Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
J

jaj

31. 5. 2012 19:47
Hodně otazníků

Autor to bere z jedné vody načisto nejspíš podle toho co mu nakukal nějaký srbský sympatizant. Je až směšné mluvit o srbském patriotismu a statečnosti, když na Balkáně je patriotů až nacionalistů všude jak máku. Přesídlování muslimů do slovanských oblastí za Osmanů se týkalo nejen Srbska - viz severovýchodní Bulharsko nebo to, co zdědila Makedonie. V historii autor poněkud přeskočil to, že novodobý stát Srbů se sformoval díky výsledkům rusko-tureckých válek, podobně jako později Bulharsko či Řecko. Že Rusko sledovalo své imperialistické zájmy je v této souvislosti irelevantní. Trochu přeskočil i to, že Srbové své sousedy napadali, když cítili kořist-viz např. napadení Bulharska v roce 1885, kdy přes početní převahu dostali na frak a zachránil je až tlak mocností. Pominul i to, že Srbové vždy provozovali vůči menšinám tvrdou až asimilační politiku a že do jisté míry od ní neustupují dodnes atp.Souhlasím, že NATO se chovalo jak slon v porcelánu,ale tlak udržuje Balkán jakžtakž v klidu.

2 0
možnosti
K

kaktusak

31. 5. 2012 20:47
Re: Hodně otazníků

Ano, prakticky celý Balkán i Kavkaz vděčí za svobodu Rusku. Problém nebyl v 19. století včas dořešen odsunem muslimského obyvatelstva do Turecka a osvobozením Konstantinopole, ale to je vina imperialistické politiky Francie a hlavně Británie.

Státy Severotlantického paktu se hlavní měrou podílely na vyvolání válek na Balkáně.

6 0
možnosti
JJ

Morava69

31. 5. 2012 19:36
Děkuji Vám ...

... škoda jen že tato, již minimálně 15 let známá pravda, se dere na světlo boží tak nesměle a tak pomalu. Hlavně je škoda že to stálo tolik životů. Otázkou je také, komu prospělo (zvenčí) rozbít silný slovanský stát na Balkáně !

P.S. Až pojedete na dovolenou do Chorvatska, vzpomeňte si na těch 150.000 vyhnaných Srbů ze svých domovů v Srbské Krajině, kteří nechtěli nic jiného než (důstojně) žít v domovině svých předků !!!

9 0
možnosti
VS

Astaroth

1. 6. 2012 10:46
Re: Děkuji Vám ...

A ten "dustojny zivot" si asi nedovedli predstavit bez vyhnani Chorvatskych sousedu, ze. Byli neco jako sudetaci, jejich narod zacal valku a oni meli proste jen smulu, ze zili na uzemi napadeneho. Koneckoncu cituji: Chorvatsky dav požadoval například odstranění cyrilice a stále výrazněji se objevovaly hlasy, požadující připojení Chorvatska k rodině "národů západní kultury", cemuz nelze, nez rici hura!

2 0
možnosti
SL

strycek-Joe LLC

31. 5. 2012 19:26
Velice zajímavý a objektivní článek

děkuji za zpracování R^

10 0
možnosti
OF

rachitico

31. 5. 2012 19:20
Díky, i já to vidím podobně

P.S . Raněný rytíř na Kosově poli je zřejmě Albánec.

1 0
možnosti
PB

poutnikus

31. 5. 2012 19:26
Re: Díky, i já to vidím podobně

To nevím. Má to být z bitvy na kosově poli kde Turci porazili Srby.

0 0
možnosti
S

Shackall0

31. 5. 2012 18:58
Demagogie

Dlouhý a značně demagogický článek - například UCK nikdy neobchodovala s lidskými orgány a podezření byla pouze urban legend.

Zkusil jste si nicméně autore někdy položit otázku, proč v Srbsku dlouhodobě vítězí proevropské strany a srbská vláda vzorně spolupracuje s Haagem?

2 0
možnosti
PB

poutnikus

31. 5. 2012 19:22
Re: Demagogie

Že UCK, resp. kos. alb. obchodovali s orgány jsem neobjevil já. Píše to prokurátorka del Ponteová.

A to druhé. Jistě je pohodlnější život spolupracovat se západem, než čelit tvrdým sankcím příp. bombám letadel NATO.

7 0
možnosti
  • Počet článků 609
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1390x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.