babylónie, z nichž co jsem četl se zdůrazňuje svobodné či polosvobodné postavení židů v Babylónu..

Lidské oběti prováděli domorodí Kanaánci-o tom jsem již psal v minulých dílech.

Ono je v historii obecně problém zdrojů. Objektivita není problémem jen dnešních zpravodajství, ale i tehdejších charakteristik události. A tak každé psaní o historii, které pokud člověk nemá jasnozřivé schopnosti je ovlivněno kvalitou zdrojů, které se mnohdy liší.  

Mojím cílem není psát učebnicí historie, spíše cílem je zamyslet se nad hlubší souvislosti různých událostí až po současnost. Diskuze je zde pak proto, aby upozornila na nedostatky v mém článku a přinesla alternativní myšlenky a názory.

0 0
možnosti
  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,69
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.