Diskuse

O ruské duši

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^Veľmi zaujímavý článok.

Tiež som maturoval v roku 89 a rovnako som Rusko neznášal. A rovnako začínam svet vnímať trochu inak ako je mainstreamový názor.

Je zaujímavé, že to čo autor píše o histórii Slovanov, sa v poslednom čase vyskytuje v rôznych prameňoch. Český autor Hájek? (bol kameramanom režiséra Zemana) napísal v 50.rokoch knihu o Praslovanoch. Všetko sú to samozrejme domnienky, ale základná myšlienka je tá, že Slovania neprišli do Európy pri veľkom sťahovaní národov v 5-7. storočí, ale sú tu usadení celé tisícročia.

O tom duchovnom rozmere Slovanov zase pojednáva kniha, resp. niekoľko kníh Anastasia. Knihu som zatiaľ nečítal, ale známa mi o nej dosť podrobne rozprávala. Praslovanov opisuje podobným spôsobom ako autor článku.

Človek však nemusí čítať ezoterické knihy, aby si uvedomil, že napr. vzťah Slovanov a Anglosasov k rodine je diametrálne odlišný. U nás je typické rodičov pravidelne navštevovať, v Nemecku či USA je to skôr otázka jednej-dvoch návštev v roku.

Prvýkrát som myšlienku, že Rusko raz zachráni západnú civilizáciu, počul v 90. rokoch, od Jána Čarnogurského. Vtedy som si poklepal na čelo, čo je to za nezmysel. Keď však vidím "pokrokový" vývoj na Západe v posledných 20 rokoch, tak si stále viac myslím, že na tom bude niečo pravdy... Zatiaľ čo na Západe je už demokracia prezretá, v Rusku je ešte nedozretá a to najlepšie má ešte pred sebou. Západ sa už 100 rokov zmieta v dekadencii.

0 0
možnosti

P79e53t25r 90B77a18j48n46a83r

30. 5. 2014 11:04

Díky. O paní Blavatské toho moc nevím, jistě měla i stinné stránky. Ale o její osobě jsem se zmínil jen v souvislosti s prehistorii arijců a Slovanů. Ano je obtížné být v historii objektivní. Ani většina historiků či kronikářů to nedokáže. Je potom obtížné ze zdrojů vytvořit alespoň trochu pravdivý obraz historie.

1 0
možnosti
Foto

Díky za vysvětlení toho, proč jste psal o Blavatské.

0 0
možnosti
Foto

Vynikající článek. Chtěl jsem jen nakouknout, ale dočetl jsem jej jedním dechem.

První část článku o historii árijské rasy, Slovanů, Ruska, Ruské duši atd. se mi moc líbí. Je to stručné shrnutí - z Vašeho pohledu (objektivita je těžká a někdy i nežádoucí) -něčeho, o čem by se dala napsat spousta knih. Možná ve Vašem článku jsou chybičky a chyby a jistě tam zmiňujete i "vědecky ne zcela potvrzené" dohady. To mi vůbec nevadí. Čte se to báječně jako dílo na hranici bájí a historie. O dávné minulosti se ale asi ani jinak psát nedá.

Trochu mi vadilo, že jste tak pozitivně psal o Blavatské. Tuto ženu moc rád nemám, stačí mrknout na Wikipedii v angličtině. Ale je to Váš názor na tuto ženu a to respektuji. O ezoteriku jsem se zajímal a trochu zajímám, dokonce jsem ze zvědavosti trochu koketoval i s některými okultními vědami. Ezoteriku beru však s rezervou (toto není správný výraz, je to trochu urážející, ale nevím jak to lépe napsat). Teosofové mají v Haagu, kam občas chodím na výstavy a přednášky o umění, trochu vliv nebo se o ten vliv alespoň snaží. Jeden kunsthistorik, který tam přednáší, se s nimi často pohádá, dle mne právem.

Jen závěr Vašeho článku, kde píšete o věštbách, se mi moc nelíbí. Ale co, je to Váš článek, a kdoví jak se vše vyvine.

Karma jak Brno a těším se na další Vaše pěkné články.

2 0
možnosti
Foto

Bajkalské jezero musí být nádherné místo. Je to jedno z krásných míst, které jsem nenavštívil, a bohužel už asi ani (v tomto živptě :-)) nenavštívím. Když jsem v Praze studoval, tak si tam studenti kolegové z Mat-fyzu zorganisovali zájezd. Pak o místě vyprávěli. Mrzí mě, že jsem se tohoto zájezdu nezúčastnil. Jel jsem to léto jinam.

0 0
možnosti

...... příště snad méně ezoteriky a UFO na Bajkalu bych přenechal Danikenovi, ale to je z mého pohledu čtenáře, - v sérií článků nacházím jiné "klenoty" .... tož, putujte dááál ! R^

1 0
možnosti

P68e23t81r 48B98a73j80n13a23r

29. 5. 2014 11:59

Díky. Články chci psát co nejpestřejší z různými pohledy od ekonomických po esoterické. Vše je součásti života, společnosti a dějin.

1 0
možnosti

Píšete "Vše nasvědčuje tomu, že vyspělé civilizace se na naší planetě objevují už desítky a stovky tisíců let." Mohl bych poprosit jeden jediný důvěryhodný zdroj, ve kterém se mohu dočíst informace o vyspělých civilizacích starých stovky tisíc let ?

0 0
možnosti
Foto

J10a52k58u56b 80R70o71t73h

29. 5. 2014 10:43

Pane kolego, vy tomu nerozumíte. "Všemu nasvědčuje" znamená, že to sice nikdo nikdy neprokázal, ale "my" (rozumějte Mašíblové) víme. Zatímco "vědecký důkaz" je synonymem pro podvod elit na nebohých tápajících otrocích. ;-D;-D;-D

1 0
možnosti
Foto

J81a80k85u19b 89R52o83t70h

29. 5. 2014 9:35

Jsem rád, že spolek přátel Moskvy má ve vás zdatného podporovatele. Pište víc, ať je lépe vidět, kdo že to vlastně ti milovníci Ruska jsou.;-D;-D;-D

4 0
možnosti

Vy máte už snad z těch Rusů nějaký komplex. Jinak si nedokážu vysvětlit tu strašlivou nenávist, která z Vás přímo vyzařuje už jenom když vidíte slovo Rusko, Rus ...

0 1
možnosti

Moc hezké a poučné! R^

3 0
možnosti

K tomu konci....rozhodne se nechci druzit s bratry Rusy, je to jina mentalita nez Cesi a Moravane, my jsme moc mixnuti s germany, jak geneticky tak kulturne.......na druhou stranu se mi vubec nelibi ta hysterie, ktere se ted deje.....za vse spatne muze Rusko, to je naprosta blbost...a hlavne ta adorace ukrajinskych oligarchu, kteri jsou HLAVNI PRICINOU dnesniho stavu...to je uplne na palici, co se u nas predvadi, adorujem vrahy a zlodeje, jen proto, ze se nekdo (novinari, politici) chova jak male decko a ma rusky komplex

4 0
možnosti

Díky za osvěžení dějepisných znalostí. Říká se, že ruská duše je široká jako Rusko samo. Car Petr Veliký byl významný vladař, jen neodpustitelné je shovívavost vůči pití alkoholu, která způsobila degradaci pozitivních duševních vlastností generací až po dnešek. Karma.

0 0
možnosti
  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,69
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.