Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dobrý článek.R^

Přelidnění by si rozhodně zasloužilo více prostoru v globální veřejné diskusi. Ona by planeta 10 miliard asi utáhla (možná i o trochu víc), ale bylo by to za cenu naprostého znásilnění ostatní přírody. To, že se stávajících 7 miliard jakž takž uživí je mj. způsobeno tím, že většina z těchto lidí žije v chudobě s minimální uhlíkovou stopou. Já bych daleko raději viděl na zemi 5 miliard lidí se solidními možnostmi seberealizace než 15 miliard pasívních konzumentů živořících ve slumech.

Mnoho zdaru v roce 2019. :-)

1 0
možnosti
PK

Jeden strašně chytrý americký ekonom ohledně předvídání dalších krizí řekl: já znám slavné nositele Nobelovy ceny za ekonomii, kteří se holedbají s tím, že předpověděli 14 z posledních čtyř krizí. V této nadsázkové ironické větě je obrovská hloubka.

Tím, že vůbec nepředvídali krizi v letech 2008 a 2009, jsou ekonomové trošku vytrestaní a teď se sichrují. Zajišťují se tím, že mluví o krizi, která může přijít, aby pak nevypadali jako naprostí hlupáci.

Nevím, jestli jsou bezprostřední důvody pro krizi ve světové, evropské a naší ekonomice. Zpomalení růstu určitě hrozí ano, ale důvody mluvit o krizi bych spojoval právě s tím bonmotem na začátku.

Lépe než VK, bych to nenapsal...

1 0
možnosti
PB

Svou odpověď na Váš příspěvek bych rozdělil na dvě části:

1. Existují dva zdroje, které se odvažují datovat krizi: ekonomové na jedné straně, astrologové a jasnovidci na druhé straně. Jistě se někdo může pousmát nad druhým způsobem, nicméně mně spíše vedou k úsměvu předpovědi expertů tvrdících, že příští rok bude růst 2,3%. Před lety jsem se seznámil s "proroctvími z indických palmových listů pro ČR". Psalo se tam, že roky 2018 a 2019 budou úspěšné, ale rok 2020 již přinese problémy (krizi či recesi). Nebude to však konec světa. Ta předpověď tam byla do roku 2025 a psal se tam o vzestupech a poklesech, ale ještě ne o zásadních katastrofách pro naší zemi. Jestli to tak bude nevím, uvádím to pro zajímavost.

2. Co se týče důvodů pro krizi, vidím jeden zásadní. Tím je celý ekonomický systém, který dosud funguje na tom, že lidé mu chtějí věřit, vše je o důvěře. Ta poslední krize byla způsobena hypoteční bublinou a byla řešena ještě větší bublinou státních dluhopisů. Aby se ekonomika nezhroutila, daly státy občanům záruky 100% vkladů v bankách. Nicméně dobře víme, že kdyby nyní všichni chtěli dostat své vklady zpět do rukou, systém by se ihned zhroutil. Tedy celý systém je velmi křehký a zranitelný. Stačí, aby někde vznikla panika, ztráta důvěry obyvatel a vše se může zhroutit jako domeček z karet. Osobně si netroufám říci kdy, ale domnívám se, že se to jednou stane, pokud tomu nebude předcházet něco jiného.

0 0
možnosti
JS

Zajimave je, ze o populacni explozi se zadna z rezoluci OSN a ekologickych konferenci vubec nezminuje. Natoz aby se navrhovalo nejake reseni. Pri tom se ale neustale opakue mantra o oteplovani zemekoule sklenikovym efektem a investuji triliony do zcela nesmyslnych opatreni "udrzitelneho" rozvoje.

0 0
možnosti
PB

Já myslím, že klimatická změna je realitou. Ale s těmi opatřeními máte pravdu. Maximálně udělají to, že to co má přijít, přijde třeba o rok později. Myslím si, že celá koncepce trvale udržitelného rozvoje je zásadně mylná, pokud se neřeší to nejzásadnější-přelidnění planety. Ale to bohužel naráží na různé náboženské, ideologické, společenské a politické překážky.

0 0
možnosti
Foto

No na jedno optimistické výročí jste zabodnul. Na dubnovém plénu ÚV KSČ byl dokonce hlasy nově kooptovaných členů ÚV zvolen prvním tajemníkem dr. Gustáv Husák.n

0 0
možnosti
KB

K96a12r11e29l 64B14o63k

1. 1. 2019 14:25

Někteří z nás mají život kyselý.

0 0
možnosti
PB

Někteří ano. Já si myslím, že můj život je docela sladký:-). A mimo to se mi dnes ještě podařilo omylem vylít šťávu z citronu:-/.

0 0
možnosti
Foto

I94v45a71n 14M49a94r57e14k

1. 1. 2019 9:04

Proč tolik pesimismu hned první den, bolehlav ? ;-(

0 0
možnosti
PB

Ja bych to tak pesimisticky nevidel, pokud se na soucasnost divame realne a ne s ruzovymi brylemi.:-).

0 0
možnosti
Foto

Martinu Lutherovi je připisován výrok (nevím, zda právem, ale i tak stojí za úvahu):

"Kdyby mi dnes přišel někdo oznámit, že zítra přijde konec světa, stejně půjdu do zahrady a zasadím jabloň, kterou mám k zasazení připravenou"

Děkuji moc za připomenutí některých důležitých výročí, která nás v roce 2019 čekají.

1 0
možnosti
Foto

Dodatek

Krize přijít nemusí, recese asi ano.

1 0
možnosti