Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zdá se, že slovo dogma se stává synonymem výrazu vládnoucíideologie. Slovo dogma má také ve vědě, např.matematice,použití, není to axiom? Při bádání přicházíme s teoriemi,hypotézami. Tyto jsou více-méně dokazovány.

Galileo, který byl přijat od katolické církve v Římě vřele,přichází s hypotézou, která měla vážné nezodpovězenétrhliny. K prokázání nedostatkůjeho teorie mohlo dojít až s dalším pokrokem vědy později.Galileo nebyl obviněn z kacířství, pouze z neúctyk Písmu sv. a zlehčování jeho vážnosti, čehož se mělúdajně dopustit svým kategorickým setrváváním naheliocentrismu jako jediné prokázané pravdě. Byl prostě vědcem,který se drze prosazoval bez ohledu na ostatní vědce a skutečnépoznání, šířil svou hypotézu nevědeckým způsobem -bezargumentů.

Jinak, mimo téma k tomuto blogu, by mě zajímalo, jak sedokazuje, že země skutečně není středem, kolem kterého sepohybují všechna nebeská tělesa. Co se pohybujem kolem čeho jepřece relativní. Asi ten pohyb kolem slůnce je jednodušejipochopitelný?

0 0
možnosti

Chtěl bych pár slovy reagovat na diskuzi. Víra a věda jsou dva póly poznání. Jeden bez druhého vede k chybě. Nejen věda, ale i správné náboženství nemůže být prosto kritického myšlení. 

To jestli dnešní věda převážně funguje tak, jak jsem v článku naznačil je na zvážení každého člověka, který pečlivě pozoruje, přemýšlí o tom co obklopuje a co se mu předkládá a nenechá se manipulovat médií. Má k tomu dostatek možností. A že to s tou "vědeckostí" v současnosti není vždy jak má být svědčí i řada článků.

Např. http://www.celostnimedicina.cz/vyzkumnik-priznava-ze-zfalsoval-tucty-vyzkumnych-studii-pro-farmakologicky-koncern-pfizer.htm

Tím, ale vědu snižovat nechci. Čisté vědy si vážím a vždy jsem jí měl v úctě. Stejně jako náboženství, které nebylo ani ve středověku černobílé. Vzpomeňme třeba na osvícenou dobu Karla IV a rozvoj vzdělanosti.

0 0
možnosti

někde nějaký jeden výzkumník falšoval studie.... takových výzkumníků je.... 

přesto to neznamená, že je okultismus daleko lepší zdroj vědění než věda.

0 0
možnosti
Foto

Doporučuji kurz kritického myšlení....nedávno tu někdo dokonce dal odkaz na jeden docela dobrý a zdarma (samozř. ale v angličtině, pokud to nevadí)

Pletení pojmů faktum, předpoklad, dogma, tvrzení, názor, postoj, důkaz  nesvědčí plodné diskusi.......ba přímo ji znemožňuje.

Věda (není-li dělána šlendrijánsky) má přesný postup, rozližuje fakta (fyzikálně ověřitelné, opakovatelné pokusem), zjištění (doložitelné důkazy, ale nezopakovatelné...např. archeologická zjištění) a z nich složené teorie. Ty lze vylepšovat, vyvracet, či zamítat podle nových známých fakt a zjištění.

Víra a názor mohou být pouze inspirací, kudy pátrat, ale nemají s teoriemi nic společného. Věda není formou náboženství, kde místo boha je "atom" nebo cokoli jiného. To je jen mylný DOJEM těch, co neznají řádně pojmy.;-)

0 0
možnosti
Foto

mám ho, na: coursera.org

0 0
možnosti

Mícháte hrušky s jablky. Moderní věda na rozdíl od náboženství stojí na důkazech. Předložte důkazy, že je to tak, jak říkáte vy. Skepticismus je zdravý. Jinak za chvíli uvěříte, že vás stvořil Král bramborových lidí na létajícím koberci, protože vám bude chybět myšlenkový aparát, který by to vyvrátil.

2 0
možnosti

To, že moderní věda stojí na důkazech platí jen někdy. Mohl bych tady jmenovat řadu současných vědců kteří velice kritizují přístup moderní vědy, která opouští od důkazové praxe. Tak třeba kniha z oblasti moderní fyziky http://www.kosmas.cz/knihy/146728/fyzika-v-potizich/

Nebo kniha biologa Sheldreka 

http://www.ceskapozice.cz/magazin/recenze/vedu-skrti-desatero-zastaralych-dogmat?page=0,1

Jinak i v pravém náboženství musí být používáno kritické myšlení a náb. pravdy by neměly být přijímání bez ověření a kritického zkoumání.s použitím logiky a zdravého rozumu. Např. reinkarnace byla dokázaná tím, že na základě vzpomínek na minulé životy byly provedeny archeologické objevy.

0 0
možnosti

J19o53s32e94f 25P39o44t65r

2. 2. 2014 22:08

Pro pana Rýznara,

pane Rýznar, proč nevyložíte hned karty na stůl a vodíte nás za nos, že ani ti, ani oni nemají pravdu, a že kdesi nějaké vědomí ...

Proč nás hned neseznámíte s vaším guru Stanislavem  Grofem, tím jedině správným světovým názorem ?

0 0
možnosti

V biologii existuje zase dogma, že evoluce nemá smysl ani účel. Veškerý vývoj hmoty a života je tedy jen pouhým dílem náhody. Nic víc za ním nehledejme.

No to nei uplne pravda.  Ma i smysl i učel a nehraje tam uplne jenom nahoda. 

Smysl  i učel je to aby životni formy byli schopni kompetitovat a dal existovat, žit a aby nevyhynuli.

1 0
možnosti

To je nepochopení. Já si myslím, že smysl a účel má evoluce. Ale velká část vědců si to nemyslí, i když jistě ne všichni.

0 0
možnosti
Foto

Víra je  neškodná dokud si nezačne nárokovat převahu nad přírodními zákony.  Ty vám hned připomenou, že to dělat nemáte.   Bez ohledu na víru nebo vědu,  nejdůležitější pro lidskou společnost je svoboda podnikatelského objevování.  To nám totiž dokáže dát vše co potřebujeme, včetně duševního zdraví a pohody.

0 0
možnosti
Foto

Pane Bajnare, nějak tomu nerozumím. Můžete mně vysvětlit, jak je možné že  v Čechách byla v Praze u sv. Víta  roku 1068 založena první církevní škola, která pravděpodobně existovala již před tímto datem. První ženou v dějinách, jež se stala univerzitní profesorkou, byla Trotula di Ruggiero na církevní lékařské fakultě univerzity v italském Salernu  Sv. Albert Veliký, dominikán, profesor pařížské Sorbonny a později biskup v Řezně (13.  stol.), byl znám mimo jiné i jako významný přírodovědec, který popsal většinu druhů tehdy existujících ryb, františkán Roger Bacon v té samé době vynalezl brýle, kněz a učenec Jan Salisbury vynikl mimo jiné i jako astronom, který vytyčil jasné hranice mezi astronomií, tj. vědou a astrologií čili pověrou. Církev vždycky odsuzovala astrologii jakožto pohanskou pověru, podporovala ale astronomii - vědu.  Autonomie vědeckého bádání byla vždycky respektována, Církev např. nikdy nedefinovala, jestli Země je placatá nebo kulatá, k tomu se necítila kompetentní, to přenechala přírodním naukám. Papež Pavel III., se všemi poctami přijal Koperníka, který mu věnoval svůj spis „O pohybu nebeských těles“, jmenoval Kopernika členem Papežské akademie.

1 0
možnosti
Foto

Pan Grygar astronom a věřící v týdeníku Reflex č. 5 uvedl : Opakem vědy  není  náboženství , ale pavěda, opakem náboženští je pověra. Dále uvedl Boží existenci nebo nesmrtelnost lidské duše žádným experimentem crucis nelze potvrdit a ani vyvrátit. Ještě jeden výrok. Sv. Augustina ve svém výkladu Geneze píše, že Písmo sv. není přírodovědeckou učebnicí, nýbrž sdělením o Boží lásce k člověku. Proto Augustin nepovažuje za důležité, jestli Bůh stvořil svět v šesti kalendářních dnech nebo v šesti nedefinovatelných etapách a pokládá za zbytečné se tímto zabývat.

1 0
možnosti
Foto

Existuje něco, jako filozofie vědy. Od "pradávna" tam máme křesťanskou filozofii. Ta stojí na postulátu, že Bůh existuje a je pro nás co do vlastností nepoznatelný. O nich ví jen teologie.

     Teologie si vyhradila před mnoha staletími oblast, kterou prohlašuje za své výsostné území. Toto "území" se pochopitelně neustále zmenšuje a v našich myslích je mnohem větší, než ve skutečné vědě.

     Pokud se rozhodneme tyto hranice zásadněji posunout, je potřeba v mnohem větším rozsahu používat metody práce s myslí a vědomím, kterých se křesťanství obává - neboť umožňují verifikci i falzifikaci zákonů probíhajících řekněme v jemnohmotné sféře - ve sféře psyché či duše.

     Bohužel neinformovaní ateisté tyto metody vytrvale ignorují a nesmyslně je řadí k náboženství. To vše pochopitelně za mocné podpory křesťanských bigotů.

     Takže ateisté se zde spojují s křesťany a společně bojují za zachování co největšího výsostného území vyhrazeného pro pavědu - teologii.

0 0
možnosti

vyslovit domněnku je jednoduché. potvrdit ji, je už daleko složitější. 

ty domněnky, které se nepotvrdily, a přesto na jejich základě někdo chce vydělávat, se automaticky stávají podvodem

považovat podvodníka za šarlatána není dogmatismus, ale zdravý rozum

2 0
možnosti

Byl jednou jeden léčitel a ten chtěl ve spolupráci s vědeckými lékaři léčit bioenergií nemocné. Bylo mu řečeno, že účinnost jeho způsobu léčby je neprokázaný. Když to chtěl prokázat, tak mu bylo řečeno, že žádná bioenergie z hlediska vědy neexistuje a tak všechny jeho úspěchy byly a jsou jen placebo, A o tomto je, rozumíte?. Ale jinak v poznámce jsem uvedl, že mezi léčiteli a šarlatány je řada podvodníků.

0 0
možnosti
  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,69
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.