Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Poučení z dragounské jízdy

„Těch USA vlajek. Když se vrací naši z Afghanistánu nevítá je nikdo, jen urážky typu "žoldáci" slyší, není něco divně?“. Tato slova jednoho z internetových diskutérů velmi dobře vystihla to, k čemu došlo při průjezdu americké vojenské kolony ČR.

Dnes Dragounská jízda opouští Čechy. Její průjezd v naší zemi byl provázen deštěm, sněhem, vichrem, zkrátka počasím pro psa na jedné straně a účelovou mediální propagandou většiny mainstreamových médií na straně druhé. Tato propaganda líčí průjezd jako neformální referendum, v němž drtivá většina národa vyjádřila podporu spojenectví s USA a našeho členství v NATO.

Jaká je však skutečnost? Podívejme se nejdříve na výsledky jiných průzkumu veřejného mínění, než toho, který tvrdí že 82% občanů ČR podporuje spojenectví s NATO jen na základě toho, že jím nevadí průjezd kolony. V roce 1999 většina Čechů nesouhlasila s ilegálním bombardováním Jugoslávie zeměmi NATO. V roce 2003 většina Čechů nesouhlasila s ilegální americkou invazí do Iráku. V roce 2008 většina Čechů odmítla na našem území výstavbu amerického radaru. A konečně letos podle výzkumu zveřejněného v MF Dnes jen 7 ze 100 Čechů souhlasí s dodávkami zbraní Ukrajině, tedy věc kterou velkou většinou Republikánů a Demokratů požaduje na prezidentu Obamovi americký Kongres.

Dále se zamysleme jak je to s těmi davy vítajícími americké vojáky. Když v Mošnově probíhají každoroční dny NATO, tak účast je i přes 100000lidí. Není to však způsobené popularitou NATO, je to dáno fascinací velké části lidské populace moderně vyzbrojenou armádou, vojáky a technikou. Nejinak je tomu i nyní. Velká část účastníků akcí vítajících konvoj nejsou podporovateli politiky USA a Západu. Jsou to lidé, kteří již řadu dnů v televizi a rozhlase poslouchají o průjezdu konvoje a tak i oni z přirozené lidské zvídavosti chtějí být přitom.

Českou veřejnost bych ve vztahu k průjezdu konvoje rozdělil do tří skupin.

Možná okolo 20% lidí průjezd konvoje jako zbytečné vyjádření demonstrace síly. Ale pouze pár z těchto lidí šlo proti konvoji protestovat. Někteří zůstali doma z lenosti, jiní ze strachu a další proto, že neviděli smysl protestovat proti něčemu co žádný skutečný význam zkrátka nemá. Přesun armádních jednotek a techniky po železnici probíhá mnohokrát ročně.

Druhá největší část veřejnosti představuje politicky nevyhraněné občany a ty bez většího zájmu o politiku, kterým  je nějaký konvoj naprosto ukradený.

A konečně je zde třetí, možná opět okolo 20% část populace která konvoj a protiruskou politiku USA aktivně podporuje. Lidé z této skupiny se účastní vítání amerických vojáků a zároveň aktivně vystupuje v různých internetových diskuzí. Převahu při vítání konvoje na početně přibližně stejně velkou skupinou svých odpůrců vnímá jako své velké vítězství. O svých protivnících hovoří jako o přihlouplých bolševicích, nebo agentech Kremlu a páté koloně. Často však díky projevům zatím naštěstí jen převážně slovní agrese, vulgarity a netolerance k jiným názorům velmi připomíná bývalé bolševiky.

Tato skupina občanů se může opřít o mainstreamová média a většinu tzv. demokratických politiků, kteří rovněž hovoří ve svých vyjádřeních o odpůrcích NATO a politiky USA jako o komunistech, zoufalcích či dokonce o politické lůze, jak je nedávno označil náš velvyslanec při NATO pan Šedivý. Díky této podpory a mediální propagandě není vyloučeno, že se tato menšina rozroste o velkou část dosud nevyhraněných lidí. A tak je možné, že brzy již většina národa bude volat po americké vojenské základně v níž budou falešně vidět naše větší bezpečí.

Z historie známe velmi mnoho obdobných případů, kdy na první pohled poměrně kulturní společnost podlehla válečnické, či jiné nenávistné a xenofóbní ideologii. Vzpomeňme na léto 1914, kdy obyvatelé většiny evropských zemí s velkým nadšením uvítali vypuknutí války. Vzpomeňme na Hitlera, který z 3% podpory v roce 1928 díky mediální propagandě dokázal vymýt mozky drtivé většině německého národa. Vzpomeňme na dobu komunistické totality a nadšených svazáků 50 let 20.stol. Můžeme vyloučit, že se něco takového ještě zopakuje? Myslím že ne. Jako lidé jsme se moc nezměnili.

Řada Čechů účastnících se vítání amerických vojáků píší o pocitech štěstí, radosti a opojení. Velkou podporu získal v internetové diskuzi názor: „Příchodem amerických vojáků zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí“. Vytváří se zde tak umělá virtuální realita, která nemá s reálným světem nic společného. Svět je v ni vnímán jako souboj síly dobra reprezentovaného USA a jeho armádou na straně jedné a zla reprezentovaného Putinem a Ruskem na straně druhé. Obraz skutečné reality je přitom tak snadno zjistitelný. Stačí si jen prostudovat poválečnou historii americké zahraniční politiky, abychom došli k závěru, že Američané Rusku rozhodně nemají co vyčítat.

Existuji lidé, kteří z nastávající situace až skoro propadají panice. Píši že český národ blázní. Já bych byl klidnější. Myslím, že toto období „harašení zbraněmi“ a „ukazování svalů“ bude trvat jen velmi krátkou dobu. Stávající systém je postaven na tak chatrných základech, že již dlouho nemůže vydržet. Myslím, že v této chvíli není třeba organizovat nějaké protesty a demonstrace, hádat se s názorovými oponenty. Nejlépe je zůstat při zemi, používat kritické myšlení a nenechat se zmanipulovat jakoukoliv mediální propagandou. Jinými slovy uchovat si pevný postoj a odmítnout vnucovaný obraz Ruska či kohokoliv jiného za našeho nepřítele. Náš největší nepřítel není vně. Je uvnitř nás. Je jím naše nevědomost a špatné vlastnosti.

Na závěr mi dovolte abych toto téma ukončil básní, kterou napsal můj otec a požádal mně o její zveřejnění.

"Přijeli v konvoji černí a bílí slovními náboji se zatím střílí. Ukázat techniku, ukázat svaly, aby se z východu armády bály.Mnozí je milují, slyšet Ty hlasy, ať už zůstávají na věčné časy."

 

Autor: Petr Bajnar | středa 1.4.2015 9:49 | karma článku: 34,93 | přečteno: 1782x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Dilema prezidentské volby

Prezident České republika nemá z naší ústavy až tak velké pravomoci. Přesto je to funkce významná a osoba prezidenta mívá zásadní vliv na atmosféru ve společnosti a vývoj celého státu.

3.1.2023 v 10:22 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Vyhlídky roku 2023

Rok 2023 je v proroctví palmových listů pro ČR označen jako příznivý rok z hlediska rozvoje duchovní oblasti.

1.1.2023 v 8:24 | Karma: 0 | Přečteno: 47x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Ruské šváby porazíme!

Historie využití hmyzu jako bojového prostředku sahá do druhé poloviny 20.století. Sáhli k němu například Američané, když zaplavili pole v socialistických zemích mandelinkou bramborovou.

31.12.2022 v 8:38 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Vánoce za 300 let

Vánoce jsou tady s námi již prakticky odjakživa. Slavili je staří Římané i Keltové v předkřesťanských dobách jako svátky zimního slunovratu.

24.12.2022 v 12:39 | Karma: 0 | Přečteno: 26x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

13.prosinec

Je 13.12. Den, kdy má svátek Lucie. Světice, která žila ve 2. století a která byla umučena za své křesťanské přesvědčení v dobách pronásledování prvních křesťanů.

13.12.2022 v 8:37 | Karma: 0 | Přečteno: 40x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,69
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.