Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

čuk2gek

28. 3. 2012 23:59
panu učiteli

s láskou...

 na jeho cestu ze školství do důchoduV

0 0
možnosti

KJV

23. 3. 2012 16:07
"Nevěřící Tomášové" nemají šanci k pokroku v poznání

O vědomí člověka materialistická věda neví zhola nic. Od starověku až dodnes existují nespočetné zprávy o projevech  změny lidského vědomí, které velmi často doprovází  zřejmě tomu odpovídající změny reality. Tyto jevy často nejsou v souladu se zákonitostmi, které stanovila materialistická věda. Stavy vědomí nelze připravit experimentálně a nelze je zkoumat obvyklými metodami. Tento stav či jev pozná člověk jen tehdy, když tohoto stavu dosáhne. A jak jej může dosahovat, když v tyto skutečnosti nevěří? Člověka, který prošel takovou zkušeností už asi těžko přesvědčí nějaká věda o neexistenci těchto jevů. A naopak, člověk, který takovou zkušenost nikdy nezažil může (ale nemusí) toto odmítat celý život. Stojí za zmínku, že náboženské systémy (např. křesťanství) vedou člověka ke změně vědomí (křesťanství skrze Krista), aby člověk poznal skutečnou realitu světa.

0 0
možnosti

Johny__S

23. 3. 2012 19:16
Re:

Lze to i obrátit: To, že tyto stavy nejsou vědecky (objektivně) testovatelné, dokazuje, že jsou pouze subjektivní záležitostí. Člověk je schopen vsugerovat si prakticky cokoli, pokud dostatečně věří (jinou kapitolou jsou stavy vědomí ve stavu akutního nedostatku kyslíku, kdy automatické reakce omezují méně důležité funkce, aby ochránily "jádro operačního systému" pro případ, že by se přísun kyslíku zase obnovil - což poté produkuje nejrůznější halucinace). Pro to má už věda sdostatek důkazů. Jak jsem navíc uvedl níže, autor jako fakta uvádí i zjevné nesmysly ("záhada Bermudského trojúhelníku" je "záhadou" pouze pro záhadology, "Oregonský vír" je optický klam, atd.), což dokazuje, co se stane člověku, který opustí kritické myšlení a nechává se unášet "pocity".

1 0
možnosti

ExPat

22. 3. 2012 18:31
Universe

'Universe' se píše se 's', ne s 'z'. A česky se to řekne 'vesmír'.

To jen kdybyste nevědel, až Vám to skloňování 'univerzu' přijde samotnýmu blbý.

If ever. RvRvRv

0 0
možnosti

poutnikus

22. 3. 2012 20:43
Re: Universe

Děkuji. Chybu jsem opravil. Přiznám se, že ve škole jsem měl z diktátu často pětky. P.B.

0 0
možnosti

Johny__S

22. 3. 2012 18:26
Začalo to nadějně, ale sklouzlo to k záhadologii.

1) "Záhada" Bermudského trojúhelníku už byla dávno vyřešena: žádná "záhada" to není. Neexistuje žádný důkaz, že by zde dopravní prostředky mizely častěji než jinde nad oceánem.

2) Oregonský vír je pouze optický klam, žádná gravitační anomálie.

3) "Svědectví" o tom, že Einstein s Teslou vytvořili "červí díru" jsou asi tak hodnověrná jako jiná svědectví o tom, že Tesla vytvořil neomezený zdroj energie, případně ještě s rozšířením, že ten zdroj nyní Američané používají k obludným manipulacím s počasím, geomagnetickým polem případně tektonickými deskami.

4) Telepatii ani telekinezi se nikdy nepodařilo prokázat. Pro vědu tedy neexistují.

5) "Jsou zaznamenány případy lidí" - většinou z jejich vyprávění. Jinak pro cesty časem neexistuje žádný věrohodný důkaz.

2 0
možnosti

Johny__S

22. 3. 2012 18:26
Re: Začalo to nadějně, ale sklouzlo to k záhadologii.

6) Pokud existuje čtvrtý rozměr, bude se chovat jako ostatní tři rozměry, určitě ocitnutí se v něm nebude vnímáno jako "bezrozměrnost".

7) Alchymie je překonaná nauka vycházející z nedostatečných znalostí o chemických procesech. Kámen mudrců ani elixír nesmrtelnosti či panaceum se nikdy nepodařilo vytvořit, transmutace kovů možná je - v reaktorech, je strašně náročná, má malý výtěžek a ještě je ten získaný kov radioaktivní.

8) V kvantové fyzice se příliš nevyznám, ale předpokládám, že někdo, kdo ano, vám vysvětlí, že ony jevy, které popisujete, ve skutečnosti spočívají v něčem trochu jiném.

2 0
možnosti

Tom715

22. 3. 2012 17:41
Des a hruza

Nejprve fyziku nastudovat a pak o ni psat! Takhle ji akorat prznite.

(A ja myslel, ze filadelfsky experiment vymysleli Asimov a Heinlein.:)

0 0
možnosti

Faustino

22. 3. 2012 11:16
V Bermudském trojúhelníku

se žádné záhadné jevy nevyskytují. Doporučuji knihu, kterou napsal RNDr. Zdeněk Kukal Záhada bermudského trojúhelníku, fantazie a skutečnost, Horizont, Praha 1985.

Že se potápějí lodi v místě enormního výskytu hurikánů, na to snad není nic divného. Za značnou částí takových skazek se skrývají pojišťovací podvody.

"A existují i případy lidí kteří byli viděni na více místech zároveň (p. Pio)."

To myslíte pátera Pia, vlastním jménem Francesco Forgione, který si dělal stigmata kyselinou karbolovou, jak dosvědčil dopis lékárníka, který mu kyselinu dodával? Stigmata měl navíc na nesprávném místě - na dlaních. Lépe se tam skrývaly pod rukavicemi.

2 0
možnosti

Lev---z-Rožmitálu

22. 3. 2012 11:37
Re: V Bermudském trojúhelníku

to si zase nějakej hóódně velkej chytrák dal tu práci

vybral si pár věcí z celé řady ty zpochybnil okořenil to pár citacema aby věřící nepochybovali

známe....

dalo by se nějak dokázat že vždy když se něco takového stalo byl v tom prostoru hurikán? dost pochybuju tak nechápu jak si dovoluje někdo něco takového tvrdit

a ten o pojištovacích podvodech je dobrý.... jistě věříš tomu že třeba i 9/11 byl pojištovací podvod:-P

0 0
možnosti

kurt godel

22. 3. 2012 10:59
Škoda

že do fyziky pletete tak ohyzdný věci jako telepatie, Poltergeist, atd.... Jinak slušný úvod pro toho, kdo by se chtěl o kvantovou fyziku zajímat dále...:-)

0 0
možnosti

Igor Indruch

22. 3. 2012 11:06
Re: Škoda

Nebo že do telepatie, poltergeistu apod. plete fyziku ;-D

1 0
možnosti

xcfdstersfwr

22. 3. 2012 10:48
.

My ti nerozumíme, ale my ti věříme. Co taky máme dělat, když nemáme tlumočníka ?

0 0
možnosti

poutnikus

22. 3. 2012 21:31
Re: .

Máte pravdu s tím, že je to složité téma zejména pro ty co tuto problematiku neznají. Můžete klidně mi zde nebo na email napsat konkrétněji co by jste chtěl objasnit. Ale děláte chybu pokud mi věříte. Člověk by měl přijat až to, co logicky promyslí, bez ohledu kdo to říká.

0 0
možnosti

lesicatko

22. 3. 2012 10:47
Ale no,

Ttie neutrína, čo išli zo vzdialenej galaxie prišli rýchlejšie ako svetlo z nej, pretože pri reakciach v hviezde trva aj tomu svetlu určitý čas, kým sa prederie k povrchu, neutrína s hmotou takmer neinteragujú a tak sa z hviezdy dostali rýchlejšie. Aké jednoduché, že ? http://telescoper.wordpress.com/2011/09/23/neutrinos-on-speed/

.

Ďalej som ani nečítal...

0 0
možnosti

dolch

22. 3. 2012 12:05
Re: Ale no,

Stejně ale musí ta neutrina létat přesně stejnou rychlostí jako světlo, protože kdyby letěla třeba jen o jednu miliontinu pomaleji, tak z té vzdálenosti 168000 světelných let by k nám doletěla o 60 dní později. A jelikož jsou to údajně částice s kladnou klidovou hmotností, tak tu relativita stejně nesedí, ať děláme, co děláme.

0 0
možnosti
  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,69
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.