Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J21a82n 60R89á42ž

14. 7. 2015 19:27

Dnešním dnem se stalo Řecko protektorátem s loutkovou vládou. Jestli je Tsipras politikem alespoň s trochou cti v těle, musí odstoupit.

0 0
možnosti
Foto

Zatím stále žijeme v socialismu, proto se kapitalismus nemohl historicky znemožnit.

4 1
možnosti

Řecko zbankrotovalo finančně, nicméně nikým nevolená trojka (EK,ECB,MMF) zbankrotovala politicky. Ti, kdo perzekvují Řecko, drží nelegitimní, nedemokratickou moc, která ovlivňuje nás všechny.

0 0
možnosti
Foto

Ten kdo drží moc, sídlí jen ve vaší hlavě a v hlavách ostatních lidí.  Vládnutí  funguje jen díky  iluzorní "víře v autoritu"

0 1
možnosti

P81a72v35e80l 26Z90e94m69a72n

14. 7. 2015 10:23

tím posledním odstavcem jste zkazil jinak dobrý text, to co dnes kolabuje není ani zdaleka klasický kapitalismus, ale jakási verze bankovního korporativismu, která nám tu vládne a kolabuje (fikaná byla v tom, že se nenechala oficiálně pojmenovat, tak se špatně kritizuje), levičáci to nazývají umírajícím kapitalismem, pravičáci umírajícím EUsocialismem, čím dál víc se mi zdá, že pravda není z politického pohledu ani napravo ani nalevo, a že systém nemá jméno ukazuje na totální selhání všech těch rádobyodborníků a "expertů", od ekonomů přes filozofy....., po politology

2 0
možnosti

P13e85t41r 24B89a19j59n58a97r

14. 7. 2015 11:43

tak dobře korporátní egoistický kapitalismus

0 1
možnosti
Foto

Jenze to co ted v EU funguje je jen dalsi obludna forma socializmu.Kapitalismus,sice neni dokonaly, ale nic ferovejsiho clovek zatim nevymyslel.

3 0
možnosti

Tohle není klasický kapitalismus. Je to finanční oligarchický systém, kdy ti co nejvíce vydělávají nevydělávají práci, ale finančními spekulacemi. Je to systém, kdy se rozchází reálné ekonomické hodnoty a jejich hodnoty na burze. Je to systém, kdy kapitalismus platí pro běžné lidi. Ale socialismus pro oligarchy a nadnárodní firmy.

3 0
možnosti

Samozřejmě karma.R^ Jen si nemyslím, že v EU funguje kapitalismus. Ale ono je to jedno, zda se tomuto režimu říká socialismus, či kapitalismus, podstata je stejná - ojebat občana.

Co si taky myslet o této Řecké lapálii, kdy se ví, že jejich dluh je nesplatitelný a půjčuje se jim vesele dál. Je nad slunce jasnější, že se nepůjčuje Řekům, to je velmi průhledná zástěrka, olupuje se Evropan, který sanuje německé banky. Řek z toho má velký kulový.

4 0
možnosti

No jistě. Z těch reforem je důležitá privatizace a liberalizace trhu-koncerny se napakují. To ostatní je jen kulisa. Jde o to, že je potřeba toku peněz do věřitelských bank. EU pošle peníze Řecku a to využije peněz ke splácení úvěrů, tedy je pošle ve své podstatě soukromým bankéřům stojícím nad celým systémem.

3 0
možnosti

Recko se nezachranuje pro Reky, Recko se nezachranuje pro EU. Na penezich danovych poplatniku EU nezalezi, kdyz se jimi zaplati zajmy USA v teto oblasti. Kazdopadne nesmi padnout do naruce Ciny a RF.

4 1
možnosti

Tohle je pravý důvod, proč ti farizejové uvrhli Řecko do tak potupné situace. EU se ukázala jako nanejvýš totalitní organizace, která vůbec nebere ohled na výsledky voleb a referend, smrdí to víc než je zdrávo.

4 0
možnosti

Jaká demokracie? Jedná se o čistý vztah dlužník - věřitel. Pokud chce Řecko jako "záchranu" použít svůj svazek s EU, tak prostě musí splnit diktát. EU konečně zaujalo jakés takés rozumné stanovisko. Bohužel pro Řecko pozdě... V minulosti dost dobře ukázali, že bez důsledné kontroly to nejde. Stejně tento projekt krachne, Řekové reformy neschválí. Oni jsou již v propasti a žádná cesta ven nebude snadná. Jednotlivce čeká propad příjmů a zvýšení výdajů, nezaměstnanost je už teď rekordní, přijde nedostatek léků, možná nebudou přechodně finance na vyplácení důchodů a dávek. Nejvíce na to doplatí ti nejchudší. EU bude vydávat další peníze na humanitární pomoc. Do toho uprchlíci... Na vině není kapitalismus, ale socialismus - jak předchozích řeckých vlád, tak představitelů EU.

1 0
možnosti

To jistě máte pravdu, že pokud chce peníze EU musí splnit jisté podmínky. Také jsem psal, že chyba byla v tom, že Syriza slibovala nemožné: konec diktátu a uchování eura.

Stávající opatření, ale prostě nemají smysl. Každý trochu nezávislý ekonom Vám řekne, že takto nastavené reformy povedou k ještě většímu propadu ekonomiky a ještě většímu zadlužení státu. Tudíž k opaku žádaného. A ještě je tu riziko naprostého rozvratu společnosti, sociálních bouří, nástupu diktatury atd.

Upřímně řečeno je ta věc neřešitelná. Nejlepší by bylo odejít od eura a odpustit Řecku dluh. Uvědomuji si, že by pak chtěli odpustit dluh i jiní a nastal by chaos. 

Takže tato krize ukazuje nefunkčnost tohoto systému, který v sobě má autodestrukční prvky, které jej časem zákonitě zničí ať se vydáte první či druhou cestou.

Jak ten systém nazvete je jedno. Je to jistý hybrid kapitalismu se socialismem. Pro velké banky je tento systém skutečně socialismem. Stát platí jejich ztráty.

1 0
možnosti

Již v nadpisu máte zásadní chybu a opakujete ji v závěru. Buď jste úplně mimo nebo nerozeznáte rozdíl mezi kapitalismem a socialismem, jelikož toho historického znemožnění na obou stranách se dopustil socialismus. Původně jsem myslil, že ten nadpis je sarkasmus.

2 0
možnosti

Tímto jsem chtěl říci, že způsob jakým se ta věc řeší a jaký to bude mít následek bude učebnicovým příkladem neschopnosti soiučasné formy kapitalismu řešit problémy společnosti.

Jinak záměrně jsem psal o znemožnění reálného socialismu a egoistického kapitalismu. Ono je v podstatě úplně jedno jestli je kapitalistické či socialistické zřízení. Klíčová je morálka společnosti. Pokud je společnost nemorální, pak každý systém je nefunkční a nakonec zkrachuje. Tento systém dojede na egoismus.

0 0
možnosti
  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,69
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.