Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Johny__S

7. 5. 2012 2:23
Stát nemůže zajistit práci.

Nejde o to, že by to nešlo, ale nelze pracovat pro práci. Někdo si to zboží / produkt práce musí také kupovat. Pokud si to nekoupí (nakoupí jinde levněji), nebude na výplaty. Uniknout se tomu dá leda zrušením kapitalismu a návratem k centrálnímu plánování, ale u toho jsme již viděli, jak strašlivě neefektivní je.

0 0
možnosti
PB

poutnikus

7. 5. 2012 8:28
Re: Stát nemůže zajistit práci.

Všechno jde, když se chce a je pro to vůle. Až přijdete o práci, možná bude říkat něco jiného, víte. Proto na prvním místě by mělo být cílem státu zajistit práci pro všechny co pracovat chtějí.

0 0
možnosti
IJ

bojovnik2

4. 5. 2012 5:24
Jedna z nejhezčích, nejlidštějších věcí

jakou jsem poslední dobou četl, díky.

0 0
možnosti
PB

poutnikus

7. 5. 2012 8:28
Re: Jedna z nejhezčích, nejlidštějších věcí

Díky

0 0
možnosti
SAK

slusna a kulhankova

28. 4. 2012 3:53
to přece není

o schopných či neschopných, ale o gaunerech a slušných lidech. Spousta normálních slušných a pracovitých lidí prostě nemá šanci své schopnosti uplatnit, protože nemají kde. A kdo asi tak může za to, že tady nejsou fabriky, kde kdysi lidi mohli pracovat? Proč se výroba přesunula kamsi do Asie, kde pracují lidé za minimální mzdu (za zlomek mzdy, kterou by kapitalista musel vyplatit tady), nebo kde dokonce pracují děti, a všichni vyrábějí místo kvalitních výrobků šunty?

Nakonec asi bude pravda, že kdyby se nezhroutil socialistický blog, tak by se nejspíš brzy zhroutil blog kapitalistický. Takhle jsme jim umožnili přežít dalších dvacet let, kdy zde mohli prodat své přebytky, resp. svůj šmejd, který by si u nich už nikdo nekoupil.

1 0
možnosti
JM

free hummingbird

4. 5. 2012 6:29
Re: to přece není

A ti chudáci v Asii nejsou slušní a pracovití lidé, kteří by měli mít právo na práci a mít se lépe? To, že my jsme rozežraní a dokážeme jim závidět a zlořečit i za těch pár šupů, co mají na přežití, protože "my sami máme málo", přitom my tu určitě hlady neumíráme, je jen smutná vizitka našeho sobectví.

Na druhou stranu, Čína ani neměla jiné možné řešení. Živit je jako Afriku by Západ finančně neutáhl, a tak by zbývaly jen války, vyvolané hladem milionů Číňanů. Chtělo by to občas víc myslet... ;-)

0 0
možnosti
PKL

Politicky korektní lež

28. 4. 2012 1:06
zrovna jsem kritizovala Matějku

který v podstatě cokoliv co je pro "blaho celé společnosti" kritizuje. Vy se v článku blížíteopačnému extrému.

"Domnívám se, že talent který někdo má, tak jej nemá proto, aby získal obrovské materiální výhody vůči ostatním. Myslím, že jej máme proto, aby byl více prospěšný ostatním lidem a celku. Plody práce takového člověka, tak mohou přinést velké dobrodiní pro řadu dalších méně nadaných a schopných lidí."....S tím hluboce nesouhlasím. Člověk zcela přirozeně a poprávu využívá svůj talent pro blaho své a svých blízkých. výjimkou jsou různí spasitelé, kteří se "obětují" pro společnost, ovšem jejich působení je většinou rozporuplné. Nicméně souhlasím s tím, aby bohatí přispívali více, protože se jich ty odvody až tolik nedotknou.

....A argumentujete roky 1789,1917 a 1929, ale už nepíšete, jak dopadli nakonec ti bolševici. Historie jde po spirále.

1 0
možnosti
PKL

Politicky korektní lež

28. 4. 2012 1:07
Re: zrovna jsem kritizovala Matějku

Když jsou moc velké rozdíly, lidi vezmou klacky a chtějí rovnost. když je moc rovnosti, chtějí lidi větší svobodu a větší míru individualismu.

3 0
možnosti
JS

člověk z novinek

26. 4. 2012 16:11
Dobrý článek

Až na tu poznámku o vibracích z vesmíru musím s autorem souhlasit a považuji celý článek za vyjádření velmi rozumného názoru. Každý nemůže být chytrý, krásný a talentovaný. Rád bych připomněl Kristův příběh o milosrdném samaritánovi. Samaritán zachránil svého zraněného bližního, příkladně se o něj postaral a vůbec neřešil, jestli ten zraněný člověk byl dobrý nebo zlý, schopný nebo neschopný, bohatý nebo chudý. Vyšší princip mravní nám říká, že si nikdo nic do hrobu nevezme. Nejšťanstější lidé na světě usínají každý večer v kruhu svých blízkých znaveni prací a milováním. To je nevyšší meta, kterou lze v lidském životě dosáhnout. Bůh vidí cenu lidí úplně jinak. Nikdo z nás neví, jaké okolnosti nebo jaká bolest dostala někoho do takového stavu, že se nyní může jevit jako neschopný.

1 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

26. 4. 2012 16:19
Re: Dobrý článek

Ehm no... co vás vede k tomu že věci jako "Vyšší princip mravní", bůh nebo cokoli jiného vůbec existují?

"Nejvyšší meta"? Co vás vede k tomu že vůbec nějaká meta je?

Já nevidím jediný důvod proč by mělo něco z toho reálně existovat, a nevidím jediný důkaz toho že to reálně existuje.

Ale prosím, pokud tak usínáte šťastný vy, je to vaše věc, neotravujte s tím mě :D já usínám šťastný obvykle po dobrém dlabanci, a nějak nečekám že se po smrti budu komukoli za cokoli zoodpovídat. Ideálně bych rád měl za pár lettechnologii na opravu telomerů a DNA obecně abych mohl i to že moje tělo není dost efektivní v sebeopravách obejít.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

26. 4. 2012 14:14
Proč má někdo schopnosti?

To je zajímavá otázka... uvažoval ste že by to prostě mohla být naprostá náhoda která nemá naprosto žádný účel, ani smysl ani cíl?

A "Stát má zajistit práci"... no dobře... kde na ní vezme prostředky? Když někoho pošlete kopat výkopy vzroste jeho spotřeba jídla, vzroste množství paliv nutné k tomu aby se dostal do práce... a ty je třeba od někoho koupit... a řekněme že Rusové za jeho výkop nezaplatí vůbec nic... takže napřed někdo musí s rusem něco směnit za ropu, a tu pak ten někdo může utratit za to že výkop považuje za užitečný.

Prosím prosím, zajímal by mě váš model systému, ale ja

0 0
možnosti
PB

poutnikus

26. 4. 2012 14:23
Re: Proč má někdo schopnosti?

Proč má někdo schopnosti a jiný ne? Viz můj minulý článek Životy minulé a životy budoucí.

Prostředky vezme tak, že nebude vyhazovat peníze na předražených zakázkách atd. To by jistě pokrylo náklady na tyto místa.

Nejsem naivní. Tento model je nyní neuskutečnitelný. Vyžaduje změnu morálky ve společnosti, ale i to časem přijde.

0 0
možnosti
JP

jeste asocialnejsi grupa

26. 4. 2012 11:09
asi takhle:

ja tady na svete nejsem proto, abych byl nejak "spolecensky prospeny", nebo abych vytvarel nejake ty "celospolecenske hodnoty" ... ja jsem tady proto, abych prozil svuj zivot na maximalni mozne urovni, a podle toho se i chovam. ze se vam to nelibi je sice dost mozne, ovsem to je asi tak vsechno, co s tim muzete delat.

mimochodem, ten "mlady informatik", o kterem pisete v clanku, jsem dost mozna byl ja ... nazory odpovidaji zcela a i formulace jsou podobne, jako bych pouzil ja. pokud to opravdu ma byt moje citace, mel bych dve pripominky: nejsem "mlady informatik", ale financni spekulant stredniho veku, a za druhe: cislo uctu pro ucely autorskych poplatku vam zaslu pres osobni zpravu ;-)

1 0
možnosti
L

Lev-_-z_Rožmitálu

26. 4. 2012 11:14
Re: asi takhle:

to jsme rádi žes nám to po stomiliontý oznámil grupíku;-D

1 0
možnosti
PH

modrénebe

26. 4. 2012 10:48
Píšete

"Základním znakem každé vyspělé společnosti je, že schopný a silný pomáhá méně schopným a slabým, aby i on mohl vést slušný a důstojný život".

Těch schopných bude ubývat, až budou všichni neschopný, Tak co pak. Vy si vážně myslíte, že to takhle v přírodě funguje, člověk na to není naprogramován.

0 0
možnosti
PB

poutnikus

26. 4. 2012 10:59
Re: Píšete

Především si nemyslím, že v přírodě je to tak, že vývoj je boj, kdy silnější poráží slabého. I v evoluční teorii se prosazuje myšlenka že výhodnější je strategie spolupráce. http://www.knihozrout.cz/kzk-13524-symbioticka-planeta-novy-pohled-na-evoluci

0 0
možnosti
D

Draggo

26. 4. 2012 10:37
na ty vibrace z vesmiru

se uz fakt tesim. :-P

0 0
možnosti
L

Lev-_-z_Rožmitálu

26. 4. 2012 10:42
Re: na ty vibrace z vesmiru

troufnu si tvrdit že vibrace jsou vlastní celému vesmíru neustále

veškerá hmota vibruje na nějaké frekvenci

0 0
možnosti
H

habit-.!..

26. 4. 2012 9:30
... problémem je úroveň...

... "důstojného" života pro každého, která čím je vyšší, tím víc je "potřebných" a tím víc potřební křičí, že chtějí víc - vzniká tady prostředí zvýhodňující parazitismus, kdy klesající část produktivní populace musí stále více podporovat rostoucí čás neproduktivní - jak to může skončit, si může autor udělat představu sám, v přírodě exustuje spousta příkladů, kdy parazit nakonec zabije svého hostitele, a přežije jen pokud si najde nového...

2 0
možnosti

CART09

26. 4. 2012 10:28
Re: ... problémem je úroveň...

jenže to je ten problém - společnost neodvíjí své nároky podle toho, co má, ale co CHCE mít... což je hezké jako motivace, ale špatné pro tvorbu rozpočtu...

takže jakmile si někdo přičichl v době konjunktury k "lepšímu", tak už se toho nechce vzdát, a vyžaduje to už navždy, a je jedno, zda na to jsou nebo nejsou prostředky...

0 0
možnosti