Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LU

Pán Bajnar, píšete

"Řada diskutéru píše o Řecích, jako o líných lidech, kteří prožírají naše peníze. Měli by si uvědomit dvě fakta."

Ak by napr. Slováci boli takí líní ako Gréci, a za prácou, ak sú nie schopný nájsť doma, by neodchádzali do zahraničia, tak Slovensko by bolo v kolapse nezamestnanosť by bola cca 35%. Najviac Slovákov pracuje v Rakúsku, na druhom a treťom mieste je ČR s Írskom.  

Je to na mentalite národa ako Grékov, za každú cenu zneužívať soc. systém,  možno aj samovraždu, ale nie zdvihnúť tučný Grécky zadok a postarať sa o rodinu, Grék si vyberie radšej AIDS.

1 0
možnosti
PB

P51e39t49r 21B76a56j32n35a71r

22. 2. 2015 18:43

Váš příspěvek ukazuje, že Vám chybí určitá vlastnost, která chybí v mnoha jiných oblastech i mně-empatie k těmto lidem. Kdyby jste měl osobní zkušenost Řeka, živitele rodiny, který přišel o práci mluvil by jste jinak.

Jenom jít do zahraničí, to přece není řešení. Nemůže přece najednou odejít 20% Řeků, 20% Španělů a pak další jižané někde do západní Evropy. Řešení může být pouze tvorba pracovních příležitosti v jejich zemích.

0 2
možnosti
Foto

Máte pravdu, socialističtí vítězové řeckých voleb slíbili lidu skončení úsporných opatření a tvrdých reforem. Euroskupina však požadovala a požaduje pokračování úsporných opatření a především reforem. Pokud dají Řekové své finance pomalu dopořádku a budou splácet dluhy, a dovedli by to bez velkého šetření, což asi nejde, tak je to pro euroskupinu také přijatelné.

V pátek se v Bruselu dohodli na jistém ne zcela přesně formulovaném kompromisu. Šéf euroskupiny Dijsselbloem to prezentuje jako své vítězství, Řečtí politici také. Ač měli před jednáním hodně rozdílné požadavky.

Jak to půjde dál? Asi jako vždy dosud. Řekové sliby plnit nebudou. Euroskupina se zatím asi neodváží k radikálním krokům proti Řecku. Je to tragikomedie.

Praktické důsledky: Zítra, v pondělí, asi akcie na většině evropských burzách stoupnou v ceně. Pokud k tomu skutečně dojde, tak to ukáže, že investoři věří tomu, že protahování s Řeckem vesele - vlastně veselosmutně - pokračuje. Až se zase jasně ukáže, že Řekové své sliby neplní. Ale kdoví, možná - šanci odhaduji na mně než 10% - se Řekové polepší a dají své finance dopořádku a splatí časem své dluhy.

4 1
možnosti
Foto

Do nekonečna se ta tragikomedie ale hrát nedá. Docela bych si tipnul, že to příští dějství (v červnu) bude finále.

1 0
možnosti

Už v roce 2011 soukromí věřitelé odpustili řecku vícejak 100 miliard euro(2,8 BILIONU korun). To se vám zdá málo? Když si ty peníze řecko půjčilo, je jejich právním i morálním závazkem je splatit.

2 1
možnosti
PB

P95e47t96r 89B68a22j68n80a28r

22. 2. 2015 11:27

Když průměrný člověk bude dlužit 10 miliónů korun, tak nebude v jeho silách věřitelům dluh splatit. Není v možnostech Řecka dluh splatit. Prostě si na to není schopno vydělat. To je realita bez ohledu na právní a morální dimenzi problémů.

Znova se tak ptám. Proč mu banky půjčovali, když věděli, že dluh prostě nebude schopen splatit?

Půjčite člověku s průměrným výdělkem , když má dluh 10 miliónů. Asi ne. Protože víte, že Vám to nebude schopen vrátit.

5 1
možnosti
Foto

Jednoduše sliby narazili na realitu. Tady se potvrdilo pravidlo, že každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží.

4 2
možnosti

Co je to za zvrácenou logiku, kdy nesplácením dluhu je vinen věřitel, nikoli dlužník? To může platit jedině v případě, že dlužník je nesvéprávný,  ...  

Chcete tím snad naznačit, že by nějaké bankovní výbory měly preventivně rozhodovat o záměrech vlád a stvrzovat je či zamítat?

4 1
možnosti
PB

P74e65t80r 51B21a38j76n50a72r

22. 2. 2015 11:22

Představte si, že budete někomu budete stále půjčovat peníze na úrok, i když budete vědět, že je prohrává na hracích automatech. Bude tak dělat proto, že bude počítat, že pak přijde exekutor, který mu dá majetek dlužníka. K tomu bych přirovnal chování věřitelů.

2 0
možnosti
LN

..řecký volič nic jiného čekat nemohl....snad jedině že by chtěl bankrot státu...a rozprodej území soukromníkům...noo..aspoň by tam byl konečně pořádek....

3 2
možnosti
  • Počet článků 609
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1390x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.