Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Vycházíte z omylu, že se nám vrátil kapitalismus.  Protože socialismus je systém institucionalizované agrese vůči svobodnému přivlastňování, je tedy jen iluzí, že žijeme v tom kapitalismu.   Zmenšila se jen státní represe vůči soukromému majetku, která ale v poslední době opět narůstá.

1 1
možnosti
MR

Je to jinak, je potřeba znát jak funguje lidský ekosystém na určitých vrstvách a zájmech, jež spolu reagují a dochází k vývoji společnosti i když je to v jiném smyslu než my chceme.

Problém dnešku nastal v dobách ukončení poddanství a průmyslové revoluce. Tím se uvolnila obrovská lidská síla a vlastně popud k vývoji duševních schopností v lidech.

Nerovnováha jež nastolila dnešní stav začala se vznikem dělnické třídy, jež vytvořila určitou sociální a humanistickou ideu o vývoji člověka.

Dnes poznáváme že lidský druh má více rychlostní duševního vývoj a jeho hlavní úkol není osvícení a duševnost, ale důsledně zachovat životnost svého druhu a podmínky k jeho životu, existenci. Tím se vlastně určila síla která bude a hraje prim a tím jsou sociální a instinktivní potřeby, prim zde hraje rodina a její potřeby a dnes se to přesouvá na osoby a jejich vlastní zájem - egoismus. 

Smyslem " více rychlostního" vývoje člověka je vlastně udržet celý ekosystém při životě a to vzájemnou interakcí a podílem na životě společnosti, jeho místo zde.

"Problém" je že lidská populace, tedy její významná většina potřebuje vládce a vést. V rámci 17-20 století ale došlo k vzniku nové tvůrčí a altruistické vrstvy společnosti jež jednak přinesla rozkvět a jednak velké osobnosti doby, státníky ... . Bohužel sociálním inženýrstvím 20 století kdy zde byla násilná likvidace této vrstvy, převážila duševně neproduktivní většina. U nás to byla okupace a likvidace elit  národa po roce 1939, ještě horší byla po roce 1948 zde to bylo tak propracované, tak že došlo vlastně k stětí hlavy společnosti a moc ležela na zemi. Zde byly hony na živnostníky, sedláky, duchovní se zavírali do koncentračních táborů, inteligence do pracovních táborů, moc byla v rukou jednoduchého lidu. Po roce 1985 byl systém už v takovém rozkladu hodnot že tím trpělo hospodářství a výroba jež byla plánovaná. Lidi pozbyli určitých návyků, hodnot a skončilo to rokem 89. Zde ale nepřišlo osvícení a vznik nového vědomí člověka, ale bylo p

1 0
možnosti
MR

U nás to byla okupace a likvidace elit  národa po roce 1939, ještě horší byla po roce 1948 zde to bylo tak propracované, tak že došlo vlastně k stětí hlavy společnosti a moc ležela na zemi. Zde byly hony na živnostníky, sedláky, duchovní se zavírali do koncentračních táborů, inteligence do pracovních táborů, moc byla v rukou jednoduchého lidu. Po roce 1985 byl systém už v takovém rozkladu hodnot že tím trpělo hospodářství a výroba jež byla plánovaná. Lidi pozbyli určitých návyků, hodnot a skončilo to rokem 89. Zde ale nepřišlo osvícení a vznik nového vědomí člověka, ale bylo potřeba s původní populací řešit na čem si vylámal minulý režim zuby, přestavba.

Jaký význam hraje tato  vrstva poznáme na síle byrokracie státu, korupci, a zákonném prostředí kde je potřeba pořád nějaký manuál, jež by měl být v hlavě.... .

1 0
možnosti
  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,69
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.